Έντυπη Έκδοση

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ: ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ 3% ΤΟΥ ΑΕΠ

Δεν θα αποκλιμακωθούν γρήγορα τα spreads

Τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση επαρκούν για να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια και θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των spreads αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθουν τα τελευταία στα επίπεδα που ήταν τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με οικονομολόγους και τραπεζίτες.

Γκ. Χαρδούβελης, Ν. Μηταράκης, Μ. Μασουράκης Γκ. Χαρδούβελης, Ν. Μηταράκης, Μ. Μασουράκης Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να ξαναβγεί στις αγορές να δανειστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού θα χρηματοδοτείται από Ε.Ε. και ΔΝΤ.

«Το νέο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε είναι λίγο-πολύ αναμενόμενο και ουσιαστικά έχει ληφθεί για να πείσει τις αγορές και κάποιους δύσπιστους εταίρους μας ότι η Ελλάδα θα φέρει σε πέρας με επιτυχία την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή», τονίζει ο Μιχάλης Μασουράκης, επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank.

Ο ίδιος εκτιμά ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας δεν είναι τόσο μεγάλος όσο δείχνει το έλλειμμα του 2009, λόγω μη επαναλαμβανόμενων δαπανών κ.τ.λ.

Ο κ. Μασουράκης θεωρεί ότι το νέο χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ είναι πιο ρεαλιστικό και προφανώς πιστευτό.

Ο ίδιος αναφέρει ότι το νέο πακέτο είναι πιο αξιόπιστο, γιατί στηρίζεται σε πιο ρεαλιστικές παραδοχές για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, προβλέποντας συρρίκνωση 4% το 2010.

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Χαρδούβελης, επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, θεωρεί ικανοποιητικό το νέο πακέτο μέτρων και πιστεύει ότι θα καλμάρει τις αγορές αλλά θεωρεί ότι υπάρχει το ρίσκο της υλοποίησης, δηλαδή της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου.

«Οι αγορές πιθανόν θα ηρεμήσουν αλλά τα spreads δεν πρόκειται να πέσουν γρήγορα και απότομα», συμπληρώνει.

Ο κ. Χαρδούβελης εκτιμά ότι το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου θα μπορούσε να υποχωρήσει προς τις 300 μονάδες βάσης.

Από τη σκοπιά του, κορυφαίος τραπεζίτης από μεγάλη ιδιωτική τράπεζα θεωρεί ότι θα χρειαστεί καιρός, πιθανόν μήνες, για να καλμάρουν τελείως οι αγορές και να υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση των spreads.

Ο ίδιος αναφέρει ότι είναι πολύ σημαντικό πράγμα η υλοποίηση των μέτρων και γι' αυτό θα περίμενε να δει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ισχυροποίησης της κυβερνητικής ομάδας που καλείται να φέρει εις πέρας το έργο.*

!Ιδιαιτέρα επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο δανεισμού της χώρας από το ΔΝΤ, το οποίο χαρακτήρισε «ταμείο τελευταίας ευκαιρίας», ήταν ο Χιώτης στην καταγωγή αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας Νότης Μηταράκης. Σε συνέντευξή του στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Αλήθεια», τόνισε ότι «τα σκληρά μέτρα που πρέπει να πάρουμε άμεσα θα φέρουν βαθιά ύφεση». Ακόμα προχώρησε σε σειρά 5 απλών προτάσεων, τονίζοντας:

* Την προσέλκυση επενδύσεων με απλές διαδικασίες.

* Την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε ποσοστό 5% επί της αντικειμενικής αξίας της, αντί μείωση συντάξεων και μισθών.

* Τις εποχικές μετατάξεις υπαλλήλων στο Δημόσιο, για να περιοριστούν οι προσλήψεις.

* Τη θέσπιση του «γρηγορόσημου» υπέρ του κράτους.

* Τη σύγχρονη διαχείριση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Θ. ΠΥΛ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικά ομόλογα