Ηλεκτρονική Έκδοση

Κίνδυνο κατάρρευσης της κινεζικής οικονομίας προβλέπει διάσημος αναλυτής

Πιθανό σκάσιμο της φούσκας τους προσεχείς 9-12 μήνες

Η κινεζική οικονομία θα επιβραδυνθεί και πιθανότατα θα καταρρεύσει τους επόμενους 9-12 μήνες σύμφωνα με τον γνωστό – για τις απαισιόδοξες προβλέψεις του – αναλυτή Μάρκ Φάμπερ.

«Τα σημάδια και τα συμπτώματα μιας μεγάλης φούσκας είναι όλα παρόντα» δήλωσε ο Φάμπερ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Μπλούμπεργκ από το Χόνγκ-Κόνγκ σήμερα. «Ανεξάρτητα από αυτό η κινεζική οικονομία θα επιβραδυνθεί. Το πιο πιθανό όμως είναι να καταρρεύσει τους προσεχείς 9-12 μήνες».

 Ο κινεζικός δείκτης μετοχών της Σαγκάης έχει χάσει 12% φέτος, σημειώνοντας τη 4η χειρότερη επίδοση μεταξύ 92 δεικτών που παρακολουθεί το Μπλούμπεργκ παγκοσμίως. Αιτία για αυτό είναι τα κυβερνητική μέτρα για την αποθέρμανση της αγοράς ακινήτων και την αύξηση των τραπεζικών αποθεματικών.

Η τελευταία αύξηση του ποσοστού των τραπεζικών αποθεματικών έγινε, χθες, καθώς προηγούμενες κινήσεις απέτυχαν να ανακόψουν την άνοδο των τιμών των ακινήτων. Μόνον το Μάρτιο, οι τιμές αυξήθηκαν 11,7% σε 70 πόλεις σε ετήσια βάση, περισσότερο απ’ όταν άρχισε η συλλογή στοιχείων το 2005.

Το ξεφούσκωμα της κερδοσκοπίας στην αγορά ακινήτων μπορεί να εξωθήσει τους επενδυτές στην αγορά μετοχών, δήλωσε ο Φάμπερ. Όμως, οι μετοχές είναι υπερτιμημένες και οι Κινέζοι επενδυτές μπορεί αντ’ αυτών να στραφούν στον χρυσό.

Να σημειωθεί ότι η κινεζική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με κορυφαίους ρυθμούς τον Απρίλιο και οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν 29% το α’ 3μηνο, ενώ οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,7% τον Φεβρουάριο (η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 16 μηνών) προσθέτοντας στους κινδύνους για υπερθέρμανση της ταχύτερα αναπτυσσόμενης οικονομίας στον κόσμο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Κίνα