Έντυπη Έκδοση

ΔΝΤ: Αργεντινή, Ρουμανία, Ουγγαρία, Βοσνία...

Της... μόδας το ΔΝΤ και η Ελλάδα ενεπλάκη και στην εκλογική διαμάχη στη Βρετανία.

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη πλειοψηφία από το αποτέλεσμα των εκλογών στις 6 Μαΐου, τότε η χώρα ίσως... αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ.

«Αν η Βρετανία δεν αποφασίσει να βγάλει κυβέρνηση με σημαντική πλειοψηφία και οι αγορές πιστέψουν ότι δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα χρέους και ελλειμμάτων, τότε θα πρέπει το ΔΝΤ να το κάνει για μας», δήλωσε προ ημερών στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος των Συντηρητικών πρώην υπουργός Οικονομικών Κεν Κλαρκ.

Αρθρογράφος της εφημερίδας «Γκάρντιαν» υπενθύμιζε σε πρόσφατο άρθρο για το ΔΝΤ ότι ο διεθνής οργανισμός είχε παρέμβει και στη Βρετανία τα μέσα του '70, με άμεσο αποτέλεσμα το πανίσχυρο τότε Εργατικό Κόμμα να καταβαραθρωθεί λόγω των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και να μην ανανήψει μέχρι τη δεκαετία του '90, όταν επανήλθε με πρόγραμμα «Θάτσερ λάιτ».

Στην Αργεντινή ο πρόεδρος Φερνάντο ντε λα Ρούα έφυγε πετώντας με ελικόπτερο το 2001, καθώς τα πλήθη πολιορκούσαν το προεδρικό μέγαρο. Αλλά και πιο κοντά στο σήμερα όποιος έπαιξε... με το ΔΝΤ, κάηκε πολιτικά. Στην Ουγγαρία οι Σοσιαλιστές καταποντίστηκαν στις πρόσφατες εκλογές και, το χειρότερο, ανέβηκαν στην τρίτη θέση οι φασίστες του κόμματος Τζόμπικ, χωρίς κανείς να ανησυχήσει για το πού οδηγούν την Ευρώπη, Ε.Ε. και ΔΝΤ.

Στη Ρουμανία οι καθηγητές ετοιμάζονται για απεργία διαρκείας, ενώ στη Βοσνία οι βετεράνοι του πολέμου τα έκαναν γυαλιά καρφιά προ ημερών, διαμαρτυρόμενοι για την εκ ΔΝΤ εκπορευόμενη αυστηρή λιτότητα. Τι ειρωνεία μάλιστα για τους Βόσνιους βετεράνους. Πολέμησαν υποτίθεται για να αποτινάξουν τη σερβική καταπίεση, παίρνοντας μέρος σε έναν από τους πιό σκληρούς και ακόμη σκοτεινούς -ως προς το παρασκήνιο εμφυλίους πολέμους- για να πέσουν τώρα στα νύχια του ΔΝΤ. Καλό να τα θυμόμαστε μέρες που έρχονται...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Παρασκήνια