Έντυπη Έκδοση

Η όπερα των χαμένων εκατομμυρίων

Κατασπατάληση χρημάτων, σύναψη παράνομων συμβάσεων, υπεραμοιβές προς τον εαυτό του, τη σύζυγό του και συνεργάτες του, υπέρογκα έξοδα, δημιουργία χρέους 1,2 εκατ. ευρώ, απειλές και πιέσεις προς το προσωπικό από τον καλλιτεχνικό διευθυντή, βαρύτονο, Γιάννη Γιαννίση, και όλα αυτά με τη γνώση και ανοχή του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, καταγγέλλουν τα μέλη της Εφορείας της Οπερας Θεσσαλονίκης (Ο.Θ.).

Η οπερέτα «Βαφτιστικός», που αποτέλεσε μια από τις «αιτίες του κακού» στις σχέσεις της διοίκησης και του Γ. Γιαννίση Η οπερέτα «Βαφτιστικός», που αποτέλεσε μια από τις «αιτίες του κακού» στις σχέσεις της διοίκησης και του Γ. Γιαννίση Επισημαίνουν επίσης ότι ο Γ. Γιαννίσης έλειπε από τον Σεπτέμβριο ώς τον Δεκέμβριο του 2009 και λείπει από τις 23 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα, αν και αμείβεται κανονικά με 6.198 ευρώ μηνιαίως.

«Από την πρώτη στιγμή, μου πήραν τον οικονομικό έλεγχο από τα χέρια. Μου απαγόρεψαν να κάνω τις παραγωγές, αλλά τις προχώρησα με τη σύμφωνη γνώμη του Π. Γερουλάνου. Προσπάθησαν με νύχια και με δόντια να με φιμώσουν», απαντά ο Γ. Γιαννίσης.

Η Εφορεία τονίζει πως ο υπουργός Πολιτισμού ενημερώθηκε με 12 επιστολές για τη διαχείριση του Γ. Γιαννίση, αλλά δεν έκανε τίποτα. Υπήρξε μόνο μία τηλεφωνική επικοινωνία με τη Λ. Μενδώνη πριν από τα Χριστούγεννα του 2009 και καμία ανταπόκριση. Ούτε τον έπαψε από τα καθήκοντά του, βάσει του νόμου, όταν η Εφορεία της Ο.Θ. καταψήφισε τον απολογισμό του.

«Υπήρχε επιστολή του υπουργού Πολιτισμού προς την Εφορεία, στις 28/12/2009, με την οποία τους έδινε την εντολή να μου επιστρέψουν τον οικονομικό έλεγχο. Δεν την έλαβαν όμως υπ' όψιν τους», τονίζει ο Γ. Γιαννίσης.

Τα μέλη της Εφορείας της Ο.Θ. άφησαν αιχμές κατά της ηγεσίας του ΥΠΠΟΤ, επειδή εξέδωσε την ανακοίνωση της συγχώνευσής της με το ΚΘΒΕ αμέσως μετά την ανακοίνωση για την οργάνωση συνέντευξης Τύπου, όπου η Εφορεία θα αποκάλυπτε την κατάσταση στην Ο.Θ.

Την Εφορεία της Οπερας Θεσσαλονίκης αποτελούν οι Πηνελόπη Σερδάρη, μάνατζερ πολιτισμού, πρόεδρος, Χρήστος Γρηγοριάδης, πολιτικός μηχανικός, αντιπρόεδρος και μέλη οι Ουρανία Ξυνού-Ρίζου, συμβολαιογράφος, Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, υψίφωνος και Αλεξάνδρα Χαρατσάρη, μουσικός.

«Ο Γιαννίσης ενεργούσε αυτόβουλα»

Οπως καταγγέλλουν, ο Γ. Γιαννίσης ενεργούσε αυτόβουλα και χωρίς την έγκριση της διοίκησης. Στο διάστημα Μάιος-Αύγουστος 2009 πραγματοποίησε μεγάλες και άσκοπες δαπάνες για αλλαγή τηλεφωνικού κέντρου, δικτύου υπολογιστών και δίκτυο παρακολούθησης των γραφείων με κάμερες και ειδικά μηχανήματα καταγραφής και αναμετάδοσης ώστε να παρακολουθεί τον χώρο και από την Αθήνα. Ενα σεβαστό κονδύλιο αφορούσε γεύματα δικά του καθώς και αεροπορικά ταξίδια του στην Αθήνα κάθε Σαββατοκύριακο. Υπέγραψε 6μηνη σύμβαση με νομικό γραφείο των Αθηνών με μηνιαία αμοιβή 3.500 ευρώ για παροχή προσωπικών νομικών συμβουλών. Υπέγραψε συμβάσεις με τους συντελεστές της παραγωγής «Don Giovanni» με εξαιρετικά υψηλές αμοιβές σε σύγκριση με παλαιότερες παραγωγές, συμπεριλαμβανομένης και του ιδίου σε πρωταγωνιστικό ρόλο με αμοιβή τριπλάσια της κανονικής, 35.000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός της παραγωγής ύψους 624.619,95 ευρώ δεν είχε εγκριθεί από την απελθούσα διοίκηση. Παρά την αρνητική απόφαση της Εφορείας, υπέγραψε αυθαίρετα συμβόλαιο με διαφημιστικό γραφείο στην Αθήνα. Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις της διοίκησης για την ανάγκη περιορισμού των δαπανών, συμπεριέλαβε τις παραγωγές «Μαγικός Αυλός» και «Ο βαφτιστικός», με κόστος 400.000 και 600.000 αντίστοιχα. «Δεν είχε καταθέσει τα έσοδα δύο παραγωγών στον τραπεζικό λογαριασμό της Ο.Θ, αλλά τα κατακρατούσε παράνομα επί 3μηνο». Εξασφάλιζε για τον εαυτό του, τη σύζυγό του, προσωπικούς του φίλους καλλιτέχνες και συνεργάτες, υπέρογκες αμοιβές που η Ο.Θ αδυνατεί να εξοφλήσει.

«Δεν παραιτηθήκαμε γιατί περιμέναμε απάντηση από το ΥΠΠΟΤ. Αν είχαμε παραιτηθεί, τα στοιχεία θα είχαν παραποιηθεί και το χρέος θα ήταν διπλάσιο. Ολο αυτό το διάστημα "κυνηγούσαμε" τον Γ. Γιαννίση και προσπαθούσαμε να απολογηθούμε γι' αυτόν», επισημαίνει η Π. Σερδάρη.

Η Εφορεία της Οπερας Θεσαλονίκης υπενθυμίζει ότι το ΥΠΠΟΤ εξέτασε την αυτονόμηση της Οπερας Θεσσαλονίκης, συγκρότησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία συνέταξε σχέδιο νόμου προς ψήφιση από τη Βουλή, το οποίο διαβιβάστηκε στο ΥΠΠΟ και εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2007. Ζητεί από το ΥΠΠΟΤ να αντιμετωπίσει το έλλειμμα των 1,2 εκατ. ευρώ της Ο.Θ. με περικοπές, από τη στιγμή που έδειξε ότι «είναι σε θέση να διαθέσει 17.000.000 ευρώ για την Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία πολλές φορές στο παρελθόν απασχόλησε το υπουργείο με τα τεράστια ελλείμματα που δημιούργησε». Η Εφορεία τονίζει επίσης ότι ο προϋπολογισμός της Ο.Θ. μειώθηκε το 2010 από τα 900.000 ευρώ σε 656.100 ευρώ. *

«Η Εφορεία πήρε παράνομα τον έλεγχο»

Ο Γ. Γιαννίσης κατηγορεί τα μέλη της Εφορείας ότι προσπάθησαν να αμαυρώσουν το όνομά του για δικό τους συμφέρον.

Ο Γιάννης Γιαννίσης κατηγορείται από την απερχόμενη διοίκηση της Οπερας ότι έδωσε στον εαυτό του υπέρογκη αμοιβή ύψους 35.000 ευρώ Ο Γιάννης Γιαννίσης κατηγορείται από την απερχόμενη διοίκηση της Οπερας ότι έδωσε στον εαυτό του υπέρογκη αμοιβή ύψους 35.000 ευρώ «Δεν έκανα καμία υπέρβαση. Οταν σχεδίασα τις παραγωγές, περιμέναμε επιχορήγηση ύψους 1,8 εκατ. ευρώ. Το δικό μου κασέ, της συζύγου μου και των καλλιτεχνών που συνεργάστηκαν είναι γνωστά. Και παρ' όλα αυτά, παραμένουν όλοι απλήρωτοι», τονίζει. «Για να μπορεί να υπάρχει όπερα, πρέπει να υπάρχει έργο», προσθέτει. Φέρνει ως παράδειγμα την Εθνική Λυρική Σκηνή που, παρά τα οικονομικά προβλήματα, θα παρουσιάσει τη «Νόρμα» στο Ηρώδειο. Προσθέτει ότι όταν ανέλαβε, το έλλειμμα ήταν 500.000 ευρώ και ότι ο ίδιος το κάλυψε και έφερε έσοδα 400.000 ευρώ. «Κινήθηκα πάντα εντός προϋπολογισμού. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2009, τα οικονομικά ήταν υπό έλεγχο και δεν χρωστούσαμε. Η Εφορεία πήρε παράνομα τον οικονομικό έλεγχο και όλα ανεστράφησαν», καταλήγει ο Γ. Γιαννίσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική