Ηλεκτρονική Έκδοση

Στο ιστορικό κεφαλοχώρι του νομού Καστοριάς

Νεστόριο: Ορμητήριο για έναν μαγευτικό κόσμο

Το Νεστόριο είναι η πύλη για έναν κόσμο παρθένο, διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Η φύση που το περιβάλλει είναι από τις ομορφότερες της Ευρώπης, ενώ τα χωριά του, με τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και τα λιθόστρωτα, ανταμείβουν και αυτούς που αναζητούν το ενδιαφέρον στην αρχιτεκτονική και τα μνημεία του πολιτισμού.

Ξεκινώντας από την πόλη της Καστοριάς και με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, θα πλησιάσετε τον ορεινό όγκο του Γράμμου, περνώντας, σε αρκετά κομμάτια της διαδρομής, κοντά στον μεγαλύτερο ποταμό της Ελλάδας, τον Αλιάκμονα. Το Νεστόριο είναι χτισμένο στο ήπιο κατέβασμα μιας κοιλάδας, που μετά το μεσημέρι το λούζει, με τρόπο μοναδικό, το ζεστό φως του απογευματινού ήλιου. Η πρώτη εικόνα που θα έχετε θα είναι αυτή της ομοιομορφίας της αρχιτεκτονικής, που προσδίδει παραδοσιακό χρώμα (χωρίς, ωστόσο, να μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν έχουν γίνει αισθητικές παρεμβάσεις που προδίδουν αυθαιρεσίες), σε ένα μακεδονίτικο χωριό που χτυπήθηκε στο παρελθόν τόσο από τη μετανάστευση και την αστυφιλία όσο και από τους πολέμους. Δεν πρέπει να σας διαφεύγει το γεγονός ότι τα χωριά του Γράμμου έζησαν με τη μεγαλύτερη ένταση τη σφοδρότητα των μαχών του Αλβανικού Μετώπου, στη διάρκεια της Ιταλικής εισβολής του 1940-41.

Περιήγηση στην πόλη
Μπαίνοντας στην πόλη, το πρώτο που πιθανότατα θα σας κάνει εντύπωση είναι ο περίφημος “Κόκκινος Βράχος του Πήγασου”, που σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά του από το αίμα του φτερωτού αλόγου, όταν εκείνο έπεσε στο σημείο αυτό, τυφλωμένο από τον Δία. Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο, η χαρακτηριστική σπηλιά που βρίσκεται στη βάση του βράχου υπήρξε φωλιά ενός γιγάντιου φιδιού που κάποτε προστάτευε την περιοχή και τους κατοίκους της.

Χάρος Κοτύλης Χάρος Κοτύλης Κάποια δημόσια κτίρια, μαζί με δύο αξιόλογες εκκλησίες είναι τα αξιοθέατα που θα διεκδικήσουν λίγο από τον χρόνο σας, πριν συνεχίσετε για τα χωριά του δήμου Νεστορίου, που κρύβουν ιδιαίτερες ομορφιές και διαδρομές μέσα στη φύση. Η παλιότερη και πιο ενδιαφέρουσα εκκλησία του οικισμού είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου. Χτισμένη το 1816, ξεχωρίζει για το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής πολυγωνικό πέτρινο καμπαναριό της, ενώ στο εσωτερικό του θα δείτε μερικές παλιές εικόνες αρκετά μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας και εκκλησιαστικά βιβλία από τον 18ο και 19ο αιώνα. Ο άλλος ναός που συγκαταλέγεται στα αξιοθέατα του Νεστορίου είναι αυτός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Μια τρίκλιτη βασιλική του 1858, με εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Συνεχίζοντας τον περίπατό σας στους δρόμους του Νεστορίου, ρωτήστε προς τα που θα πρέπει να κατευθυνθείτε για να φτάσετε στον παλιό νερόμυλο. Ο μοναδικός παλιός νερόμυλος χτίστηκε το 19ο αιώνα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του χωριού. Ο επισκέπτης διακρίνει τις παλιές μυλόπετρες στις δύο νεροτριβές του και όλα τα αρχικά αρχιτεκτονικά του στοιχεία σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς πρόσφατα το κτίσμα έχει αποκατασταθεί για να αποτελέσει πόλο έλξης των επισκεπτών του Νεστορίου. Πριν φύγετε από την έδρα του ομώνυμου δήμου, επισκεφτείτε το Κάστρο. Δεν πρόκειται για πραγματικό κάστρο, αλλά για μια φυσική ακρόπολη, σε υψόμετρο 100 μέτρων, ανατολικά του οικισμού, που για αιώνες αποτέλεσε αμυντικό οχυρό στις επιδρομές εναντίον της περιοχής. Η θέα από εδώ θα σας αποζημιώσει για τον κόπο που θα κάνετε για να φτάσετε ως το σημείο αυτό. Στο πανέμορφο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται στο Κάστρο, γίνεται κάθε χρόνο μεγάλο πανηγύρι, με χορούς και τραγούδια, στη γιορτή του Αγίου Πνεύματος. 

Στα χωριά γύρω από το Νεστόριο
Συνεχίστε για τα υπόλοιπα χωριά. Η Αγία Άννα αποτελεί, ουσιαστικά, προάστιο του Νεστορίου, αφού είναι χτισμένη 2, μόλις, χιλιόμετρα βορειότερα, σε ένα πανέμορφο δάσος, σε υψόμετρο 1500 μέτρων. Το χωριό είναι ο τελευταίος σταθμός για το Βυζαντινό μοναστήρι της Τσούκας, ένα μνημείο ξεχωριστό, που χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1961 και είναι χτισμένο σε ένα σημείο απίστευτης φυσικής ομορφιάς, πλάι στους καταρράκτες ενός από τους παραποτάμους του Αλιάκμονα. Συνεχίζοντας βορειότερα, και μόλις 5 χιλιόμετρα από το Νεστόριο, θα φτάσετε στο Κρανοχώρι. Είναι χτισμένο σε οροπέδιο στο δρόμο για την Καστοριά και οι κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία, γι αυτό και φημίζεται, μεταξύ άλλων, για τα φασόλια του, τα οποία, αν είστε τυχεροί, θα βρείτε για να πάρετε μαζί σας, επιστρέφοντας. Στην ίδια περιοχή και δυτικότερα, θα σας υποδεχτεί η Πτελέα, με τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια της. Πρόκειται για μικρό οικισμό, πέρασμα για τα χωριά του Δήμου Αλιάκμονα, μέσα στον οποίο θα θαυμάσετε το, πολύ όμορφο αρχιτεκτονικά, βυζαντινό ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου του Πετρίτη. Δυσκολότερα προσβάσιμα, από το σημείο αυτό, είναι τα περήφανα Γραμμοχώρια, χτισμένα δίπλα στον Αλιάκμονα, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία: το Λειβαδοτόπι, το Γιαννοχώρι, το Μονόπυλο και τη Σλήμνιστα (ή Τρίλοφο). Στη Σλήμνιστα αξίζει να σταθείτε για να δείτε από κοντά το ερειπωμένο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, το ξωκλήσι του Αγίου Χριστόφορου και τις εκκλησίες της Κοίμησης της Θεοτόκου (1743) και του Αγίου Αθανασίου (1874). Στο χωριό υπάρχει, ακόμη, μια παλιά βρύση με όμορφο ανάγλυφο. Στο Γιαννοχώρι υπάρχει η Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, η μοναδική των Βαλκανίων με διπλό γυναικωνίτη και ένα εξαιρετική καλλιτεχνικής αξίας ξυλόγλυπτο τέμπλο. Ακόμη, το φυλάκιο Χελώνα, γνωστό από την περίοδο του ελληνοιταλικού πολέμου, αφού εδώ έπεσαν οι πρώτες οβίδες των Ιταλικών κανονιών στο ξέσπασμα της επίθσης, στις 28 Οκτωβρίου του 1940. 
Νοτιότερα του Νεστορίου, ξεκινά μια άλλη διαδρομή, στην οποία αξίζει να αφιερώσετε ακόμη μία ημέρα από την εξόρμησή σας στην περιοχή. Επισκεφτείτε το χωριό “Πεύκο” και μπείτε στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, χτισμένο σε ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς. Στο Λινοτόπι, μέσα στο πυκνό δάσος θα βρείτε ένα ακόμη μεταβυζαντινό μνημείο με ενδιαφέρον, το μοναστήρι του Αγίου Ζαχαρία, που αποτελούσε, μετά τον 16ο αιώνα, το κέντρο ενός οικισμού, που καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1769. Στη θέση Καταφίκι, κοντά στην κορυφή Βέρτενικ του Γράμμου υπάρχει μεγάλη σπηλιά που έμεινε γνωστή ως το αντάρτικο νοσοκομείο, στα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου. Μνήμες από τον Εμφύλιο φέρνουν στο νου οι τοποθεσίες της Κοτύλης, ενός από τους ομορφότερους οικισμούς του δήμου Νεστορίου. Στον “Χάρο της Κοτύλης” (έναν εντυπωσιακό απότομο βράχο ύψους 130 μέτρων), έγιναν φονικές μάχες στην περίοδο του Εμφυλίου. Στα Λιβάδια Κοτύλης, μάλιστα, υπάρχει μνημείο αφιερωμένο στους πεσόντες του Εμφυλίου αλλά και το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, που δημιουργήθηκε για να συμβάλλει στο πνεύμα εθνικής ομοψυχίας, των τελευταίων δεκαετιών. 

Παλαιά Κοτύλη - Τοξώτό Γεφύρι Παλαιά Κοτύλη - Τοξώτό Γεφύρι Τέλος, αξίζει να αφιερώσετε χρόνο σε μια σειρά από ακατοίκητα χωριά της περιοχής που, εκτός από τα ιδιαίτερα συναισθήματα που γεννά η ερήμωσή τους, βρίσκονται και σε περιοχές αλώβητες από την κακώς εννοούμενη οικιστική ανάπτυξη. Υπάρχουν σπίτια που, έστω και ερειπωμένα, αποκαλύπτουν την μαεστρία της αρχιτεκτονικής των παλιών μαστόρων της πέτρας, αλλά και εκκλησίες και μοναστήρια με πολύ ιδιαίτερη μορφή και ιστορική αξία. Ένας από αυτούς είναι ο εγκαταλελειμμένος οικισμός της Παλιάς Κοτύλης, που βρίσκεται κοντά στον “Χάρο”. Εδώ αξίζει να δείτε ένα χαρακτηριστικό τοξωτό γεφύρι.

Πως θα φτάσετε στο Νεστόριο

Αεροπορικώς, μπορείτε να επιλέξετε το αεροδρόμιο “Αριστοτέλης” του Άργους Ορεστικού, που βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα μακριά από το Νεστόριο. Οδικώς, επιλέξτε την Εγνατία Οδό, είτε έρχεστε από την Αθήνα, είτε με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη. Βγείτε στην έξοδο για Σιάτιστα και Νεάπολη και μέσω Νεάπολης, συνεχίστε με κατεύθυνση δυτικά-βορειοδυτικά προς Βελανιδιά, Στέρνα, Βέλος, Σκαλοχώρι, Νόστιμο, Ανθηρό, Σπήλιο, Ζευγοστάσι, Μελάνθη, Νίκη και Νεστόριο. Αυτή η διαδρομή είναι για αυτούς που δεν βιάζονται και έχουν τη διάθεση να περάσουν και από άλλες περιοχές και χωριά. Πιο γρήγορη χρονικά είναι η διαδρομή από Νεάπολη προς Καστοριά και από εκεί νοτιοδυτικά προς Νεστόριο.

Τι θα φάτε στο Νεστόριο

Δυτική Μακεδονία σημαίνει καλό και χορταστικό φαγητό και το Νεστόριο δεν θα μπορούσε να υστερεί σε αυτό τον τομέα. Στις ταβέρνες και τα εστιατόριά του επιλέξτε γίδα στη γάστρα, ξινό τραχανά, χοιρινό με πράσο, τουρσί λάχανο, πιπεριά και μελιτζάνα γεμιστή και τηγανητό τοπικό τυρί “Μπάτζιο” (αλμυρό που φτιάχνεται στα σπίτια). Για επιδόρπιο προτιμήστε γλυκά του κουταλιού.

Τι θα αγοράσετε από το Νεστόριο

Αν είστε τυχεροί, θα βρείτε φασόλια από το Κρανοχώρι. Το τοπικό τυρί Μπάτζιο θα το βρείτε πολύ δύσκολα και μόνο μετά από συνεννόηση με κάποιον τοπικό οικιακό παραγωγό. Οι γυναίκες του συνεταιρισμού του Νεστορίου φτιάχνουν υπέροχα χαλιά στον αργαλειό.

Κρανοχώρι Κρανοχώρι

Διαμονή στο Νεστόριο

Αρκετά είναι τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες του Νεστορίου που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες για διαμονή. Πληροφορίες και τηλέφωνα θα βρείτε στην ιστοσελίδα του δήμου:
http://www.nestorio.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=46&Itemid=58

Νεστόριο: Χρήσιμα Τηλέφωνα

Δήμος Νεστορίου: 24673 52316
Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού, Πολιτισμού, Κοινωνικής Ανάπτυξης και Πρόνοιας Νεστορίου: 24670 31012, 31011, 31077
Αγροτικό Ιατρείο: 24670 31216
Αστυνομικό Τμήμα: 24670 31205, 31218
Αεροδρόμιο “Αριστοτέλης” (Άργος Ορεστικό): 24670 42515

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ταξίδι