Έντυπη Έκδοση

«Παγκόσμια η ανασφάλεια»

Στραμμένα τα βλέμματα όλων προχθές στους χιλιάδες διαδηλωτές της πορείας της Πρωτομαγιάς, που βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν την αγανάκτησή τους για τα νέα μέτρα που έρχονται... αλλά και την αγωνία τους για το μέλλον. Ωστόσο, κάποιοι υπήρξαν θεατές στο έργο: οι ξένοι τουρίστες.

«Δεν είναι μόνον η Ελλάδα σε άσχημη κατάσταση», μας λέει ο Βρετανός Duncan Chapman. «Απογοήτευση και δυσαρέσκεια» διέκρινε στα πρόσωπα των διαδηλωτών στην προχθεσινή πορεία η σύζυγός του Rachel «Δεν είναι μόνον η Ελλάδα σε άσχημη κατάσταση», μας λέει ο Βρετανός Duncan Chapman. «Απογοήτευση και δυσαρέσκεια» διέκρινε στα πρόσωπα των διαδηλωτών στην προχθεσινή πορεία η σύζυγός του Rachel «Το ότι οι Ελληνες βγήκαν μαζικά στους δρόμους φανερώνει όχι μόνο την αγωνία τους, αλλά και την αποτυχία του καπιταλιστικού συστήματος να εξασφαλίσει την ευημερία του κόσμου μέσα από την ελεύθερη διακίνηση των αγορών. Στις ΗΠΑ, αν και τα πράγματα είναι σχετικά καλύτερα από ό,τι στην Ε.Ε., υπάρχει επίσης μεγάλο ποσοστό ανεργίας και όσο για το δημόσιο σύστημα υγείας του Ομπάμα, ακόμα περιμένουμε να εφαρμοστεί, να το δούμε πρώτα στην πράξη και μετά θα το κρίνουμε», λέει στην «Ε» ο Allen Katz, συνταξιούχος μηχανικός από τη Φλόριντα των ΗΠΑ.

«Είδαμε συνταξιούχους στην πορεία, που φοβούνται για τις συντάξεις τους, αλλά οι περισσότεροι ήταν νέοι άνθρωποι, που αγωνιούν για το μέλλον τους που, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, μόνο αισιόδοξοι δεν μπορούν να είναι», συμπληρώνει η σύζυγός του Rhoda, συνταξιούχος δάσκαλα σε δημοτικό σχολείο. Τονίζοντας ότι «είναι απογοητευμένη από την έλλειψη ήθους και αρχών των καπιταλιστών -των golden boys και των χρηματιστών της Wall Street. Ο σκοπός δεν θα έπρεπε να αγιάζει τα μέσα».

Για τον Βρετανό Duncan Chapman που εργάζεται σε εταιρεία πληροφορικής στο Λονδίνο η προχθεσινή πορεία «ήταν τόσο μαζική και δυναμική όσο και άλλες πορείες Πρωτομαγιάς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί δεν είναι μόνο η Ελλάδα σε άσχημη κατάσταση· και στη Βρετανία αυξάνεται η φορολογία και προβλέπεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο».

Η δικηγόρος σύζυγός του Rachel Chapman λέει ότι διέκρινε «στα πρόσωπα των διαδηλωτών την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια που νιώθει κάθε άνθρωπος που βιώνει εργασιακή ανασφάλεια, δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα και τον περιμένουν ακόμη χειρότερα».

«Κατανοούμε τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην πορεία. Είναι ένας τρόπος να εκδηλώσουν την αγωνία τους για το τι τους περιμένει. Εφόσον αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την Ε.Ε., θα έπρεπε ο ένας να βοηθά τον άλλον. Η Ελλάδα τώρα έχει πρόβλημα, πρέπει να τη βοηθήσουμε. Αλλά και στη Γερμανία η ανεργία έχει αυξηθεί σημαντικά. Τα τελευταία 2 χρόνια οι αυτοκινητοβιομηχανίες κάνουν μείωση προσωπικού», λέει στην «Ε» η Briget Schorer, αρχιτέκτων από το Μόναχο.

Για τον Δανό Lars Liltorp, υπάλληλο σε ασφαλιστική εταιρεία στην πόλη Roskilde, 30 χλμ. από την Κοπεγχάγη, «η κακή οικονομική κατάσταση μιας χώρας ξεκινάει από τη φοροδιαφυγή και από την κακή αξιολόγηση για το ποιος πρέπει να φορολογείται και πόσο. Καθένας πρέπει να φορολογείται ανάλογα με το εισόδημά του και οι εταιρείες πρέπει να πληρώνουν φόρους. Στη χώρα μας ο Δανός με μέσο εισόδημα πληρώνει το 40% του μισθού του σε φορολογία, ενώ οι πλούσιοι το 60% και άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα μόλις ένα 30%. Και φοροδιαφυγή δεν έχουμε, γιατί ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός λειτουργεί σωστά. Οταν σε μια χώρα οι πλούσιοι φοροδιαφεύγουν ή δεν πληρώνουν ανάλογα με όσα βγάζουν, το κράτος με τι χρήματα θα προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες και πώς να μη δανειστεί;».

«Πληρώνουμε μεγάλη φορολογία, αλλά δεν έχουμε να ανησυχούμε για τη μόρφωση των παιδιών μας, η παιδεία, όπως και η υγεία είναι δωρεάν, οι κοινωνικές παροχές άριστες και οι μισθοί ικανοποιητικοί και για τους πιο χαμηλόμισθους», λέει η σύζυγός του Ljuba, καθηγήτρια μαθηματικών και χημείας σε γυμνάσιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας