Ηλεκτρονική Έκδοση

Από την 1η Ιουλίου θα επιβληθεί ο αυξημένος ΦΠΑ

«Εδώ και τώρα» οι ανατιμήσεις σε βενζίνες, ποτά, τσιγάρα, Ι.Χ.

Από την 1η Ιουλίου θα ισχύσουν οι νέοι συντελεστές του Φ.Π.Α. Αντίθετα, οι νέοι φόροι στα καύσιμα, στα ποτά και στα τσιγάρα όπως και επίσης και οι φόροι πολυτελείας στα αυτοκίνητα –καινούργια και μεταχειρισμένα- ισχύουν από σήμερα. Το σχετικό νομοσχέδιο, κατατέθηκε ήδη στη Βουλή.

Αναλυτικά:

►Βενζίνη

Ο ειδικός φόρος στην βενζίνη έχει ήδη περάσει από το πρωί της Δευτέρας 03 Μαίου στην κατανάλωση. «Δικαιολογημένες» είναι οι ανατιμήσεις της τάξεως των 7-8 λεπτών λόγω της αναπροσαρμογής του ειδικού φόρου κατά έξι λεπτά αλλά και της επιβολής του ΦΠΑ (προς το παρόν με συντελεστή 21%) επί του ειδικού φόρου. Από την 1η Ιουλίου, η τιμή της αμόλυβδης θα αυξηθεί και πάλι λόγω της αναπροσαρμογής του Φ.Π.Α από το 21% στο 23%. Η τιμή της βενζίνης, θα εκτοξευτεί πάνω από το 1,5 ευρώ το λίτρο.

(Κάντε κλίκ εδώ για να πάρετε μια εικόνα σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί η τιμή της λιανικής ανά νομό)

►Αυτοκίνητα

Ο φόρος πολυτελείας, επιβάλλεται από σήμερα σε περισσότερα ΙΧ ενώ θα υπολογίζεται και με υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Στα καινούργια, ο φόρος πολυτελείας κυμαίνεται από 10% για ΙΧ με εργοστασιακή αξία από 15-20.000 ευρώ και φτάνει έως το 40% για αυτοκίνητα με εργοστασιακή αξία άνω των 28.000 ευρώ. Ουσιαστικά, οι επιβαρύνσεις θα φανούν σε όλα τα αυτοκίνητα με τιμή λιανική άνω των 25-30.000 ευρώ. Με συντελεστές 10-40% θα υπολογίζεται ο φόρος πολυτελείας και στα μεταχειρισμένα. Θα επιβαρυνθούν όλα τα ΙΧ με εργοστασιακή αξία άνω των 11.000 ευρώ.

(Δείτε τις κλίμακες υπολογισμού του φόρου κάνοντας κλικ εδώ)

►Τσιγάρα-ποτά

Στην εισηγητική έκθεση, το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για ανατιμήσεις της τάξεως 6 έως 8 λεπτών ανά πακέτο, οι οποίες βεβαίως θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες μόλις επιβληθεί ο νέος συντελεστής του Φ.Π.Α. Στα σκληρά ποτά, (ουίσκι, τζιν, βότκα) θα υπάρξουν ανατιμήσεις 2,14 ευρώ ενώ για το ούζο, το τσίπουρο και την τσικουδιά, οι αυξήσεις θα φτάσουν στα 1,07 ευρώ ανά φιάλη, πάντοτε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών.

(για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ανατιμήσεις στα τσιγάρα και ποτά, κάντε κλικ εδώ).

Το πρώτο σχέδιο νόμου με το οποίο ανατιμώνται ΙΧ, τσιγάρα, ποτά και καύσιμα, κατατέθηκε ήδη στη Βουλή.

Ολόκληρο το νομοσχέδιο δημοσιεύεται εδώ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τo πορτοφόλι μου
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Πυρά Ν.Δ. για τα νέα φορολογικά μέτρα