Ηλεκτρονική Έκδοση

Μια τρελή νεανική ιδέα που έγινε θεσμός

River Party στο Νεστόριο

Το River Party που γίνεται κάθε χρόνο, το πρώτο σαββατοκύριακο του Αυγούστου, στις όχθες του Αλιάκμονα, είναι μία από τις πιο γνωστές νεανικές συναντήσεις του καλοκαιριού. Οι φίλοι της φύσης και της καλής μουσικής κατασκηνώνουν πλάι στο ποτάμι και απολαμβάνουν συναυλίες από γνωστά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Ήταν Αύγουστος του 1978, όταν μια παρέα παιδιών, κυρίως μεταναστών που έρχονταν το καλοκαίρι για τις διακοπές τους, έστησαν τα φορητά πικάπ τους, τα κασετόφωνα στις όχθες του Αλιάκμονα και ξεκίνησαν ένα αυτοσχέδιο πάρτι, μέσα στο δάσος. Κάποιες φορές, τη θέση της ηχογραφημένης μουσικής πήραν οι αυτοσχεδιασμοί με τις κιθάρες και του τραγούδι. Για ώρες, η μουσική έπαιζε, όλοι χόρευαν και οι πιο τολμηροί απολάμβαναν το ποτάμι, βουτώντας στα κρύα και πεντακάθαρα τρεχούμενα νερά του μεγαλύτερου σε μήκος ποταμού στην Ελλάδα. Ήταν μια ιδέα που εκείνη τη χρονιά εξελίχθηκε με μεγάλη επιτυχία και γι αυτό επαναλήφθηκε τα επόμενα χρόνια. Έτσι, το 1985, έγινε η πρώτη οργανωμένη συναυλία με το γνωστό ροκ συγκρότημα “Τρύπες”, που καθιέρωσε το River Party του Νεστορίου ως μια εκδήλωση με ζωντανή μουσική. Μέχρι και σήμερα, το River Party πραγματοποιείται στις όχθες του Αλιάκμονα, κοντά στο Νεστόριο, το πρώτο σαββατοκύριακο του Αυγούστου, με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών και την παρουσία φίλων της μουσικής και των δραστηριοτήτων στη φύση, απ' όλη την Ελλάδα. 
Το πάρτι διοργανώνεται από τη Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού-Πολιτισμού του Νεστορίου και εκτός από τις μουσικές συναντήσεις που είναι πλέον καθιερωμένες στη συνείδηση όλων των φίλων του Νεστορίου, φιλοξενεί και μια σειρά από παράλληλες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, κανό, καγιάκ, εκδρομές στο Γράμμο, κολύμπι, παιχνίδια προσανατολισμού, τοξοβολία, σκοποβολή, ράφτινγκ, τραμπολίνο, αλεξίπτωτο πλαγιάς. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δραστηριότητες αυτές συμπληρώνονται από άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλίου, λαϊκής τέχνης.

Από το περσινό, 31ο River Party Από το περσινό, 31ο River Party Τα ξενιτεμένα παιδιά του Νεστορίου και πάλι μαζί
Στο πλαίσιο του River Party και σε ανάμνηση εκείνου του πρώτου αυτοσχέδιου ξεφαντώματος που έγινε το 1978, στις όχθες του Αλιάκμονα, ο Σύλλογος Νεστοριτών Κλήβελαντ και ο Δήμος Νεστορίου σε συνεργασία με τους συλλόγους Νεστοριτών Τορόντο, Μελβούρνης και Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν στις αρχές του Αυγούστου του 2005 μια παγκόσμια συνάντηση Νεστοριτών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Νεστόριο, και συνδυάστηκε και με το River Party, αφού δεν ήταν λίγοι οι μετανάστες από την Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία, που ήρθαν στην πατρίδα από την προηγούμενη εβδομάδα, για να είναι παρόντες και στο ποταμίσιο πάρτι.
Φέτος, η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί ξανά και θα δώσει την ευκαιρία στους απανταχού Νεστορίτες, από διάφορες γενιές, να βρεθούν, να ανανεώσουν τις σχέσεις τους και να βοηθήσουν τα μικρότερα παιδιά να γνωρίσουν τον τόπο καταγωγής τους. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δεξιώσεις, εκδρομές, θεατρικές παραστάσεις και συμμετοχή σε θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις .

River Party info

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φετινό River Party του Νεστορίου, μπορείτε να απευθύνεστε στη Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού-Πολιτισμού (τηλ. 24670 31012, 31011, 31077), αλλά και να μπαίνετε στην ιστοσελίδα του πάρτι, που έχει ήδη αρχίσει να στήνεται για φέτος: http://www.riverparty.org/. Μάλιστα, το φετινό River Party σας καλεί να διαμορφώσετε μόνοι σας το πρόγραμμα, στέλνοντας e-mail με τους αγαπημένους σας καλλιτέχνες. Η προθεσμία, ωστόσο, ήταν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, όμως η φόρμα του e-mail είναι ακόμη ανοικτή και περιμένει τις προτάσεις των φίλων του πάρτι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ταξίδι