Έντυπη Έκδοση

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΓΥΜΝΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ

Σορτ σέλινγκ... φερμπότεν

Πόλεμο κατά των κερδοσκόπων κήρυξε η Μέρκελ, απαγορεύοντας ξαφνικά τις λεγόμενες ανοιχτές γυμνές πωλήσεις (naked short selling) για κρατικά ομόλογα, ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (credit default swaps) και μετοχές.

Η κίνηση Μέρκελ επιχειρεί από τη μια να βάλει κάποιο χαλινάρι σε μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές κερδοσκοπίας, η οποία έχει ενοχοποιηθεί μάλιστα ότι διόγκωσε το ελληνικό πρόβλημα χρέους, από την άλλη όμως δείχνει κινήσεις πανικού και προσπάθειες των Γερμανών να επισπεύσουν την ανάγκη λήψης κάποιων περιοριστικών μέτρων σε πανευρωπαϊκο-διεθνές επίπεδο με στόχο την εκτόνωση της κρίσης στο ευρώ.

Κάτω από 1,22 το ευρώ

* Το ευρωπαϊκό νόμισμα πάντως, που δεν επηρεάζεται άμεσα από την απαγόρευση της τακτικής των γυμνών πωλήσεων, έπεσε θύμα της γερμανικής απαγόρευσης υποχωρώντας κάτω και από το 1,22 δολάριο (1,2146), ανέκαμψε ωστόσο αισθητά αργότερα. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και τα χρηματιστήρια καθώς οι αγορές φοβούνται ότι εισέρχονται σε περίοδο «απαγορεύσεων».

Η απαγόρευση των ανοιχτών γυμνών πωλήσεων ανακοινώθηκε ξαφνικά προχθές το βράδυ μετά το κλείσιμο των χρηματιστηρίων. Τέθηκε σε άμεση ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2011 και αφορά τα εξής 10 γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα: Allianz, Commerzbank, Deutsche Bank, Muenchener Rueck, Deutsche Boerse, Deutsche Postbank, Hannover Rueck, Aareal Bank, Generali Deutshland και MLP.

Οι λεγόμενες γυμνές ανοιχτές πωλήσεις (naked short selling) είναι μία τακτική κατά την οποία ο συναλλασσόμενος πουλά ένα χρηματιστηριακό προϊόν χωρίς να το κατέχει ή να το δανειστεί εκ των προτέρων. Την τακτική αυτή φέρεται να χρησιμοποίησαν μεγάλα hedge funds κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ελληνικής κρίσης, πουλούσαν δηλαδή ελληνικά ομόλογα ή ασφάλιστρα (CDS) χωρίς να τα κατέχουν, δημιουργώντας πρόσθετο κλίμα απαξίωσης για τους ελληνικούς τίτλους.

Ενώ όμως ο διεθνής οικονομικός Τύπος έβριθε από τέτοιου είδους πληροφορίες γι' αυτή την καθαρά κερδοσκοπική τακτική κατά της Ελλάδας (και άλλων χωρών), έπρεπε πρώτα η Ελλάδα να ματώσει και μετά η Γερμανία να εγκαταστήσει «σύστημα πυρόσβεσης».

Γαλλία: Δεν ακολουθούμε

Η γερμανική πρωτοβουλία πάντως δεν βρίσκει προς το παρόν ένθερμους υποστηρικτές, με εξαίρεση την Αυστρία, η οποία, σύμφωνα με τους «Financial Times», φέρεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για πανευρωπαϊκή απαγόρευση. Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ απέκλεισε το ενδεχόμενο η Γαλλία να προβεί σε ανάλογη κίνηση. Ο επικεφαλής της γαλλικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ζαν-Πιερ Ζουγέ, απέδωσε μάλιστα τη γερμανική απόφαση σε εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και ανακοίνωσε ότι η Γαλλία δεν θα ακολουθήσει. Οι δηλώσεις αυτές αποτυπώνουν για μία ακόμη φορά το ρήγμα που υπάρχει τον τελευταίο καιρό στις σχέσεις Παρισιού-Βερολίνου.

Κατά τάχθηκαν η Σουηδία και η Ολλανδία. Επίσης η βρετανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (Financial Services Authority - FSA) δήλωσε ότι η απόφαση των γερμανικών αρχών δεν θα ισχύσει εκτός Γερμανίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μιλώντας πάντως χθες στο Κοινοβούλιο, με αφορμή την ψήφιση του πακέτου των 750 δισ. ευρώ, περιέγραψε με ιδιαίτερα μελανά χρώματα την κατάσταση όσον αφορά το ευρώ, λέγοντας ότι η υπεράσπισή του «αφορά ούτε λίγο ούτε πολύ τη διατήρηση της ευρωπαϊκής ιδέας». «Το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο - αν δεν αποτρέψουμε τον κίνδυνο αυτό τότε οι επιπτώσεις για την Ευρώπη θα είναι ανυπολόγιστες και τότε οι επιπτώσεις εκτός Ευρώπης θα είναι επίσης ανυπολόγιστες», τόνισε η Μέρκελ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Επενδυτικά κεφάλαια