Ηλεκτρονική Έκδοση

Αντιδράσεις προκαλεί η επίμαχη τροπολογία - Ήταν αναγκαία για να εκταμιευθούν εγκαίρως τα δάνεια, απαντά το ΥΠΟΙΚ

Σε ρόλο... ακροατηρίου η Βουλή για την εφαρμογή της συμφωνίας

Με απλή υπογραφή του υπουργού Οικονομικών θα τίθενται σε ισχύ οι συμβάσεις με την τρόικα

Τελευταία ενημέρωση:

Τροπολογία που επιτρέπει στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει μνημόνια συνεργασίας και συμφωνίες ή συμβάσεις δανεισμού με την «τρόικα» χωρίς να χρειάζεται τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου, «πέρασε» μέσα στο σχέδιο νόμου για τις περικοπές στα δώρα των συνταξιούχων. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι ήταν αναγκαίο προκειμένου να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του δανείου πριν την κρίσιμη ημερομηνία της 19ης Μαΐου.

Στην αρχική του μορφή, το νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα προέβλεπε ότι τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις δανεισμού που θα υπογράφει ο υπουργός με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη – μέλη της Ζώνης του Ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αφορούν στην εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης, θα εισάγονται στην Βουλή για κύρωση.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η λέξη «κύρωση» αντικαθίσταται από τη φράση «συζήτηση και ενημέρωση. Ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους».

Η τροπολογία προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν "πραξικοπηματική" την πράξη της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι προέβη σε αυτή την ενέργεια, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι εκταμιεύσεις των δόσεων των δανείων θα γίνονται εγκαίρως.

"Ο κοινοβουλευτικός χειρισμός ήταν αναγκαίος αν και προφανώς ασυνήθιστος λόγω της αναγκαστικής και ασυνήθιστης κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε ως χώρα, κινείται όμως σαφώς μέσα στο πλαίσιο του άρθρου 36 του Συντάγματος που διέπει τα ζητήματα αυτά", αναφέρει σε διευκρινιστική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως υποστηρίζει, η τρόικα έθεσε σήμερα το πρωί ζήτημα κύρωσης της δανειακής σύμβασης πριν υποβληθεί αίτημα εκταμίευσης της πρώτης δόσης, εκτός και αν προβλεπόταν ρητά με διάταξη νόμου, ότι η δανειακή σύμβαση καθίσταται δεσμευτική, εφαρμόζεται και ισχύει από την υπογραφή της.

"Αυτά είναι τα πραγματικά πολιτικά και συνταγματικά δεδομένα. Όλες συνεπώς οι κατηγορίες που έσπευσαν να διατυπώσουν δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι εκτός πραγματικότητος", καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, της ανακοίνωσης προηγήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του προέδρου της Βουλής με τη συμμετοχή του Ευαγ. Βενιζέλου, του υφυπουργού Οικονομικών, Φιλ. Σαχινίδη, της διευθύντριας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Ρεγγίνας Βαρτζελή, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Ευθυμίου και του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Νίκο Αθανασάκη.

Νωρίτερα, τα κόμματα της Αριστεράς επισκέφθηκαν τα γραφεία του προέδρου της Βουλής εκπρόσωποι των κομμάτων της ελλάσονος αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πηγές από το ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Βουλής τήρησε αποστάσεις από την τροπολογία, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την αντιπροσωπεία βουλευτών του σχήματος. Με ανακοίνωσή του, ο ΛΑΟΣ ανέφερε ότι ο Φιλ. Πετσάλνικος δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις, με νέα νομοθετική ρύθμιση.

Η τροπολογία

Η αρχική μορφή της επίμαχης παραγράφου (ν. 3845/2010 (Α' 65):

4. Παρέχεται στον Υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο και να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού, διμερή ή πολυμερή, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη – μέλη της Ζώνης του Ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της προηγούμενης παραγράφου. Τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις του προηγουμένου εδαφίου, εισάγονται στην Βουλή για κύρωση.

Η τροπολογία:

 9. Στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου πρώτου του ν. 3845/2010 (ΦΕΚ 65 Α΄) αντί της λέξης «κύρωση» τίθενται οι λέξεις «συζήτηση και ενημέρωση. Ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους.»

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

54 σχόλια

51 Ο/Η Petros έγραψε: (πριν 10 έτη)
All comments are acceptable and within our rights to express our opinions! My thoughts though are on the issue of champion Greece of corruption and especialy the present party which has shown through its past nobody can compete with them! You have all the great teachers of the past 30 years. No need to name then because we all know who they are. Now with all the billions that are comming in, I wonder how many new millionaires will be created. Again, Greece is known as the most corrupt country! Don't you think that this goverment, champion of the past, will continue to hold that position? As usual they will turn around and blame the previous administration for all the ills of the country..... Good luck Greece. You need it!!
52 Ο/Η κ.κ. έγραψε: (πριν 10 έτη)
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Σε λίγο θα φέρουν εκλογικό νόμο οπου θα διορίζονται οι βουλευτές από τον μονάρχη ή μπορεί και να καταργηθεί η βουλή να μην πληρώνουμε και τόσα λεφτά και να αντικατασταθούν με τίποτα συμβούλους του μονάρχη, ο οποίος θα αποφασίζει, θα διατάσσει, θα επιβλέπει τον γύψο μην έχει σπάσει πουθενά. ΟΛΑ ΚΑΛΑ. Αλλο πράμα η τυπική και άλλο η ουσιαστική δημοκρατία. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ γιαυτό κι ο χέρι-χέρι ανέβηκε στο κανώ.... Η ΧΩΡΑ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΕΩΡΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΑΝΡΘΩΠΟΙ ΑΛΛΑ ΑΡΙΘΜΟΙ!!! γιαυτό και ήταν επιβεβλημένη η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ για να ταιρι΄ζει στους αριθμούς. Η κυβέρνηση έχει κάνει πραξικόπημα οχι τώρα μόνο που στην ουσία κατάργησε την βουλή, αλλά εδώ και καριό, με την εξής έννοια. Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ. Με ποια λοιπόν λαική εντολή εφαρμόζει η κυβέρνηση μέτρα ακόμα σκληρότερα φέρνοντας μας το ΔΝΤ-ΕΕ ως υπερκυβέρνηση? Κι επειδή είδαν οτι ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους, θα κάνουν τα πάντα για να τον φοβίσουν, να τον μαντρώσουν, θα εκμεταλλευτούν τα τραγικά γεγονότα της ΜΑΡΦΙΝ, θα μηχανευτούν συγκυβερνήσεις, και πολλά άλλα αρκεί να μάς βάλουν ζυγό. ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ οχι μόνο γιατί τα μέτρα ειναι δυσβάστακτα αλλά γιατί ειναι διαρκείας και θάρθουν κι άλλα προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της κυριαρχίας του πλούτου. ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΤΙ ΧΡΗΜΑ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
53 Ο/Η Kanenas74 έγραψε: (πριν 10 έτη)
Και εγένετο δικτατορία! Το πολίτευμά μας μεταλάσσεται πλέον ταχύτατα σε δικτατορία νέου τύπου. Υπάρχουν πλέον όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία είναι η βάση της δικτατορίας: Ιδεολογικός Φασισμός, αφαίρεση δικαιωμάτων, αλλαζονεία, ψεύδη, προπαγάνδα, εκβιασμός, απειλές. Τα πειράματα λοιπόν συνεχίζονται στην χώρα μας από τους "εταίρους" και τους "σύμμαχους" μας.
54 Ο/Η Karneadis Str. έγραψε: (πριν 10 έτη)
Αν εξαιρεσουμε λιγες περιπτωσεις η Βουλη με την ισχυουσα νοοτροπια της "κομματικης"πειθαρχιας ειναι σχεδον διακοσμητικη κ σε αλλες περιπτωσεις εξυπηρετει συντεχνιακα συμφεροντα.Μην κοπτομεθα λοιπον για καταργηση της καθοσον η νοημοσυνη μας εχει προ πολλου καταργηθει.Ας ριχθουμε ολοι στην εργασια μας,οπως η γεννια του 1945(εννοειται χωρις εμφυλιοπολεμικα συνδρομα)για να αφησουμε κ κατι ορθιο για τις επομενες γεννιες.Δυστυχως οι ανθρωποι που χειριστηκαν το τιμονι της χωρας μετα το 1974 ΑΠΕΤΥΧΑΝ.Ευχομαι το αισθημα της αυτοσυντηρησης να μας δειξει την διεξοδο,αν υπαρχει καποια λυση.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 54

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Υπουργείο Οικονομικών
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
Πυρά ΚΚΕ για τροπολογία στο νομοσχέδιο των μέτρων
Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα κατήγγειλαν ο Αλ. Τσίπρας και η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ