Έντυπη Έκδοση

Χταπόδι μαγειρεμένο με μαυροδάφνη Πατρών και μους τραχανά

Για 4 άτομα

ΥΛΙΚΑ

* 100 ml ελαιόλαδο
* 250 γρ. κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
* 10 μεγάλα φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα
* 1 κιλό χταπόδι καθαρισμένο, με χωρισμένα πλοκάμια
* 2 φύλλα δάφνης
* 1/2 λίτρο κρασί μαυροδάφνη Πατρών
* 100 ml λευκό κρασί Ασύρτικο
* 250 ml σάλτσα ντομάτας
* 150 ml ζωμό ψαριού
* Αλάτι
* Πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΧΑΝΑ:

* 500 ml ζωμό ψαριού
* 250 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
* 500 γρ. ξινό τραχανά
* 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
* 100 ml λευκό κρασί Ασύρτικο
* Αλάτι
* Πιπέρι
* 250 ml γάλα φρέσκο
* 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε το χταπόδι. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το δυόσμο και το χταπόδι. Το σωτάρουμε για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα φύλλα της δάφνης και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 6-7 λεπτά. Σβήνουμε με τη μαυροδάφνη. Προσθέτουμε την ντομάτα και το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε το σκεύος. Μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι. Αφαιρούμε το χταπόδι και το κρατάμε στην άκρη. Πολτοποιούμε τη σάλτσα στο μπλέντερ σε δυνατή ταχύτητα και την περνάμε από ψιλή σήτα.

Ετοιμάζουμε τον τραχανά. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον τραχανά και τα σωτάρουμε όλα μαζί για 3-4 λεπτά, ώστε να φύγει η μυρωδιά του αλευριού από τον τραχανά. Σβήνουμε με το Ασύρτικο κρασί. Προσθέτουμε το ζωμό ψαριού και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς και να πιει όλα τα υγρά, γύρω στα 10 λεπτά. Αδειάζουμε τον ζεστό τραχανά στο μπλέντερ και τον πολτοποιούμε σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, χτυπώντας συνεχώς μέχρι να γίνει χυλός. Ισορροπούμε τη γεύση του τραχανά με λίγο χυμό λεμονιού. Απλώνουμε τραχανά στο κέντρο κάθε πιάτου. Γύρω από τον τραχανά απλώνουμε τη σάλτσα σαν στεφάνι. Τοποθετούμε από 2 πλοκάμια στο κέντρο κάθε πιάτου, ραντίζουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και πα- σπαλίζουμε με φρέσκο δυόσμο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Νοστιμιές
Στη στήλη
Συνταγές
Κύριο θέμα
Πιάτα πελαγίσια