Έντυπη Έκδοση

Βροχή βατράχων στην Εγνατία - τρία τροχαία

«Κουάξ, κουάξ» και τρακαρίσματα χθες το πρωί στην Εγνατία Οδό! Χιλιάδες βατράχια κατέκλυσαν το οδόστρωμα στον κόμβο Προφήτη του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, αναγκάζοντας την Τροχαία να κλείσει τον δρόμο για δύο ώρες, αφού προκλήθηκαν τρεις συγκρούσεις οχημάτων με υλικές ζημιές όταν οι οδηγοί αιφνιδιάστηκαν από το φαινόμενο.

Ουρές σχηματίσθηκαν ώσπου να επέμβει η Τροχαία και οι οδηγοί έκπληκτοι παρατηρούσαν τους πράσινους... καταληψίες να κοάζουν και να πηδάνε ανενόχλητοι στην Εγνατία Οδό.

Στα «πηγαδάκια» δεν έλειψε και η παραφιλολογία:

- «Φεύγουν γιατί θα γίνει σεισμός»!

- «Κακό σημάδι, κατά τας γραφάς...».

- «Φταίει η κλιματική αλλαγή».

Μετανάστευση

Το φαινόμενο όμως, που στο παρελθόν έχει περιγραφεί ως «βροχή βατράχων», φαίνεται πως ούτε προμηνύει συμφορές ούτε είναι και τόσο σπάνιο. «Κάθε τέλος Μαΐου τα βατράχια μεταναστεύουν κι έτσι είναι απολύτως φυσιολογικό να κατακλύζουν τους δρόμους», ανέφερε η καθηγήτρια Ζωολογίας του Αριστοτελείου, Πασχαλίνα Κυριακοπούλου κι εξήγησε:

«Σε περιόδους μετά από βροχές και σε περιοχές που υπάρχουν πολλά νερά, όπως στο Λαγκαδά, τα βατράχια βγαίνουν στους δρόμους και κατευθύνονται στα χωράφια, κυρίως τις βραδινές και τις πρώτες πρωινές ώρες».

Μάλιστα, σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, σε περιοχές με υγρασία και νερά όπου περνάει μεγάλος δρόμος, συνήθως τοποθετούνται προειδοποιητικές πινακίδες, ώστε να μην αιφνιδιάζονται οι οδηγοί και προκαλούνται ατυχήματα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Οδικό δίκτυο και ασφάλεια
Περιβάλλον & οικολογία