Ηλεκτρονική Έκδοση

Η Πορτογαλία υποφέρει από την «ελληνική ασθένεια»

Φόβοι πως η Πορτογαλία μπορεί να γίνει η νέα Ελλάδα

Με ένα αυξανόμενο χρέος και ένα βραδύτερο του ελληνικού ρυθμό ανάπτυξης, η φτωχότερη χώρα της Δυτικής Ευρώπης τιμωρείται από τους επενδυτές, καθώς η κρίση των κρατικών χρεών σταδιακά εξαπλώνεται.

Σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ, το ασφάλιστρο κινδύνου επί των πορτογαλικών ομολόγων υπερδιπλασιάστηκε το μήνα αυτό συγκριτικά με τον περσινό μέσο όρο. Τα πορτογαλικά ασφάλιστρα έναντι πτώχευσης μαρτυρούν πως οι επενδυτές θεωρούν το χρέος της χώρας ως το όγδοο πιο επικίνδυνο στον κόσμο, χειρότερο από αυτό του Λιβάνου και της Γουατεμάλας.

Την ίδια ώρα που χθες τα ελληνικά ομόλογα έπεφταν εξωθώντας τις αποδόσεις τους στα υψηλότερα από το 1998 επίπεδα υπό το βάρος των ανησυχιών για την εξέλιξη της χρηματοδοτικής βοήθειας, τα πορτογαλικά σπρεντς (η διαφορά επιτοκίου που πληρώνει για να δανειστεί η χώρα έναντι της Γερμανίας) αναπηδούσαν στις 218 μονάδες βάσης που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1997.

Το μεγάλο πρόβλημα της Πορτογαλίας δεν είναι τόσο το ύψος του χρέους (μόνον 77% του ΑΕΠ, όσο και της Γαλλίας) όσο ο πολύ χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης (χαμηλότερος από 1% που ήταν ο μέσος όρος της τελευταίας 10ετίας) και η εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό. Ειδικότερα για το χρέος, πάντως, εάν προστεθεί το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων τότε συνολικά ξεπερνά τα αντίστοιχα της Ιταλίας και της Ελλάδας φθάνοντας το 236% του ΑΕΠ. Επίσης, ένα ευάλωτο σημείο για την πορτογαλική οικονομία είναι το πολύ χαμηλό ποσοστό αποταμιεύσεων (τέταρτο χαμηλότερο στον ΟΟΣΑ).

Η δυσκολία της ΕΕ να ελέγξει την ελληνική κρίση διευρύνει τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης όπως ακριβώς η κατάρρευση της Bear Sterns το 2008 υπέσκαψε τις αμερικανικές τράπεζες παροξύνοντας την πιστωτική κρίση, γράφει το Μπλούμπεργκ. Ο κίνδυνος για την Πορτογαλία είναι οι επενδυτές στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους να ρευστοποιήσουν τις τοποθετήσεις τους σε μικρές χώρες της Ευρωζώνης όπως η Πορτογαλία. Μόλις συμβεί αυτό, η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων είναι ικανή να θέσει την Πορτογαλία στην ίδια περιδίνηση από την οποία προσπαθεί να εξέλθει τώρα η Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Κένεθ Ρογκόφ, «η Πορτογαλία είναι μεταξύ εκείνων των χωρών που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και μπορεί να χρειαστούν οικονομική βοήθεια».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

3 σχόλια

1 Ο/Η ΗΛΙΑΣ ΡΗΓΑΣ έγραψε: (πριν 10 έτη)
ΚΡΙΜΑ , ΒΛΕΠΩ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥ .
ΕΜΕΙΣ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ , "ΦΑΓΑΜΕ" 2 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΚΑΙ 2 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ , ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΟΙΚΙΕΣ , ΚΑΛΑ ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΟΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΙ ?
ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥΣ ΕΥΧΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ , ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ "ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ" !
2 Ο/Η Λευτέρης έγραψε: (πριν 10 έτη)
Οι πορτογάλοι είχαν συνεχή πόλεμο με τους 'φίλους' τους Ισπανούς για αρκετούς αιώνες. Η δικτατορία του Σαλαζάρ για 50 χρόνια απο το 1926 μεχρι το 1974 τους τσάκισε. Ουσιαστικά ξεκίνησαν απο το ίδιο σημείο όπως οι Έλληνες. Με την μεταπολίτευση προσπάθησαν να μαζέψουν τα κομματια τους, όταν η υπόλοιπη Ευρώπη είχε ήδη βολευτεί. Γι'αυτό βρίσκεται στην ίδια θέση με την Ελλάδα. Βασικά οι Πορτογάλοι μοιάζουν πολύ με τους Έλληνες απ'οσο νομίζουμε.
3 Ο/Η Μπάμπης έγραψε: (πριν 10 έτη)
Και εγώ που νόμιζα ότι η Γερμανία ισοπεδώθηκε στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και σήμερα είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε εξαγωγές... Δεν φταίνε ούτε τα 400 χρόνια σκλαβιάς ούτε η Ισπανία για τα χάλια μας/τους. Όλα είναι έλλειψη πολιτικής και παιδείας.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 3

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πορτογαλία