Έντυπη Έκδοση

Το Κρεμλίνο πήρε στην παρέλαση «παρουσίες»

Οι παρελάσεις στην Κόκκινη Πλατεία ήταν πάντοτε το σοβιετολογικό «θερμόμετρο» που μετρούσε όχι μόνο τις διαθέσεις της ρωσικής ηγεσίας έναντι της Δύσης, αλλά και το πόσο «θερμή» ή «ψυχρή» ήταν ιεραρχικά η θέση του κάθε στελέχους της.

Η παράδοση του έντονου παρασκηνίου φαίνεται πως δεν θα χαλάσει ούτε φέτος, καθώς πλάι στις προφανείς πρωτοτυπίες των προχθεσινών πανηγυρικών εορτασμών, όπως τα ΝΑΤΟϊκά τμήματα απόδοσης τιμών, δεν έλειψαν και τα ηχηρά συμβολικά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Οι πρόεδροι Λευκορωσίας και Ουκρανίας, Λουκασένκο και Γιανουκόβιτς, των ιστορικά πλησιέστερων στη Μόσχα σλαβικών πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών δεν ήταν παρόντες στις 9 Μαΐου, γιατί έπρεπε να τεθούν επικεφαλής των εορτών στις δικές τους πρωτεύουσες. Εσπευσαν όμως να συμμετάσχουν την προηγουμένη στις εργασίες της συνόδου κορυφής της μετασοβιετικής Κοινοπολιτείας, όπου το Κρεμλίνο κατέγραψε απώλειες και πήρε «παρουσίες». Απών ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ, που έδειξε δυσαρέσκεια αποφεύγοντας να στείλει ακόμη και τον πρωθυπουργό του, όπως έπραξε ο ηγέτης του Ουζμπεκιστάν Καρίμοφ. Απούσα και η νέα ηγεσία της Κιργιζίας, που ζήτησε χίλια συγγνώμη και συγχωρέθηκε, απών ως ανεπιθύμητος και ο πρόεδρος της Γεωργίας Σαακασβίλι. Δείχνοντας ότι κάτι νέο γεννιέται στη συνεργασία των «σλαβικών» Δημοκρατιών, οι ηγέτες Μόσχας, Κιέβου και Μινσκ δήλωσαν ότι «ο πόλεμος μας δίδαξε πως ενωμένοι είμαστε ανίκητοι». Γι' αυτό και η ρωσική τηλεόραση είχε κάθε λόγο να δείχνει σε ζωντανές συνδέσεις ειδικά τους εορτασμούς για την αντιφασιστική νίκη στη χερσόνησο της Κριμαίας, όπου το ρωσικό ναυτικό θα μείνει ανενόχλητο τουλάχιστον ώς το 2042 μετά τη νέα συμφωνία με τον φιλορώσο πρόεδρο της Ουκρανίας. Για να μην υπάρξει ενδεχόμενο παρεξήγησης, τους προέδρους της Κοινοπολιτείας χειρίστηκε σχεδόν αποκλειστικά ο Ρώσος ομόλογός τους Μεντβιέντεφ, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε τετ α τετ του Λευκορώσου ηγέτη Λουκασένκο με τον Ρώσο πρωθυπουργό Πούτιν, εναντίον του οποίου έχει εξαπολύσει ουκ ολίγα «γαλλικά» με διάφορες αφορμές. Ομως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έδειξε να πολυσκοτίζεται για τον Λουκασένκο, έχοντας να αποφασίσει για πολύ πιο λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς, επιλέγοντας σε συνεργασία με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να αφήσει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μπάιντεν να περιμένει την πρόσκλησή του για τους εορτασμούς στις Βρυξέλλες. Η πρόσκληση δεν έφτασε ποτέ και η ρωσική πλευρά κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να περιμένει τίποτε καλύτερο όποιος «κάνει πλάτες στις τυχοδιωκτικές πολιτικές του Γεωργιανού προέδρου Σαακασβίλι». Ο πρόεδρος Ομπάμα βρέθηκε σε δύσκολη θέση, αλλά προτίμησε τελικά να το κάνει θέμα δημοσίως, αφήνοντας την αμερικανική διπλωματία να «απαντήσει» εν ευθέτω χρόνω. Μάταια περίμενε να αντικαταστήσει τον Γκόρντον Μπράουν στην εξέδρα των ξένων επισήμων στην Κόκκινη Πλατεία και ο πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος, σύμφωνα με διασταυρωμένες εκτιμήσεις, πλήρωσε την επιμονή του Λονδίνου στη φιλοξενία Τσετσένων πρώην οπλαρχηγών και του μεγαλοεπιχειρηματία Μπερεζόφσκι, ύποπτων κατά τη Μόσχα για εμπλοκή τους τόσο στη χρηματοδότηση τρομοκρατικών χτυπημάτων όσο και σε οικονομικές απάτες δισεκατομμυρίων. Αυξάνοντας ελαφρώς την κινητικότητά του τον τελευταίο καιρό, ο Βλ. Πούτιν μεγάλωσε αισθητά από τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ τη διαφορά τόσο στα ποσοστά συμπάθειας στον πληθυσμό (70-80%) όσο και στη βαθμολόγηση των αναλυτών, που περιμένουν απλώς πότε θα αναγγείλει τη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Στη στήλη
Γεύση από Μόσχα