Έντυπη Έκδοση

7.500 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕ Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ

Πληρώναμε και το ρεύμα των πινακίδων

Με την παρουσία της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας αλλά και του... ΣΔΟΕ προχωρά η αποκαθήλωση των τεράστιων διαφημιστικών πινακίδων από πεζοδρόμια και άλλους κοινόχρηστους χώρους στους μεγάλους οδικούς άξονες, που ξεκίνησε τη Δευτέρα από τη λεωφόρο Κηφισίας. Θα ακολουθήσει η Ποσειδώνος και η μαραθώνια διαδρομή.

«Διαπιστώνουμε ότι γίνεται μεγάλη ρευματοκλοπή», αποκάλυψε στην «Ε» η Ελίνα Δάλλα, συντονίστρια του προγράμματος. Συνεργάτες της υπολόγισαν ότι μια μεγάλη φωτιζόμενη πινακίδα τύπου «πίζα», που κατά κανόνα έχει συνδεθεί παράνομα με τις κολόνες του δημοτικού φωτισμού, καταναλώνει ρεύμα που κοστίζει περίπου 7.500 ευρώ τον χρόνο. «Είναι μεγάλα ποσά που πληρώνουν εν αγνοία τους οι δημότες μέσω των τελών φωτισμού», υπογράμμισε και ανέφερε ότι μόνο χθες επί της οδού Καποδιστρίου, στα όρια των Δήμων Χαλανδρίου και Φιλοθέης, «ξηλώθηκαν» 22 φωτιζόμενες διαφημίσεις!

Και δεν είναι η μόνη οικονομική παράμετρος στο υπαίθριο διαρκές «έγκλημα». Εντοπίστηκε ότι τα πρόστιμα επιβάλλονται σε κάθε πινακίδα, αλλά ο νόμος είναι σαφής και ορίζει ότι το ποσό των 10 έως 30 χιλιάδων ευρώ επιβάλλεται σε κάθε πράξη, δηλαδή σε κάθε ανανέωση της διαφήμισης, που υπολογίζεται ότι γίνεται ανά δεκαπενθήμερο. Το ΣΔΟΕ έχει ήδη αναλάβει δράση και σύντομα θα ανακοινωθούν τα οφειλόμενα πρόστιμα.

«Το μήνυμα έχει ήδη φτάσει στους παραλήπτες και έχουμε πολλές περιπτώσεις όπου οι εμπλεκόμενοι κατεβάζουν από μόνοι τους τις πινακίδες», επισημαίνει η Ελίνα Δάλλα και διαβεβαιώνει ότι πολύ σύντομα και οι περιφέρειες θα ξεκινήσουν προγράμματα αποκαθήλωσης από το οδικό δίκτυο. Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ χαρακτηρίζει τις παρανομίες «διαρκές αυτόφωρο» και η διαδικασία είναι ιδιαίτερα αυστηρή για τις διαφημιστικές εταιρείες, αλλά και για τους διαφημιζόμενους.

SEX shops, νυχτομάγαζα αλλά και δικαστικές προσφυγές συναντά το παράλληλο πρόγραμμα, που έχει ξεκινήσει με ευθύνη της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ) και αφορά τις όψεις και τις ταράτσες κτιρίων. Εχουν καταγραφεί από καιρό 650 πινακίδες και η αρχή έγινε από την οδό Πειραιώς. Τεράστιες διαφημίσεις φιγουράρουν σε όλο το μήκος του δρόμου ώς τη διασταύρωση με την Ιερά Οδό. «Μας αντιμετώπισαν με απειλές και στην καλύτερη περίπτωση με προσφυγές στη Δικαιοσύνη, με στόχο να εμποδίσουν στο έργο μας», μας εξήγησε η Βικτωρία Ευθυμιάτου, νομική σύμβουλος της ΕΑΧΑ. Γνώριμες εικόνες, αφού στην προηγούμενη εκστρατεία, που είχε γίνει πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είχαν ξηλωθεί πάνω από 4.000 πινακίδες, είχε εκπροσωπήσει την ΕΑΧΑ στα δικαστήρια. «Εχουμε πάνω από 700 αποφάσεις δικαστηρίων και πλέον δεν υπάρχει περιθώριο κωλυσιεργίας με προσφυγές», μας διαβεβαίωσε και επικαλείται τη διάταξη του Νόμου 2833/2000, που ορίζει ότι όλες οι πινακίδες στις όψεις και τις οροφές κτιρίων είναι παράνομες. Για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων επιτρέπεται να τοποθετούνται μόνον στο ισόγειο. Εξαιρούνται τα κτίρια του Δημοσίου.

Στο πρόγραμμα της ΕΑΧΑ στην Πειραιώς ανέκυψε θέμα με δύο μεγάλων διαστάσεων πινακίδες που έχει τοποθετήσει ο Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Συντηρητών Ανελκυστήρων στα γραφεία του στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας κοντά στο Γκάζι. Εντοπίστηκαν στις αυτοψίες που προηγήθηκαν και ο Σύνδεσμος έγινε αποδέκτης τελεσίγραφου, που όριζε ότι οι πινακίδες έπρεπε να αποκαθηλωθούν. Σε αντίθετη περίπτωση, το έγγραφο αναφέρει ότι θα προχωρήσει η αφαίρεση από την ΕΑΧΑ και ο φορέας θα επιβαρυνθεί με το κόστος της εργασίας, καθώς και τα προβλεπόμενα πρόστιμα. «Είμαστε ένας νόμιμος φορέας, που λειτουργεί βάσει του Συντάγματος και δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί μας τοποθετούν στην ίδια μοίρα με την εμπορική διαφήμιση», δήλωσε στην «Ε» ο Γιώργος Βλασόπουλος, πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας βιοτεχνών εγκατάστασης και συντήρησης ανελκυστήρων, στη δύναμη του οποίου ανήκουν πάνω από 3.000 μέλη. Ζητά να γίνει διάλογος για το θέμα και να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση για τους συνδικαλιστικούς φορείς. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Οδικό δίκτυο και ασφάλεια
Διαφήμιση