Έντυπη Έκδοση

Στη γωνία ο ιδιωτικός τομέας

ΑΝ ΚΑΙ αποτράπηκε η περικοπή ή, ακόμη, και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, θέμα το οποίο έθεσε το ΔΝΤ χωρίς να επιμείνει απ' ό,τι φαίνεται, τα μέτρα περιορισμού του μισθολογικού κόστους επισπεύδονται.

Μάλιστα υποστηρίζονται και από πρόγραμμα απόλυσης και επαναπρόσληψης στο... Δημόσιο.

Με βάση το «Μνημόνιο» συνεργασίας (και δανεισμού) της χώρας με την τρόικα των επιτηρητών (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν), η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει το ποσοστό των απολύσεων και να μειώσει το ύψος των αποζημιώσεων. Με αυτή την διπλή παρέμβαση αφ' ενός περιορίζεται η εκταμίευση ποσών για την απομάκρυνση των «παλαιών» εργαζομένων που έχουν κατοχυρώσει δικαιώματα για «μεγάλες» αποζημιώσεις και αφ' ετέρου με τα ευέλικτα ποσοστά απόλυσης μια επιχείρηση μπορεί να ανανεώσει το προσωπικό με την πρόσληψη νέων και χαμιλόμισθων.

Σε αυτή την περίπτωση οι νέες συμβάσεις θα είναι πιο ελαστικές, με προσωρινές συμβάσεις, ενώ το ύψος της αμοιβής θα είναι αισθητά μικρότερο του συμβατικού. Οχι μόνο θα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των αμοιβών, στην εκκίνηση δηλαδή των κλαδικών μισθών (χωρίς τριετίες και επιδόματα) αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις το κόστος θα περιοριστεί στα 595 ευρώ το μήνα (80% του μισθού ασφαλείας για 12 μήνες όπως προβλέπει το Μνημόνιο για τους νέους έως 25 ετών). Χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση για ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που σε άλλες περιπτώσεις ανεβάζει το μηνιαίο κόστος για την επιχείρηση στα 900 ευρώ (ακόμη και για τον εισαγωγικό μισθό των 740 ευρώ).

Ως προς το ποσοστό απόλυσης, αυτό θα αυξηθεί στο 4% το μήνα για επιχειρήσεις άνω των 200 ατόμων.

Ομως το όριο των απολύσεων τίθεται περισσότερο για λόγους διαμόρφωσης κλίματος ανασφάλειας στην αγορά εργασίας παρά για λόγους ουσίας. Η Vodafone απομάκρυνε το 1/3 των εργαζομένων χωρίς ούτε μια καταγγελία. Οι... εθελούσιες έξοδοι απέδωσαν λόγω καταβολής αποζημιώσεων πάνω από το νόμο.

Αντιθέτως το πρόβλημα των επιχειρήσεων εντοπίζεται, κυρίως, στο ύψος των αποζημιώσεων οι οποίες ανέρχονται ακόμη και στα 24 μηνιάτικα για απασχόληση 28 ετών (συν 1/6 για τα δώρα ή πάνω από 4 μισθούς) στον ίδιο εργοδότη. Πρόσθετα, η αποζημίωση επηρεάζει και το εφάπαξ αφού είναι συνάρτηση της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης (40% έως 50%, στις περιπτώσεις μη λήψης επικουρικής σύνταξης). Τη μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης έχει θέσει ο ΣΕΒ και έχει περεληφθεί ως υποχρέωση της χωρας στο Μνημόνιο που υπέγραψε με την τρόικα των επιτηρητών.

Ομως η διπλή ευχέρεια των επιχειρήσεων για περισσότερες απολύσεις (ποσοστό και μειωμένη αποζημίωση) ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για έξοδο από τον εργασιακό βίο ηλικιωμένων, κυρίως, ανέργων. Οι οποίοι, ωστόσο, δεν έχουν τη δυνατότητα ανεύρεσης νέας απασχόλησης αφ' ενός λόγω υψηλού (κλαδικού) μισθού και αφ' ετέρου από τη μειωμένη ευχέρεια προσαρμογής σε νέες δεξιότητες (αλλαγή επαγγέλματος).

Για να απαλύνει τον πόνο των εργαζομένων και να ελαφρύνει την κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση έφτιαξε ένα πρόγραμμα πρόσληψης ηλικιωμένων ανέργων στο Δημόσιο. Σε δημοτικές επιχειρήσεις και κοινωνικές υπηρεσίες ώστε οι ηλικιωμένοι άνεργοι να συμπληρώσουν τα ένσημα (4.500 στο 65ο έτος ή 10.500 στο 58ο) και να βγουν στη σύνταξη.

Επειδή έχουν απαγορευτεί οι προσλήψεις στο δημόσιο, οι τοποθετήσεις των ηλικιωμένων ανέργων, προκειμένου να απορροφηθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις, θα γίνονται μέσω εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων (προσωρινής απασχόλησης). Ο δε μισθός θα είναι στα ελάχιστα επίπεδα (κάτω των κλαδικών συμβάσεων), αφού μοναδικός στόχος του προσυνταξιοδοτικού προγράμματος απασχόλησης είναι η συμπλήρωση των ενσήμων συνταξιοδότησης.

Ουσιαστικά, το Δημόσιο και οι φορολογούμενοι αναλαμβάνουν το κόστος απαλλαγής των επιχειρήσεων από το «υψηλόμισθο» προσωπικό. Παλαιότερα αυτοί οι εργαζόμενοι πήγαιναν απευθείας στο ασφαλιστικό σύστημα. Αλλά αυτή η τάση τείνει να περιοριστεί με στόχο την αύξηση των πραγματικών ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.

Το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των... απολύσεων δεν έχει αριθμητικό όριο των υπό ένταξη ανέργων. Μάλιστα η κυβέρνηση σκοπεύει να αντλήσει έως και 1 δισ. ευρώ το προσεχές 12μηνο για την ενίσχυση «προγραμμάτων απασχόλησης».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία