Έντυπη Έκδοση

Σενάρια «Αποκάλυψης» επεξεργάζεται ο «Economist»

Για «Ακρόπολη τώρα» μιλά στο τελευταίο τεύχος ο «Economist», παραφράζοντας τον τίτλο της γνωστής ταινίας του Φράνσις Φορντ Κόπολα «Αποκάλυψη τώρα».

Εξετάζοντας στο βασικό του θέμα το ελληνικό πρόβλημα, το γνωστό περιοδικό μιλά τόσο για οικονομική όσο και για πολιτική αποτυχία της Ενωμένης Ευρώπης, η οποία οδηγεί σε εξάπλωση της ελληνικής κρίσης χρέους προς τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης... Επιχειρήσεις και τράπεζες στην Ισπανία και την Πορτογαλία θα μπορούσαν να βρεθούν αποκλεισμένες από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές ενώ ακόμη και η Βρετανία να υποφέρει, προειδοποιεί.

Η αναγκαιότητα, ακόμη και σε αυτή τη φάση, είναι η ένδειξη οικονομικής ισχύος, η οποία θα συνδέεται με την οικοδόμηση ενός ισχυρότερου τείχους μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων αδύναμων χωρών της Ευρώπης, επισημαίνει, καταλήγοντας: Προτεραιότητα των Ευρωπαίων πολιτικών είναι να κάνουν το ίδιο που έκαναν νωρίτερα οι κυβερνήσεις με τις τράπεζες... να πείσουν τους επενδυτές ότι θα ξοδέψουν όσα χρειάζονται. Ενας τρόπος για να πειστούν οι αγορές, όπως λέει, είναι η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής επιτροπής διαχείρισης της κρίσης, η οποία θα έχει την εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις.

Κρούγκμαν: Η παγίδα του ευρώ

* Από την πλευρά του ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σε άρθρο του στους «New York Times» υπό την επωνυμία «Η παγίδα του ευρώ», αναθεωρεί παλαιότερες απόψεις του και εκφράζει την εκτίμηση ότι το κοινό νόμισμα βρίσκεται όντως σήμερα σε κίνδυνο. Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δράσουν πιο αποτελεσματικά, προσφέροντας βοήθεια στην Ελλάδα προκειμένου αυτή να αποφύγει τα χειρότερα, μια αλυσιδωτή αντίδραση που ξεκινά με την αθέτηση του χρέους της Ελλάδας και τελειώνει με έναν ευρύτερο όλεθρο είναι πολύ πιθανή. Κάτι που, όπως λέει, θα ανοίξει την πόρτα για την έξοδο από το ευρώ. Ο Κρούγκμαν καυτηριάζει τους αρχιτέκτονες του ευρώ γιατί ξέχασαν ότι σε περίπτωση κρίσεων οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι έτοιμες να δράσουν.

* Τέλος, σε σχόλιό τους στους «Financial Times» οι Νουριέλ Ρουμπινί και Αρνάμπ Ντας ισχυρίζονται ότι η καλύτερη επιλογή είναι μόνον ένα Plan Β, ένα δεύτερο δηλαδή σχέδιο που θα εμποδίσει την εξάπλωση της ελληνικής κρίσης χρέους. Το σχέδιο αυτό, όπως γράφουν, θα περιέχει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ένα ενισχυμένο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής στην περιφέρεια της ευρωζώνης, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα -ΔΝΤ και Ε.Ε.- βοήθειας προς την Ελλάδα και για την αποφυγή εξάπλωσης προς τους άλλους, περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ και δημοσιονομικά μέτρα και τόνωση της ζήτησης στη Γερμανία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
ΔΝΤ