Έντυπη Έκδοση

Ο λογοτεχνικός Βορράς

Γιάννης Τζανής -  Πέτρος Μπέσπαρης

Η λογοτεχνική δημιουργία της Βόρειας Ελλάδας. 1875 - 2007. Απόπειρα βιβλιογραφικής καταγραφής

Μικρή Φιλολογική Μπίμπης, σ. 711, ευρώ 35,17

Τεράστιο έργο, αφού οι δύο φιλόλογοι αποπειρώνται να βιβλιογραφήσουν 132 χρόνια δημιουργικής συνεισφοράς συγγραφέων που δρουν και δημιουργούν στη Βόρεια Ελλάδα. Το ογκώδες πόνημα είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης έρευνας σε βιβλιογραφία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, ιστοσελίδες, εφημερίδες, καταλόγους εκδοτικών οίκων, εκδόσεις δήμων και νομαρχιών, εκδόσεις λογοτεχνικών και πολιτιστικών φορέων.

Η εργασία, όπως την περιγράφουν οι δύο συντάκτες της, «δεν έχει στόχο να αναγορεύσει σε λογοτέχνες όσους δημοσίευσαν ένα ή περισσότερα έργα τους ούτε να κάνει αξιολογικές κατατάξεις, αλλά να συμβάλει στη βιβλιογραφική ενημέρωση για τον βορειοελλαδικό χώρο, και είναι κατά τη γνώμη μας χρήσιμη, γιατί επιχειρεί μια ολοκληρωμένη, κατά το δυνατόν, καταγραφή του λογοτεχνικού δυναμικού της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας».

Η διάρθρωση του βιβλίου έχει ως εξής: Αλφαβητικό πίνακα βιβλιογραφίας, τα λήμματα με τα ονόματα και τους αλφαβητικούς πίνακες κατά νομό. Τα βιογραφικά σημειώματα γίνονται με σύντομο, περιεκτικό και σχετικά τυποποιημένο τρόπο. Η εργογραφία αποτυπώνεται κατά χρονολογική σειρά έκδοσης, και στην περίπτωση που τα βιβλία ανήκουν σε διαφορετικά είδη του λόγου, διακρίνονται σε κατηγορίες: π.χ. ποίηση, πεζογραφία, δοκίμιο, θέατρο κ.ά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου