Έντυπη Έκδοση

ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ «ΕΝΩΣΕ» ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Ο δρόμος της οργής

Για τέσσερις ολόκληρες ώρες η διαδρομή από το Αρχαιολογικό Μουσείο μέχρι τη Βουλή ήταν γεμάτη με ανθρώπους όλων των ηλικιών που διαδήλωναν. Αν και πολιτικά κόμματα και συνδικάτα προσπάθησαν να τους διασπάσουν, διοργανώνοντας συγκεντρώσεις σε διαφορετικά σημεία, ο περισσότερος κόσμος κατέβηκε στους δρόμους αυθόρμητα και όλοι έφτιαξαν μια μεγάλη και ενωμένη διαδήλωση.

Πολύμορφο πλήθος, ένα το πάθος: Καλύτερη ζωή Πολύμορφο πλήθος, ένα το πάθος: Καλύτερη ζωή Το ΠΑΜΕ διοργάνωσε τη συγκέντρωσή του στην πλατεία Συντάγματος, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ) στην πλατεία Κλαυθμώνος, ο ΣΥΡΙΖΑ και η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά στο μουσείο. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, νέοι εργαζόμενοι και μετανάστες αποτελούσαν τη σύνθεση του πολύμορφου πλήθους που κατέβηκε στον δρόμο με δυναμισμό και δεν υποχώρησε ούτε όταν έπεφταν δακρυγόνα.

Στην πλατεία Συντάγματος η εξέδρα ήταν γεμάτη κόκκινα γαρίφαλα και μπαλόνια. «Ταξική ενότητα-αντεπίθεση», έγραφε. Ταμπλό με φωτογραφίες έδειχναν τους σταθμούς του εργατικού κινήματος των δεκαετιών του '50 και του '60, κόσμος πολύς, αφού η πλατεία Συντάγματος και οι γύρω δρόμοι γέμισαν ασφυκτικά. «Νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη» κι άλλα συνθήματα ακούστηκαν με παλμό. Η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο για «σάπιο πολιτικό σύστημα», λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα για τη συγκρότηση ενός μεγάλου εργατικού-αγροτικού μετώπου με στόχο την ανατροπή».

«Απεργία για θέσεις εργασίας-μισθούς-συντάξεις» έγραφε το πανό των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος. «Στην ενότητα η δύναμή μας» ήταν το κεντρικό σύνθημα στην εξέδρα. Ακολούθησε συναυλία με τον Λάκη Χαλκιά και το συγκρότημα «Κίτρινα ποδήλατα», την οποία παρακολούθησαν γονείς με μικρά παιδιά και νεαρά ζευγάρια. «Ενα καράβι παλιό, σαπιοκάραβο...», ο στίχος-σύνθημα που ένωσε τον κόσμο.

«Τέρμα πια στις συναυλίες, όλοι στους δρόμους και τις απεργίες», φώναζαν οι διαδηλωτές κατευθυνόμενοι στη Βουλή. «Οταν ο λαός έχει μπροστά του μόνο υποδούλωση και εξαθλίωση επιλέγει τον ξεσηκωμό», «Ετούτη η Ευρώπη δεν είναι των λαών, είναι του κεφαλαίου και των τραπεζών» μερικά από τα συνθήματα.

Η «διπλανή πόρτα»

«Μη μαντρώνεστε στα κόμματα», φώναξε μια γυναίκα έξω απ' τη Βουλή. Πολλοί παρέμειναν μπροστά στη Βουλή φωνάζοντας με οργή: «Αλήτες, έρχεται η ώρα σας...». Ηταν μεσήλικες, με πολυφορεμένα σακάκια, με φθαρμένα παπούτσια. Αλλά και σαραντάρηδες με το σακάκι και την επαγγελματική τσάντα στον ώμο. Ηταν, δηλαδή, πρόσωπα ασυνήθιστα σε διαδηλώσεις.

«Εργάτες, ξεσηκωθείτε, σπάστε τα δεσμά της εκμετάλλευσης», «Τέρμα πια η κοροϊδία, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία» φώναζαν απ' την ντουντούκα τα στελέχη του ΠΑΜΕ ζητώντας «Ανυπακοή και απειθαρχία, ούτε ένα ευρώ για την πλουτοκρατία».

«Αυτοί εκεί μέσα, που αποφασίζουν, φταίνε. Να το κάψουν το μπ.... Να τα σπάσουν όλα», φώναζαν κάποιοι μεσήλικες μπροστά στη Βουλή.

Μια ηλικιωμένη με τζιν παντελόνι λέει ότι «πρέπει να βγει όλος ο κόσμος στον δρόμο. Μου μειώνουν μια αναπηρική σύνταξη 400 ευρώ». Ενας συνταξιούχος προσθέτει πως «δεν θα κρατηθεί η κυβέρνηση. Με τα γιαούρτια θα τους κυνηγήσω...».

Οταν η κεφαλή της πορείας του ΠΑΜΕ έφτανε στην αμερικανική πρεσβεία, η «ουρά» της ήταν ακόμα στο Σύνταγμα. «Γιωργάκη Παπανδρέου, άκουσε καλά, η πτώση της κυβέρνησης είναι πολύ κοντά»: ανεβαίνοντας το ΠΑΜΕ στη Βασ. Σοφίας, έφταναν τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Τα συνθήματα ήταν επίκαιρα: «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα», «Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν», «Εξήντα χρόνια τώρα ληστεύουν τα Ταμεία, οι τράπεζες, το κράτος και η ολιγαρχία», «Οταν λένε ότι θα πάρουν μέτρα, εννοούν τα δικά μας», «Δεν χρωστάμε, μας χρωστάνε», «Η μόνη γιάφκα είναι η Βουλή κι έχει τους μπάτσους για καλαμωτή», «Φορολογήστε τους πλούσιους».

Με τις λέξεις «μπουρλότο», «σπάμε τη σιωπή», «εξέγερση» και δυναμική παρουσία εμφανίστηκαν σύλλογοι εκπαιδευτικών, ο Δήμος Ελληνικού, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, το σωματείο ταχυδρομικών, επιχειρήσεων ταχυμεταφορών, το σωματείο μισθωτών, τεχνικών, ο σύλλογος εργαζομένων βιβλίου, χάρτου. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας