Έντυπη Έκδοση

ΔΙΚΗ ΖΩΝΙΑΝΩΝ

Ελεύθεροι οι φυσικοί αυτουργοί!

Με απόδοση ποινικών ευθυνών μόνο στους «δεύτερους», τους φερόμενους δηλαδή ως συνεργούς, καθώς η πολύμηνη ακροαματική διαδικασία δεν εντόπισε τους φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς των σοβαρότερων από τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν, όπως οι απόπειρες ανθρωποκτονίας, έπεσε η αυλαία της πρωτόδικης δίκης για την πολιτογραφημένη ως «υπόθεση των Ζωνιανών».

Αν και οι οκτώ συνολικά δικογραφίες, που οδήγησαν στο εδώλιο 41 άτομα, συμπεριελάμβαναν βαρύτατα κακουργήματα, όπως εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και κατά συναυτουργία, ληστεία, κλοπές, παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, όπως καταδείχτηκε από την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας, τα αποδεικτικά στοιχεία δεν ήταν ικανά να υποστηρίξουν μεγάλο μέρος του κατηγορητηρίου.

Επιστέγασμα, έτσι, της μακράς ακροαματικής διαδικασίας ήταν η ατιμωρησία των φυσικών και ηθικών αυτουργών της αιματηρής ενέδρας που είχε στηθεί τον Νοέμβριο του 2007 στα Ζωνιανά της Κρήτης, κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν σοβαρά ο νεαρός ειδικός φουρός Ευστάθιος Λαζαρίδης και άλλοι δύο συνάδελφοί του.

Αγνωστοι όμως δεν παρέμειναν μόνο οι δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας του ειδικού φρουρού, αλλά και οι φυσικοί αυτουργοί κλοπής μηχανημάτων ΑΤΜ από τράπεζα, ενώ αθωώθηκαν και όσοι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου:

Από τους 41 κατηγορούμενους, οι 28 κρίθηκαν ένοχοι και οι υπόλοιποι 13 αθώοι. Από τους ενόχους, ένας μόνο Αλβανός υπήκοος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, καθώς δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Στους υπόλοιπους 27 επιβλήθηκαν, κατά περίπτωση, ποινές κάθειρξης από 6 εώς 25 χρόνια, κατά συγχώνευση, με το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Αν και για τη σοβαρότερη πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας, η οποία συνδέεται με την αιματηρή ενέδρα στην επιχείρηση της αστυνομίας, στο εδώλιο κάθισαν έξι άτομα ως συναυτουργοί και ένας ακόμη ως ηθικός αυτουργός, το δικαστήριο, με βάση όσα προέκυψαν στη διαδικασία, κατέληξε ότι τα στοιχεία δεν ήταν τέτοια ώστε να οδηγήσουν σε καταδίκες σύμφωνα με το κατηγορητήριο και έτσι από τους συνολικά επτά κατηγορούμενους για το συγκεκριμένο σκέλος της δικογραφίας, έκριναν ενόχους δύο από αυτούς ως απλούς συνεργούς τους αδικήματος.

Η ποινή που τους επιβλήθηκε είναι 25 χρόνια κάθειρξη, κατά συγχώνευση. Την ίδια τιμωρία επιφύλαξαν οι δικαστές και σε άλλους δύο εκ των συγκατηγορουμένων τους, οι οποίοι καταδικάστηκαν για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Για τους περισσότερους κατηγορούμενους, πάντως, το δικαστήριο όρισε να έχει η έφεσή τους ανασταλτικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να παραμείνουν ελεύθεροι μέχρις ότου κριθεί η υπόθεση και σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ