Έντυπη Έκδοση

Η τέχνη του μπολιάσματος

Ασφαλώς και δεν γνωρίζουμε πότε ο άνθρωπος ξεκίνησε διά του εμβολιασμού το ημέρωμα των άγριων δέντρων, αλλά οι συνέπειες αυτής της -ασύλληπτης για τον κοινό νου εκείνης της εποχής- ιδέας ήταν καθοριστικές για την εξέλιξη του ανθρώπου και τη φυσιογνωμία του πλανήτη...

Η υψηλή τέχνη του ενοφθαλμισμού Η υψηλή τέχνη του ενοφθαλμισμού Επειτα από χιλιάδες χρόνια, ο εμβολιασμός, μπόλιασμα ή κέντρωμα των δέντρων παραμένει μια ακόμη πράξη μυστική, την οποία ασκούν μόνο ορισμένοι άνθρωποι της υπαίθρου, με σεβασμό πάντα απέναντι στο δέντρο και με τρόμο για την παρέμβασή τους και την αντίδραση της φύσης την οποία γνωρίζουν πολύ καλύτερα απ' όλους. Γι' αυτό είναι και μια τέχνη που λίγοι μπορούν να μάθουν από κάποιον δοκιμασμένο συνήθως δάσκαλο και να την κάνουν να εξελιχθεί, όπως ο Γιώργος Προβόπουλος στη Μεγάλη Κάψη Τυμφρηστού, με δικές τους εμπειρίες και παρατηρήσεις πάνω στα νέα δέντρα που θα δημιουργήσουν.

Οντως δημιουργούν νέα δέντρα οι εμβολιαστές και για να το κατορθώσουν, φροντίζουν να βρουν το καλύτερο μόσχευμα από ένα υγιές δέντρο, που αποδεδειγμένα κάνει ποιοτικούς καρπούς, και το διατηρούν σε σωστό περιβάλλον μέχρι να έρθει η ώρα τού εμβολιασμού. Περιττό δε να πούμε πως την πρακτική τους έχει αντιγράψει η ιατρική επιστήμη όταν προβαίνει σε ανάλογες ενέργειες στον άνθρωπο.

Οπως λοιπόν η στιγμή της επέμβασης στην ιατρική είναι η πιο κρίσιμη ώρα, έτσι είναι και η ώρα για τον εμβολιασμό του δέντρου και για την επιτυχία του, πρέπει να τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

Οπως η κατάλληλη θερμοκρασία και υγρασία του αέρα, η σωστή απολύμανση του μοσχεύματος και των εργαλείων, τα κατάλληλα υλικά για την προστασία των τομών, η υποστήριξη των εμφυτευμάτων και η διαρκής παρακολούθηση του αποτελέσματος μέχρι να αρχίσει να αναπτύσσεται το νέο δέντρο. Οπως δηλαδή πρέπει να κάνουμε και με ένα παιδί μέχρι να αρχίσει να βαδίζει μόνο του στον κόσμο...

Παρουσίαση μυθιστορήματος

* Καλοκαίρι 1919, με το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο νεαρός Κωνσταντινουπολίτης Σίμος στέλνεται στην Αμερική σ' έναν θείο που ούτε καν γνωρίζει· μοναδικά του εφόδια, τα νιάτα του και η ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.

Δεκατρία χρόνια αργότερα, μέσα στη δίνη της μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, εγκαταλείπει τη μεγάλη αυτή καπιταλιστική χώρα για να ριζώσει στη μακρινή και άγνωστη γι' αυτόν πατρίδα, την Ελλάδα. Μοναδικά του τώρα εφόδια, μια χούφτα δολάρια και οι βαθιά ριζωμένες μέσα του ιδέες του σοσιαλισμού. «Οσο σε πάει το όνειρο», ιστορικό μυθιστόρημα του Γιώργου Μήλλα, εκδόσεις «Θεμέλιο». Παρουσιάζεται αύριο, ώρα 7.00 μ.μ. στο δημαρχείο Καισαριανής, Κλαζομενών και Βρυούλων. Μιλούν οι: Φώτης Κουβέλης, Ηλίας Νικολακόπουλος, Ζήνα Ραζή, Νίκος Φίλης.

Στη Στοά του Βιβλίου

«Ανιχνεύοντας το νόημα της ύπαρξης και της πράξης» με τον Χρήστο Γιανναρά σε πρώτο πρόσωπο, αύριο ώρα 7.30 μ.μ., στη Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5.

Ο Χρήστος Γιανναράς είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας και Θεολογίας σε πολλά πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Από το 1982 έως το 2002 δίδαξε Φιλοσοφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το κύριο μέρος της συγγραφικής του δουλειάς αντιπροσωπεύει μακρά πορεία σπουδής και έρευνας των διαφορών ανάμεσα στην ελληνική και τη δυτικοευρωπαϊκή φιλοσοφία και παράδοση. Διαφορές που δεν εξαντλούνται στατικά στον τόπο της θεωρίας, αλλά καθορίζουν τον τρόπο ή την πρακτική του βίου, δηλαδή ό,τι ονομάζουμε πολιτισμό. Παράλληλα, με τακτική επιφυλλιδογραφία (επί δεκαπέντε χρόνια) παρεμβαίνει στην κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα. Εχει πλούσιο συγγραφικό έργο και τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε έντεκα συνολικά γλώσσες.

Αντιθέσεις

Ευάγγελος  Βενιζέλος υπ. ΕΘ.Α

«Εχουμε ανάγκη μια αγορά που θα τοποθετήσει την Ελλάδα εκεί που  την τοποθετεί η πραγματική της οικονομία, ο πραγματικός της πλούτος»       

«Βήμα»

Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθέτης

«Ο άλλος που έχει τρία Καγιέν και διαλέγει το χρώμα τους ανάλογα με το χρώμα των παπουτσιών του, αυτός θα πληρώσει ποτέ;»

«Ποντίκι»

Για την τρίτη ηλικία

Ολοκληρώνονται αύριο, ώρα 10 π.μ., με την παρουσίαση των συμπερασμάτων, οι εργασίες του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα ΚΑΠΗ Νέου Κόσμου, οδός Κασομούλη 19, Νέος Κόσμος, πλησίον μετρό, τηλ.: 210-9246840.

Ο Ομιλος Εθελοντών, πρωτοπόρος σε προγράμματα εθελοντικής εργασίας, οργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρόγραμμα με θέμα «Γνωρίστε και αγαπήστε την τρίτη ηλικία», διάρκειας 3 εβδομάδων. Το πρόγραμμα, που σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο της ανταλλαγής και προσφοράς εθελοντικής εργασίας για άτομα άνω των 50 ετών σύμφωνα με τη δράση «GIVE» («Grundtvig Initiative on Volunteering in Europe for seniors») για τη διά βίου μάθηση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα