Ηλεκτρονική Έκδοση

Από το Βόσπορο στην Αδριατική με το φακό Γάλλων ταξιδευτών της περιόδου 1878-1914

Φωτογραφική περιήγηση στα μνημεία των Βαλκανίων

Ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο της πόλης της Θεσσαλονίκης, η Ροτόντα - Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου, θα φιλοξενήσει μια ξεχωριστή ιστορική έκθεση φωτογραφίας, στο πλαίσιο της PhotoBiennale 2010/21ης Διεθνούς Φωτογραφικής Συνάντησης που διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την έκθεση «Από το Βόσπορο στην Αδριατική: Γάλλοι φωτογράφοι ανακαλύπτουν τα μνημεία των Βαλκανίων, 1878-1914», η οποία θα «ταξιδέψει» το κοινό στα μνημεία των Βαλκανίων, μέσα από το φακό Γάλλων ταξιδευτών-φωτογράφων. Η έκθεση θα παρουσιαστεί από τι 28 Μαΐου ως τις 31 Ιουλίου.

Οι 180 ασπρόμαυρες και αυτοχρωμικές φωτογραφίες της έκθεσης συνθέτουν πέντε ιστορικές περιόδους των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, χαρίζοντας στον επισκέπτη ένα αρχιτεκτονικό πανόραμα των βαλκανικών μνημείων. Την πρώτη ιστορική ενότητα της έκθεσης συνθέτουν τα μνημεία της Αρχαιότητας, ενώ στη δεύτερη μπορεί κανείς να δει κτίρια εμπνευσμένα από τη βυζαντινή αρχιτεκτονική γραμμή. Έπειτα, ο επισκέπτης θα θαυμάσει τις επιρροές των Βενετών κατά μήκος των δαλματικών ακτών, περνώντας από το Μαυροβούνιο και μέχρι τα νησιά του Ιονίου πελάγους, και συνεχίζοντας το οδοιπορικό του θα πάρει λίγη γεύση Ανατολής, που απεικονίζεται με ποιητικό τρόπο από τους δημιουργούς. Τέλος, το ταξίδι θα τον οδηγήσει στην πόλη, μεταξύ παράδοσης και μοντερνισμού, όπως αποτυπώθηκε από τους φακούς των οδοιπόρων - φωτογράφων.

Η έκθεση, παραγωγή του Κέντρου Εθνικών Μνημείων Γαλλίας, που αρχικά παρουσιάστηκε στο Παρίσι (Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2009), παρουσιάζεται σήμερα στο εσωτερικό ενός εθνικού ιστορικού μνημείου: της Ροτόντας-Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Θεσσαλονίκης, η οποία είναι εγγεγραμμένη από το 1988 ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μακεδονία και Θράκη
Φωτογραφία
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι