Έντυπη Έκδοση

Αιγάλεω: δεύτερη «καταστροφή» για ιστορικό εργοστάσιο

Ηταν το 1938. Τότε που ο Γεώργιος Βρανάς έστησε στην Ιερά Οδό (και Νάξου) τη φάμπρικα με την επωνυμία «Ελληνική Βιομηχανία Μολυβιών Α.Ε.». Κατεγράφη στην ιστορία ως «αποκλειστικός προμηθευτής της ελληνικής Βουλής».

Εκτοτε γενεές Ελληνοπαίδων (ου μην) μεγάλωσαν κάνοντας χρήση τα μολύβια που παρήγαγε η ως άνω φάμπρικα.

Στις αρχές της δεκαετίας του '70 το εργοστάσιο υπέστη σοβαρές καταστροφές από μεγάλη πυρκαγιά και έπαψε να λειτουργεί. Τα χρόνια πέρασαν...

Για περίπου 30 χρόνια το εργοστάσιο εγκαταλείφθηκε...

Γύρω στο 1996-1997, επί δημαρχίας Γ. Μυστακόπουλου, ο Δήμος Αιγάλεω θέλησε να αναπαλαιώσει το κτίριο, με σκοπό να το μετατρέψει σε χώρο «βιομηχανικού μουσείου» και παράλληλα τεχνοχώρο πολιτισμού για τις επερχόμενες γενιές.

Η τότε αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννα Χριστόγλου επικοινώνησε με τη διαχειρίστρια της εταιρείας και πρώην πρόεδρο του διοικητικού της συμβουλίου Μαρίνα Μπότση - Μεταξά, προκειμένου να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του δήμου.

Αποτέλεσμα των προσπαθειών του δήμου ήταν η σύζυγος του εκλιπόντος Δέσποινα Βρανά να δωρίσει στη μνήμη του συζύγου της το 85% του εργοστασίου, που της ανήκε.

Στις 26/7/2001 το δημοτικό συμβούλιο προέβη σε αποδοχή της δωρεάς και παράλληλα αγόρασε από τους κληρονόμους του Γ. Βρανά το υπόλοιπο 15%, έναντι 58 εκατομμυρίων δραχμών (18/12/2001).

Ωστόσο η δημοτική αρχή υπό τον Γ. Μυστακόπουλο δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το εγχείρημά της, καθ' ότι στις δημοτικές εκλογές Οκτωβρίου του 2002 νέος δήμαρχος εξελέγη ο Δημ. Καλογερόπουλος.

Παρελθόντων των ετών, σύμφωνα με τις καταγγελίες της δημοτικής αντιπολίτευσης, η παρούσα διοίκηση του δήμου προχώρησε στην κατασκευή ενός κτιρίου που δεν θυμίζει την αρχιτεκτονική του παλαιού εργοστασίου, εξαιρουμένης της κυκλικής καμινάδας, η οποία διασώθηκε γιατί με το ΦΕΚ της 10/9/2004 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.

Μάλιστα στο δημοτικό συμβούλιο της 25/2/2010 αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη μετονομασία του χώρου από «Ελληνικό Μολύβι» σε «Πολυχώρο Πολιτισμού - Κων/νος Καραμανλής».

Σύσσωμη η δημοτική αντιπολίτευση αντέδρασε, καταλόγισε στον κ. Καλογερόπουλο «μικροκομματικές σκοπιμότητες» και ζήτησε να ξανασυζητηθεί το θέμα, με το επιχείρημα ότι «ο πολιτισμός πρέπει να ενώνει τους πολίτες και όχι να διχάζει».

Κατόπιν τούτου συνήλθε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο στις 24/3/2010, και υπό την πίεση της αντιπολίτευσης (μετά και τη συλλογή υπογραφών), αποφασίστηκε (πάλι κατά πλειοψηφία) στην ονοματοδοσία να προστεθεί η αναφορά στα ονόματα των δωρητών (Γ. και Δ. Βρανά) και η χρήση του παλαιού εργοστασίου.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, ο κ. Καλογερόπουλος τελεί σήμερα το απόγευμα τα εγκαίνια του εν λόγω κτιρίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια, δεχόμενος τα«πυρά» της δημοτικής αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα της παράταξης «Ανάπλαση Αιγάλεω», η οποία τον κατηγορεί ότι: «...Οργάνωσε εν κρυπτώ τη σημερινή φιέστα, χωρίς να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο (11/5/2010), ενώ χρησιμοποίησε ακόμη και την Προεδρία της Δημοκρατίας, για να "καλύψει" μια μονοπαραταξιακή, μειοψηφική στην κοινωνία του Αιγάλεω απόφαση».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι