Έντυπη Έκδοση

Καπνός έγιναν 7 τρισ. δολάρια από μετοχές

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΠΩΛΗΣΕΩΝ σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου προκαλεί η κρίση του δημόσιου χρέους, που πλήττει πλέον πολλές χώρες, και η πρωτοβουλία ορισμένων κυβερνήσεων να βάλουν περιορισμούς στο παιχνίδι των επαγγελματιών κερδοσκόπων, οι οποίοι, αφού σώθηκαν από τα κράτη, στράφηκαν εναντίον τους, ποντάροντας μέχρι και στη χρεοκοπία τους.

Την ίδια ώρα, μαίνεται ο νομισματικός πόλεμος ευρώ - δολαρίου, που λόγω των χρεών-χωρών της ευρωζώνης προκάλεσε φυγή κεφαλαίων από το ευρώ, ρίχνοντας την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου σε χαμηλά επίπεδα τετραετίας (1,22 δολάρια), για να ανακάμψει στη συνέχεια μετά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η πτώση στα χρηματιστήρια την προηγούμενη εβδομάδα ήταν κατά μέσο όρο 7% ή 17% από τα μέσα Μαρτίου 2010. Τον τελευταίο μήνα μόνο, εξανεμίστηκε αξία 7 τρισ. δολάρια, από τις μετοχές στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου. Αντανακλά την προσγείωση των προσδοκιών για λιγότερα εταιρικά κέρδη, καθώς η μία χώρα μετά την άλλη ακολουθεί το παράδειγμα της Ελλάδας. Δηλαδή, λαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων και ενδεχομένως του δημόσιου χρέους της.

Ετσι, διαμορφώνεται ένα μέλλον περιορισμένης ανάπτυξης, μειωμένης ζήτησης και εταιρικών κερδών. Οι επενδυτές πουλάνε μετοχές σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου γιατί πιστεύουν ότι θα μειωθούν τα εταιρικά κέρδη, προτιμώντας τη σιγουριά του ρευστού σε αυτή τη φάση. Παράλληλα, μέρος των χρημάτων διοχετεύουν σε ομόλογα χωρών αυξημένης πιστοληπτικής ικανότητας όπως ΗΠΑ, Γερμανίας, Ελβετίας, Σουηδίας.

Το κύμα των πωλήσεων στα χρηματιστήρια ενισχύεται από δύο ακόμα παράγοντες:

**Ο πρώτος έχει να κάνει με την πρωτοβουλία ορισμένων κρατών (σε αυτή τη φάση της Γερμανίας και των ΗΠΑ) να περιορίσουν συνολικά την ισχύ των επενδυτικών τραπεζών.

**Ο δεύτερος σχετίζεται με τον περιορισμό των εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτικές τράπεζες. Απαγορεύοντας, για παράδειγμα, τις «ανοικτές» πωλήσεις μετοχών και ομολόγων.

Αυτή η κόντρα είναι πλέον ορατή στο γερμανικό και αμερικανικό χρηματιστήριο.

Το επόμενο διάστημα, πάντως, εκτιμάται ότι ο πόλεμος ευρώ - δολαρίου θα εκτονωθεί λόγω του προγράμματος στήριξης που έχει πάρει η ΕΚΤ. Με αυτό το δεδομένο, ορισμένοι εκτιμούν ότι θα περιοριστούν και οι έντονες διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια