Έντυπη Έκδοση

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»: ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Ο ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ * ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

Βολές σε Ραγκούση μέσα και έξω από τη Βουλή

Ο αντίλαλος από τις αίθουσες διερεύνησης των σκανδάλων πυροδότησε χθες το κλίμα στην Ολομέλεια της Βουλής -όπου συνεχίζεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανασυγκρότηση της Αυτοδιοίκησης- καθιστώντας τον υπουργό Εσωτερικών αποδέκτη:

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε χθες ο Γ. Ραγκούσης (κάτω) μέσα στη Βουλή, αλλά και από τις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε χθες ο Γ. Ραγκούσης (κάτω) μέσα στη Βουλή, αλλά και από τις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα * Αιχμηρής αντιπολιτευτικής γλώσσας, με τους προέδρους του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ να αποδίδουν στο ΠΑΣΟΚ συνευθύνη στα σκάνδαλα και στη διαφθορά, αλλά και να καταλογίζουν στην κυβέρνηση εκλογικά τεχνάσματα στη σκιά του «Καλλικράτη».

* Ενδοκυβερνητικής αιφνίδιας επίθεσης, με τον Φ. Πετσάλνικο να κατεβαίνει από τη θέση του στο προεδρείο της Βουλής και να δηλώνει εν πολλοίς πως θα ψηφίσει το νομοσχέδιο με βαριά καρδιά, καλώντας τον Γ. Ραγκούση να αφουγκραστεί τις αντιδράσεις.

Μια ημέρα μετά την κοινοβουλευτική παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο Γ. Καρατζαφέρης και ο Αλ. Τσίπρας επέλεξαν υψηλούς τόνους στις τοποθετήσεις τους, εγείροντας ζητήματα εφ' όλης της ύλης.

«Πάτε να αρπάξετε τις εκλογές», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει «νέα δεξαμενή μισθοφόρων ψηφοφόρων, με 532.000 μετανάστες», χρησιμοποιώντας τεχνικές για να είναι και αύριο στην εξουσία. Καταλήγοντας, ο Γ. Καρατζαφέρης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση μπαίνει στο στόχαστρο των σκανδάλων: «Αν ακόμη δεν έχουν χτυπήσει οι καμπάνες είναι γιατί λαδώνουν το καμπαναριό. Ασχολούνται προς το παρόν με τη Ν.Δ.».

«Αν γνωρίζετε κάτι, να το πείτε στον εισαγγελέα, μην αρχίζετε να πετάτε λάσπη με γενικές αναφορές», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σε αντιδιαστολή με το πρόσημο της «δημοκρατικής μεταρρύθμισης» που αποδίδει η κυβέρνηση στον «Καλλικράτη», ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε «συντηρητική απορρύθμιση», με μοναδικό αποτέλεσμα τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στην Αυτοδιοίκηση. Σχολίασε την προχθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, λέγοντας πως «θέλετε να δείξετε ότι είσαστε αποφασισμένοι να ξεμπερδέψετε με την παθογένεια του συστήματος, όταν είσαστε συνυπεύθυνοι για τα μεγαλύτερα σκάνδαλα».

«Κουτσή, άνευρη και ατελή μεταρρύθμιση» χαρακτήρισε η Ντόρα Μπακογιάννη τον «Καλλικράτη» δηλώνοντας στην τοποθέτησή της -πρώτη μετά τη διαγραφή της από τη Ν.Δ.- πως θα αναγκαστεί να ψηφίσει «παρούσα» αφού, όπως είπε, «η κυβέρνηση ακυρώνει κάθε προσπάθεια συναίνεσης».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής, επικαλούμενος τα παράπονα που δέχεται από τους εκπροσώπους των δήμων, ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να ακούσει με ευαισθησία τις απόψεις και τις παρατηρήσεις, λέγοντας πως «κανείς δεν έχασε ακούγοντας, όχι απλά υποκρινόμενος ότι ακούει, αλλά πραγματικά».

«Θα ψηφίσω το νομοσχέδιο, αλλά το θέμα είναι κάθε βουλευτής να δίνει την ψήφο με την καρδιά του» είπε ο Φ. Πετσάλνικος, αναφερόμενος στο χωροταξικό της Καστοριάς, αλλά και στη μεταφορά έδρας από το Δοξάτο Δράμας στο Καλαμπάκι.

«Θεωρώ πως σε καμία περίπτωση δεν είναι πολιτικά ορθό να υποσκελίζεται μια ουσιαστική και κρίσιμη για το μέλλον της χώρας συζήτηση, από επί μέρους ζητήματα» απάντησε ο Γ. Ραγκούσης, αιτιολογώντας αναλυτικά τις συγκεκριμένες αποφάσεις.

«Μαγκιά είναι να ακούς την κοινωνία και όχι τους τεχνοκράτες και τα ινστιτούτα» εξηγούσε αργότερα στην αίθουσα των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Βουλής. *

Εφθασαν στο Σύνταγμα από όλη την Ελλάδα

Κάτοικοι και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τους Δήμους Κύμης Ευβοίας, Αιγείρας, Ακράτας και Διακοπτού Αχαΐας και Δημοκρίτου Ξάνθης, μαζί με τον Δήμο Ελληνικού, πραγματοποίησαν χθες το πρωί συγκέντρωση έξω από τη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο «Καλλικράτης».

Κρατούσαν πανό, πλακάτ και φώναζαν συνθήματα κατά του σχεδίου που προβλέπει να αλλάξει τον διοικητικό χάρτη της χώρας. Οι κάτοικοι της Κύμης αντιδρούν στη συνένωση με τον Δήμο Αλιβερίου, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να συμβαδίσουμε, έχουμε διαφορετικά θέλω» και ότι με τη συνένωση χάνεται ένας ιστορικός δήμος, πρωτεύουσα της επαρχίας Καρυστίας. Οι κάτοικοι της Κύμης καθ' οδόν για Αθήνα είχαν αποκλείσει για 2 ώρες τη γέφυρα της Χαλκίδας.

Και οι κάτοικοι των Δήμων Αιγείρας, Ακράτας και Διακοπτού υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση τους αγνοεί: «Αρχικά ήταν να δημιουργηθεί Δήμος Ανατολικής Αιγιαλείας, που θα περιελάμβανε Αιγιαλεία, Ακράτα και Διακοπτό, κάτι στο οποίο είχαμε συμφωνήσει, μετά αποφασίζουν να γίνουμε Δήμος Αιγιαλείας που θα περιλαμβάνει και τους Δήμους Αιγίου, Ερινέου και Συμπολιτείας, τη στιγμή που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή ΧΥΤΑ για 3 δήμους, όχι 6, ενώ με τη συνένωση 6 δήμων επωμιζόμαστε όλοι οι υπόλοιποι δήμοι τα χρέη του υπερχρεωμένου Δήμου Αιγίου», είπε στην «Ε» ο πρόεδρος Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ακράτας, Γιώργος Ράλλης.

Κάτοικοι του Ελληνικού με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έφτασαν στη συγκέντρωση με πούλμαν και απορριμματοφόρα του δήμου. Αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν στα οχήματα να πλησιάσουν στη Βουλή. Ο δήμαρχος Ελληνικού, Χρήστος Κορτζίδης, κάνει απεργία πείνας από τις 29 Απριλίου αντιδρώντας στον «Καλλικράτη».

Αντιπροσωπεία όλων των δήμων παρέδωσε ψηφίσματά τους στον πρόεδρο της Βουλής.

* Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καραϊσκάκη ενάντια στον «Καλλικράτη», με πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών και ύστερα στη Βουλή, πραγματοποίησαν και η ΠΟΕ-ΟΤΑ μαζί με υπαλλήλους της Νομαρχίας και της Περιφέρειας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Βουλή
Καλλικράτης