Ηλεκτρονική Έκδοση

Ογκώδεις διαδηλώσεις με μικροεπεισόδια στην περιφέρεια

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων 15 χρόνων έγιναν στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας. Ωστόσο σχεδόν παντού οι αντιεξουσιαστές προκάλεσαν επεισόδια και φθορές σε καταστήματα τραπεζών.

H εικόνα των κινητοποιήσεων έχει ως εξής:

ΠΑΤΡΑ

Χιλιάδες πολιτών διαδήλωσαν και στην Πάτρα συμμετέχοντας ενεργά στις κινητοποιήσεις  που είχαν προγραμματίσει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ. Στις συγκεντρώσεις και τις πορείες της Πάτρας συμμετείχαν και εργαζόμενοι στους δήμους, οι οποίοι έχουν κατέβει με απορριμματοφόρα και τρακτέρ στους δρόμους.

Οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και  σε πολλές περιπτώσεις συγκρούστηκαν με την αστυνομία η οποία  προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων που είχαν λήξει από το 2005.

Το σύνολο σχεδόν των καταστημάτων της Πάτρας παρέμενε κλειστό, καθώς και το κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας, ωστόσο κάποιες τράπεζες που ήταν ανοιχτές είχαν φροντίσει να θωρακιστούν.

Όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, από τις διαδηλώσεις έγινα ζημιές στις τζαμαρίες δύο καταστημάτων, έγινε προσαγωγή πέντε ατόμων τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα. 

ΛΑΡΙΣΑ

Η μεγαλύτερη – από την εποχή Γιαννίτση - διαδήλωση χθές στη Λάρισα, ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα. Δύο οι συγκεντρώσεις (στην κεντρική πλατεία από το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ, στην Πλατεία Ταχυδρομείου από την ΑΔΕΔΥ), μετά τις σχετικές ομιλίες ενώθηκαν όμως σε μία πορεία στο κέντρο της πόλης.

Στη διάρκειά της, αντιεξουσιαστές κατέστρεψαν 7 κάμερες και προκάλεσαν ζημιές στις προσόψεις Τραπεζών. Αρκετή ώρα αργότερα, σε άλλο σημείο της πόλης, συνελήφθη ένας νεαρός από αστυνομικούς με πολιτικά, ο οποίος κατηγορείται ότι συμμετείχε στις επιθέσεις αυτές κατά καταστημάτων Τραπεζών.Όταν η πορεία περνούσε μπροστά από το κτίριο της Νομαρχίας, νεαροί διαδηλωτές ανέβηκαν στην ταράτσα του κτιρίου, όπου κρέμασαν ένα πανό.

ΒΟΛΟΣ

Από επεισόδια σημαδεύτηκε και η απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο του Βόλου, στους δρόμους του οποίου βρέθηκαν σήμερα, σχεδόν 6.500 πολίτες Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου δέχτηκε επίθεση με αβγά και καφέδες κοντά στο πρόχειρο αναλόγιο που είχε στηθεί στην πλατεία με συνέπεια να αποχωρήσει και οι επικεφαλής του συνδικαλιστικού κινήματος να ζητήσουν τη διάλυση της συγκέντρωσης. Επιπλέον, άγρια συμπλοκή μεταξύ αντιεξουσιαστών και της Αστυνομίας σημειώθηκε έξω από το κτίριο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με την οδό Ιωλκού να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.
Η ομάδα των αντεξουσιαστών επιτέθηκε στους αστυνομικούς με αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ και με σφεντόνες που εκτόξευαν σφαιρίδια και συνέπεια ήταν να τραυματιστούν ελαφρά δύο άντρες των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας. Συνέπεια ήταν ο χώρος μπροστά από το κτίριο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας να μετατραπεί κυριολεκτικά σε πεδίο μάχης.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Μία από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων χρόνων πραγματοποιήθηκε  στο Ηράκλειο, όπου πήραν μέρος τουλάχιστον τέσσερις χιλιάδες άτομα με δύο πορείες διαδηλώνοντας κατά των κυβερνητικών μέτρων και ζητώντας την τιμωρία αυτών που έκλεψαν δημόσιο χρήμα. Στην πορεία η οποία υπήρξε ειρηνική στο τέλος έγιναν επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και αντιεξουσιαστών.
     Συγκεκριμένα χθές το μεσημέρι η μία συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ξεκινώντας από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου έφτασε στην Πλατεία Ελευθερίας και από εκεί μέσω της Λεωφόρου Δικαιοσύνης πήγαν στην Πλατεία Λιονταριών και συνέχισαν μέχρι το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης.
Η δεύτερη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε μπροστά από το κτίριο της Νομαρχίας Ηρακλείου ήταν ογκώδης και διαδήλωσε ο κόσμος στο κέντρο της πόλης. Στην πορεία της ΓΣΕΕ, όταν οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές έφτασαν μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας  Κρήτης, αντιεξουσιαστές περίπου εκατό ατόμων κατέλαβαν προσωρινά το κατάστημα που βρίσκεται στην παραλία της πόλης και μετά απωθήθηκαν από την Αστυνομία.
   Μάλιστα κάποια άτομα έριξαν αυγά στον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Γιώργο Σκουλατάκη, όπου υπήρξε και μικρή σύγκρουση. Κατά την επιστροφή της η ίδια ομάδα προς το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου συνεπλάκη με άνδρες των ΜΑΤ, όπου οι τελευταίοι έριξαν  δακρυγόνα και η κατάσταση έγινε ασφυκτική στην ατμόσφαιρα. Κατά τα άλλα  οι πορείες και των δύο συγκεντρώσεων ήταν απολύτως ειρηνικές.

 

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μικρής έκτασης επεισόδια έγιναν  το μεσημέρι στην έδρα της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη. Πολίτες που συμμετείχαν στη μεγάλη για τα δεδομένα της Μυτιλήνης χθεσινή συγκέντρωση επιχείρησαν να μπουν μέσα στο κτίριο της Γραμματείας. Εκεί  απωθήθηκαν από ισχυρές Αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί μπροστά σε αυτό, και τα επεισόδια δεν επεκτάθηκαν

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Αστυνομικό ρεπορτάζ