Ηλεκτρονική Έκδοση

Ένοχος ο δράστης των επιθέσεων στη Μουμπάι

Τελευταία ενημέρωση:

Ένοχο έκριναν οι δικαστικές αρχές της Ινδίας τον Πακιστανό Μοχάμετ Ατζμάλ Κασάμπ, τον μοναδικού επιζήσαντα από τους συμμετέχοντες στις επιθέσεις το 2008 στη Μουμπάι, που κόστισαν τη ζωή σε 166 ανθρώπους.

Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για 86 κατηγορίες εκ των οποίων αυτές της κήρυξης πολέμου στην Ινδία και της ανθρωποκτονίας.  Η πιθανότερη ποινή που θα του επιβληθεί θα είναι ο θάνατος δια απαγχονισμού.

Σύμφωνα με τις αρχές στην Ινδία, ο Κασάμπ εμφανίζεται σε βίντεο, από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του κεντρικού σταθμού στη Μουμπάι, να κρατάει ένα πολεμικό όπλο τύπου ΑΚ-47. Σημειώνεται ότι στον συγκεκριμένο σταθμό περίπου 60 άνθρωποι πυροβολήθηκαν.

Ο Κασάμπ τότε τραυματίσθηκε από τα πυρά των αστυνομικών και συνελήφθη την πρώτη νύχτα των επιθέσεων. Ο ίδιος αρχικά παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στις επιθέσεις, ωστόσο στη συνέχεια είπε ότι τον παγίδευσαν.

Από τις επιθέσεις του 2008 τουλάχιστον 166 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και πολλών αλλοδαπών που διέμεναν σε πολυτελή ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης, έχασαν τη ζωή τους.

Η Ινδία εκτιμά ότι η ισλαμιστική οργάνωση του Πακιστάν, Λασκάρ-ε-Τάιμπα (LeΤ), βρίσκεται πίσω από την επίθεση στις 26 Φεβρουαρίου στην Καμπούλ, ενώ δύο Ινδοί υπήκοοι κατηγορούνται ως μέλη της οργάνωσης που συμμετείχαν στην οργάνωση των επιθέσεων.

Επίσης η Ινδία έχει απαγγείλει κατηγορίες σε ακόμη 38 άτομα που σχετίζονται με τις επιθέσεις. Οι επιθέσεις του 2008 είχαν σαν αποτέλεσμα την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν, ενώ η σημερινή απόφαση του Ινδικού δικαστηρίου έρχεται λίγες μόνο ημέρες έπειτα και από τη συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο κρατών, οι οποίοι έδωσαν εντολή στους αξιωματούχους των κυβερνήσεών τους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση και την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο κρατών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πακιστάν
Ινδία
Για το ίδιο θέμα
Ινδία: Καταδίκη σε θάνατο του επιζήσαντα βομβιστή