Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΑΝΑΓΩΓΗ ΣΕ 12 ΜΙΣΘΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΣΕ 14 ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ

Από 1ης Μαΐου η παρακράτηση φόρου

Οφέλη φόρων μέχρι 28% για χαμηλά εισοδήματα και απώλειες μέχρι 6,07% για υψηλότερα φέρνει η νέα κλίμακα παρακράτησης για μισθωτούς.

Το αργότερο από τον Ιούνιο οι εργοδότες πρέπει να έχουν ξεκινήσει να παρακρατούν τον φόρο με τη νέα κλίμακα και φυσικά να αποδώσουν τυχόν διαφορές, επιστροφές ή επιπλέον παρακράτηση, από τον Απρίλιο και μετά. Με χθεσινή εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προβλέπεται:

1 Η παρακράτηση με τη νέα κλίμακα ξεκινάει από την 1η Μαΐου, παρότι θα ισχύσει για το σύνολο των εισοδημάτων του τρέχοντος έτους.

2 Αν τον Μάιο δεν έχει γίνει παρακράτηση με τη νέα κλίμακα, τότε το ποσό που αναλογεί στον μήνα αυτόν θα παρακρατηθεί τον Ιούνιο. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν διπλό παρακρατούμενο φόρο τον επόμενο μήνα.

3 Για το πρώτο τετράμηνο, Ιανουαρίου-Απριλίου, για τον φόρο που παρακρατήθηκε δεν θα επιστραφεί ή θα παρακρατηθεί επιπλέον τυχόν διαφορά. Κι αν έχει γίνει παρακράτηση με τη νέα κλίμακα και τον Απρίλιο, τότε δεν θα υπάρξει συμψηφισμός για το πρώτο τρίμηνο. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν να λαμβάνουν ή να πληρώνουν φόρους που αναλογούν στο διάστημα αυτό.

4 Η παρακράτηση φόρου θα γίνει με αναγωγή σε 12 μισθούς για μισθωτούς του Δημοσίου στους οποίους έγινε περικοπή δώρου Χριστουγέννων - Πάσχα και επιδόματος αδείας και για συνταξιούχους, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς χάνουν πάνω από δύο μισθούς, ενώ για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσει να γίνεται με αναγωγή 14 μισθών.

Συμπεριλαμβάνονται υπερωρίες, επιδόματα

5 Στον μισθό συμπεριλαμβάνονται υπερωρίες, επίδομα παραγωγής, πριμ παρουσίας, προσαύξηση για απασχόληση νυχτερινή -Κυριακές-αργίες, επίδομα ισολογισμού κ.λπ., που συνεκκαθαρίζονται με τον βασικό μισθό.

6 Κατά την παρακράτηση λογίζεται και το αφορολόγητο των παιδιών (1.500 ευρώ για το πρώτο, 3.000 ευρώ για τα δυο και 11.500 ευρώ για τα τρία παιδιά, με προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί). Απαιτείται δήλωση οικογενειακής κατάστασης παιδιών τον Ιανουάριο κάθε έτους στον εργοδότη.

7 Σε αμειβόμενους με ημερομίσθιο παρακρατείται φόρος 3% επί της ημερήσιας αμοιβής.

8 Παρακρατείται φόρος 20% σε αμοιβές από υπερωρίες, επιχορηγήσεις, επιδόματα και άλλες πρόσθετες αμοιβές ή παροχές, που καταβάλλονται τακτικά ή έκτακτα. Επί παραδείγματι, σε καθηγητές φροντιστηρίων που είναι ωρομίσθιοι παρακρατείται φόρος 10%.

9 Στο 20% η παρακράτηση για αναδρομικά εισοδήματα.

10 Σε επικουρικές συντάξεις, μετοχικά, αρωγής ή αλληλοβοηθείας παρακρατείται φόρος 5% για καθαρό ποσό μέχρι 2.500 ευρώ ετησίως, 10% για 2.501-4.500 ευρώ και 15% για άνω των 4.500 ευρώ.

11 Αν κάποιος έχει δύο μισθωτές εργασίες, κάνει δήλωση επιλογής της κύριας εργασίας, όπου ο φόρος παρακρατείται βάσει κλίμακας, και στη δεύτερη δουλειά -κυρίως με τις μικρότερες αποδοχές- παρακρατείται φόρος 20%.

12 Ο παρακρατούμενος φόρος μειώνεται κατά 1,5%, καθώς προκαταβάλλεται πλέον του ενός έτους. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών