Έντυπη Έκδοση

Νέα «σφαγή» δέντρων

Πάνω από 140 δένδρα, ανάμεσά τους πανύψηλα πλατάνια και βελανιδιές, προβλέπεται να «θυσιαστούν» για να κατασκευαστεί υπόγειο γκαράζ 358 θέσεων!

Η πλατεία μπροστά στο Α' Νεκροταφείο περιμένει τις μπουλντόζες Η πλατεία μπροστά στο Α' Νεκροταφείο περιμένει τις μπουλντόζες Πρόκειται για την πλατεία μπροστά στο Α' Νεκροταφείο, στην ίδια ενότητα πρασίνου με το άλσος Λογγίνου, που αποτελεί καταφύγιο για την πλούσια ορνιθοπανίδα της περιοχής. Σε αυτό τον χώρο προβλέπεται να «σκάνε» οι τεράστιοι αεραγωγοί, που θα διοχετεύουν τα καυσαέρια της κυκλοφορίας μέσα στους υπόγειους χώρους του γκαράζ.

Η ανεκτίμητη οικολογική αξία της πλατείας δεν φαίνεται να μέτρησε όταν εντάχθηκε στα τέλη του 2003 στο ολυμπιακό πακέτο των χώρων στάθμευσης του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, μαζί με αυτό της οδού Διοχάρους στο άλσος Συγγρού στα Ιλίσια. Το τελευταίο διάστημα πάντως συνεργεία της αναδόχου εταιρείας έχουν αρχίσει τις προκαταρκτικές εργασίες, σημάδι που δείχνει ότι θα ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι η πλατεία ανήκει στον Δήμο Αθηναίων.

Μικρή «λεπτομέρεια», που όμως αρκεί για να τινάξει στον αέρα τον διαγωνισμό που έγινε από το υπουργείο και τη σχετική σύμβαση είχε υπογραφεί στα μέσα του 2006, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατασκευής το φθινόπωρο του 2008. Ως τώρα πάντως η δημοτική αρχή δεν έχει πάρει μέτρα για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των δημοτών...

«Κινδυνεύει να χαθεί ένας χώρος πρασίνου για να κατασκευαστεί γκαράζ χωρίς να έχει μελετηθεί αν χρειάζεται», επισημαίνει στην «Ε» η Ελπίδα Αλεβίζου, διαμερισματική σύμβουλος από την «Ανοιχτή Πόλη». Εξηγεί ότι σε απόσταση μόλις 50 μέτρων βρίσκεται η οδός Ηλιουπόλεως, από όπου περνάνε 14 λεωφορειακές γραμμές. Αλλες τόσες κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση στη λεωφόρο Βουλιαγμένης που απέχει μόνον τρία λεπτά με τα πόδια. Στην αρχή της οδού Αναπαύσεως, μέσω του άξονα Καλλιρρόης-Αρδηττού, διέρχονται τέσσερις γραμμές τρόλεϊ, το τραμ και δύο λεωφορειακές γραμμές που ενώνουν τα βόρεια προάστια με το Φάληρο. «Θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα προσέλευσης με μέσα μαζικής μεταφοράς», επισημαίνει, και θεωρεί πως όσοι για διάφορους λόγους θα πρέπει να έρθουν με Ι.Χ., θα μπορεί να το κάνουν. Θέσεις εξασφαλίζονται άνετα με την εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης. Επιπλέον, στην πλατεία λειτουργεί πιάτσα ταξί, που μπορεί να ενισχυθεί.

Είναι μερικά στοιχεία που δεν φαίνεται να έχουν διερευνηθεί ή τουλάχιστον είχαν παραμεληθεί με το «επιχείρημα» της ολυμπιακής προετοιμασίας. Σήμερα, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες μεγάλες πυρκαγιές στην Πάρνηθα και τη ΒΑ Αττική, τα δεδομένα στο λεκανοπέδιο έχουν αλλάξει και πλέον έχει άλλη αξία κάθε δημόσιος χώρος που δεν έχει «τσιμεντοποιηθεί».

Επιπλέον, οι ανάγκες στάθμευσης δεν φαίνεται να είναι τόσο πιεστικές για τους περιοίκους, αλλά και τους επισκέπτες του Α' Νεκροταφείου. Αρα από οικονομικής άποψης το εγχείρημα δεν φαίνεται και τόσο δελεαστικό. Το Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι παραχωρεί δωρεάν το ακίνητο, προβλέπεται να διαθέσει πάνω από 4.000 ευρώ (σε τιμές του 2006) για την κάθε θέση στάθμευσης, που σημαίνει σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι προσαυξήσεις της τετραετίας! Και όλα αυτά έναντι της απόδοσης 3% από τα ακαθάριστα έσοδα του πάρκινγκ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία