Ηλεκτρονική Έκδοση

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας με συμμετοχή 54.000 αστυνομικών και της πολεμικής αεροπορίας

Ειρηνικό Μουντιάλ υπόσχονται οι Νοτιοαφρικανοί

Αποκλεισμός των γηπέδων 24 ώρες πριν την έναρξη των αγώνων

Ειρηνικό Μουντιάλ υπόσχονται οι αρχές της Νότιας Αφρικής, οι οποίες δηλώνουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας βρίσκονται σε βαθμό υψηλής ετοιμότητας. Παράλληλα καθησυχάζουν τους φιλάθλους που προγραμματίζουν να ταξιδέψουν για τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ότι δεν κινδυνεύουν από εγκληματικές ή τρομοκρατικές ενέργειες.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Νότιας Αφρικής σε άσκηση. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Νότιας Αφρικής σε άσκηση.
Ο υπουργός δημόσιας τάξης του αφρικανικού κράτους, Νατχί Μχέτβα, με δηλώσεις που έκανε στο ασοσιέτεντ πρες (ΑΡ) τόνισε χαρακτηριστικά: «Η λέξη αποτυχία δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο μας. Όλοι ενωμένοι εργαζόμαστε ώστε έχουμε ένα ασφαλές Μουντιάλ. Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για να αντιμετωπίσουμε απλά περιστατικά εγκληματικότητας μέχρι και τυχόν προσπάθειες για τρομοκρατικές επιθέσεις».

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Νότιας Αφρικής, Μπχέκι Τσέλε, επισήμανε ότι η προετοιμασία για την ασφάλεια του Μουντιάλ έγινε σε συνεργασία με πράκτορες ασφαλείας άλλων χωρών και είπε ότι οι δυνάμεις βρίσκονται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας. «Είμαστε έτοιμοι από… χθες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νοτιοαφρικανός αξιωματικός και τόνισε στη συνέχεια με έμφαση: «Δαπανήσαμε περίπου 78 εκατομμύρια ευρώ σε αγορά εξοπλισμού και στην εκπαίδευση των 44.000 μελών ασφαλείας. Επίσης άλλα 10.000 άτομα, που ανήκουν σε μητροπολιτικές  δυνάμεις έχουν προστεθεί στη δύναμή μας και συνολικά 54.000 θα ασχοληθούν αποκλειστικά με την ασφάλεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου».

Πρόβλεψη για κάθε πιθανή ενέργεια

Ο εκπρόσωπος Τύπου της νοτιοαφρικανικής αστυνομίας, συνταγματάρχης Βίσχου Νάιντου, πρόσθεσε από την πλευρά του, ότι έχει προβλεφθεί κάθε πιθανή ενέργεια που έχει σκοπό να δημιουργήσει πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή του Μουντιάλ, τόσο εντός όσο και εκτός των αγωνιστικών χώρων. «Έχουμε εκπονήσει σχέδιο για κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε περιστατικό».

Το κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας βρίσκεται στην Πρετόρια, απ’ όπου τα υψηλόβαθμα στελέχη θα συντονίζουν τις δυνάμεις ασφαλείας καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης. «Θα βρίσκονται παντού αστυνομικοί, σε αεροδρόμια, σε λιμάνια, σε σταθμούς λεωφορείων και τρένων, καθώς και στους αυτοκινητοδρόμους, όπως και στα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας» είπε ο Νάιντου.

Απροσπέλαστα τα γήπεδα

Παράλληλα επισήμανε ότι τα δέκα γήπεδα όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες θα φυλάσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, όπως τα ξενοδοχεία όπου θα διαμένουν οι αποστολές των ομάδων, καθώς και τα προπονητικά κέντρα που θα χρησιμοποιούν για την προετοιμασία τους.

Επίσης σε κάθε γήπεδο, 24 ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα, θα υπάρχει περίμετρος ασφαλείας 500 μέτρων και οι χώροι θα είναι απροσπέλαστοι. Η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε εξουσιοδοτημένα άτομα της ασφάλειας για τη διενέργεια ελέγχων. Εξ άλλου την ημέρα του αγώνα όλοι θα υποβάλλονται σε εξονυχιστικό έλεγχο με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, ώστε να αποτραπεί κάθε προσπάθεια για διασάλευση της ομαλής διεξαγωγής των ματς.

Ο διευθυντής της οργανωτικής επιτροπής Μλουνγκίσι Νκάμε, δήλωσε από την πλευρά του ότι, οι φίλαθλοι κατά την είσοδό τους στο γήπεδο, θα υπόκεινται σε σωματικό έλεγχο, θα περνούν από ακτίνες Χ τυχόν χειραποσκευές που θα έχουν μαζί τους και πάνω απ’ όλα θα γίνεται ταυτοποίηση του εισιτηρίου.

Πολεμική αεροπορία

Την ημέρα των αγώνων θα προστατεύεται ο εναέριος χώρος γύρω από το γήπεδο σε περίμετρο 24 χιλιομέτρων από ελικόπτερα και αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Νότιας Αφρικής. Οι πιλότοι θα είναι έτοιμοι να επέμβουν σε περίπτωση που αντιληφθούν να πετά αεροπλάνο στην περιοχή το οποίο δεν θα έχει άδεια από τον αρμόδιο πύργο ελέγχου.

Εξ άλλου η ηγεσία της νοτιοαφρικανικής αστυνομίας συνεργάζεται στενά εδώ και μήνες με την ιντερπόλ, συλλέγοντας στοιχεία για «ύποπτα» πρόσωπα που θα θελήσουν να εισέλθουν στη χώρα κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός