Έντυπη Έκδοση

ΝΕΟ ΚΡΑΣ ΤΕΣΤ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ, ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Απώλειες στην Κοιν. Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, βαρύ κλίμα στη βάση

Οχι μόνο δεν πέτυχε η κυβέρνηση την ευρύτερη διακομματική συναίνεση που αναζητούσε στο νομοσχέδιο για τα επώδυνα μέτρα (μόνο ο ΛΑΟΣ συμπαρατάχθηκε), βγήκε και τραυματισμένη χθες από την ψηφοφορία στη Βουλή αφού τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να τα υπερψηφίσουν.

Σ. Σακοράφα Σ. Σακοράφα Είναι οι πρώτες απώλειες, που διαταράσσουν τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην πιο δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση καθώς είναι αντιμέτωπη με μια οικονομία σε κατάρρευση και τις έντονες αντιδράσεις της κοινής γνώμης.

Δεν παραιτούνται

Οι Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα (βουλευτές της Β' Αθηνών) και Βασίλης Οικονόμου (Αττικής) δήλωσαν απλώς την παρουσία τους θεωρώντας τα μέτρα άδικα και τέθηκαν ευθύς αμέσως με απόφαση του Γ. Παπανδρέου εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο πρωθυπουργός, μέσω της διευθύντριας της Κ.Ο. Ρεγγίνας Βάρτζελη, τους ζήτησε να παραιτηθούν και από τις βουλευτικές τους έδρες αλλά αρνήθηκαν. Οι πληροφορίες λένε ότι είναι ανοιχτό το θέμα της διαγραφής τους κι από το ΠΑΣΟΚ, αν δεν παραδώσουν τις έδρες τους.

Ωστόσο δεν φαίνεται να δημιουργούν κοινοβουλευτικό πρόβλημα στο κυβερνών κόμμα αφού οι 157 βουλευτές που έχει πλέον (+3 διαγραφέντες) τού δίνουν ακόμα ένα μεγάλο μαξιλάρι να αντέχει τους κραδασμούς.

Το επόμενο κοινοβουλευτικό «κρας τεστ» του ΠΑΣΟΚ θα είναι η ψηφοφορία τού επίσης επώδυνου για τους ασφαλισμένους ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες και ήδη στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να το σκέφτονται.

Οι τρεις διαρροές αποκαλύπτουν ώς ένα βαθμό και το άσχημο κλίμα που επικρατεί στον κομματικό μηχανισμό και στη βάση του ΠΑΣΟΚ, για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, την οποία παρουσιάζει ως μονόδρομο. Για την ώρα αυτή η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περνάει στην κομματική βάση και στους ψηφοφόρους με το... ζόρι. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ δεν κρατιέται και το μόνο που απομένει για να γίνει έκρηξη είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι...

«Στη μάχη υπάρχουν και απώλειες...», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ συνεργάτες του έλεγαν ότι διεγράφησαν επειδή δεν αποδέχτηκαν το πλαίσιο που έθεσε ο πρωθυπουργός με την ομιλία του ότι, τα μέτρα είναι αναγκαία για τη σωτηρία της χώρας.

«Από νωρίς»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση να τεθεί αμέσως εκτός Κ.Ο. όποιος βουλευτής διαφοροποιηθεί, είχε ληφθεί από νωρίς. Ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός στις συσκέψεις που είχε με συνεργάτες του (Χ. Παμπούκης, Γ. Ραγκούσης, Γ. Πεταλωτής, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Ν. Αθανασάκης κ.ά.) και γι' αυτό η αντίδρασή του ήταν ακαριαία, στέλνοντας στον πρόεδρο της Βουλής την επιστολή του πριν ακόμα ολοκληρωθεί η συνεδρίαση.

Από τους τρεις βουλευτές, σύμφωνα με πληροφορίες, η Σοφία Σακοράφα από νωρίς και ο Γιάννης Δημαράς λίγο πριν από την ψηφοφορία είχαν ενημερώσει το γραφείο του πρωθυπουργού και τη διευθύντρια της Κ.Ο. ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα. Η προσπάθεια να μεταπειστούν δεν πέτυχε. Την κ. Σακοράφα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχείρησε να μεταπείσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο κ. Οικονόμου δεν είχε ενημερώσει κανέναν.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν είχαν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους με τα μέτρα. Μόνο η κ. Σακοράφα είχε ρωτήσει τον πρωθυπουργό στη συνεδρίαση της Κ.Ο. την περασμένη εβδομάδα «ποια είναι η δική μας κόκκινη γραμμή», ωστόσο είχε τονίσει πως η επιλογή της κυβέρνησης «υπήρξε μονόδρομος».

Ολιγόλογη ήταν η επιστολή του Γ. Παπανδρέου προς τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο:

«Σας ενημερώνω ότι οι βουλευτές Β' Αθήνας, Σοφία Σακοράφα και Γιάννης Δημαράς καθώς και ο Βασίλης Οικονόμου, βουλευτής Αττικής, τίθενται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
ΠΑΣΟΚ
Για το ίδιο θέμα
172 «ναι» με αλληλοκατηγορίες και διαγραφές