Έντυπη Έκδοση

ΣτΕ: ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΑΣΚΗΣΑΝ ΠΛΗΜΜΕΛΩΣ Ή ΠΑΡΕΛΕΙΨΑΝ ΕΛΕΓΧΟΥΣ

Αποζημιώσεις και από τη Νομαρχία για τη «Ρικομέξ»

Αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, λόγω ψυχικής οδύνης, υπέρ των συγγενών των θυμάτων της «Ρικομέξ» καλείται να καταβάλει η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, έντεκα χρόνια μετά την κατάρρευση του εργοστασίου από τον σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 που στοίχισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχθηκε ότι τα αρμόδια όργανα της Νομαρχίας έχουν αυτοτελείς ευθύνες και απέρριψε τους ισχυρισμούς της ότι η αποκλειστική ευθύνη ανήκει στον ιδιώτη μελετητή της «Ρικομέξ».

Οι δικαστές επικύρωσαν τις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών -με μια από αυτές υποχρεώνεται η Νομαρχία να καταβάλει 200.000 ευρώ στους γονείς και τον αδερφό θύματος- σύμφωνα με τις οποίες:

- Οι υπεύθυνοι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είχαν υποχρέωση να ασκήσουν προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο κατά την κατασκευή του εργοστασίου της «Ρικομέξ», από την παράλειψη διενέργειας του οποίου ή την πλημμελή άσκησή του γεννήθηκε αυτοτελής ευθύνη της.

- Ασκησαν πλημμελώς τον προληπτικό έλεγχο, αφού εξέδωσαν τις σχετικές οικοδομικές άδειες παρά τις ελλείψεις και ανακρίβειες που υπήρχαν στα υποβληθέντα από την εταιρεία στοιχεία, ενώ παρέλειψαν να ασκήσουν και τον προβλεπόμενο κατασταλτικό έλεγχο.

Το ΣτΕ τονίζει ότι οι πολεοδομικές υπηρεσίες υποχρεούνται τουλάχιστον μία φορά κατά το στάδιο κατασκευής και αποπεράτωσης οικοδομής να διενεργούν αυτοψία, να επισημαίνουν οποιεσδήποτε παραλείψεις και σφάλματα και να διατάσσουν τη λήψη των κατάλληλων μέτρων προς επανόρθωσή τους, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ