Έντυπη Έκδοση

Il cinema delle donne

Το σινεμά γυναικών δημιουργών έχει στην καρδιά του το 2ο Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου, που διοργανώνει η πρεσβεία της Ιταλίας και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στον ολοκαίνουργιο θερινό κινηματογράφο «Λαΐς», στην ταράτσα της Ταινιοθήκης (Ιερά Οδός 48 και Μ. Αλεξάνδρου) από σήμερα έως τις 2 Ιουνίου.

Σκηνή από την ταινία «Κοσμοναύτης» της Σουζάνα Νικιαρέλι, που ανοίγει το φεστιβάλ Σκηνή από την ταινία «Κοσμοναύτης» της Σουζάνα Νικιαρέλι, που ανοίγει το φεστιβάλ Ο φετινός καλεσμένος, παρ' όλα αυτά, είναι άντρας, ο Γκεράρντο Γκόσι, διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας «Κοσμοναύτης» της Σουζάνα Νικιαρέλι, που απέσπασε δύο βραβεία στο περσινό Φεστιβάλ της Βενετίας. Η ταινία θα ανοίξει το φεστιβάλ. Μας μεταφέρει στην περίοδο του διαστημικού πολέμου μεταξύ της Σοβιετικής Ενωσης και των ΗΠΑ, όπου μια 15χρονη, μέλος του κομμουνιστικού κόμματος, ζει με τον πατριό της στη Ρώμη, ενώ ο αδερφός, που πάσχει από επιληψία, ονειρεύεται να ταξιδέψει στο Διάστημα.

Περιλαμβάνονται ακόμα έξι ταινίες που θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τρεις της Κριστίνα Κομεντσίνι, δύο της αδερφής της, Φραντσέσκα Κομεντσίνι, και μία τής Φρανσέσκα Αρκιμπούτζι.

Στην «Ωραιότερη μέρα της ζωής μου» (2002) η Κριστίνα Κομεντσίνι βάζει στο μικροσκόπιο την ιστορία μιας οικογένειας μέσα από τη ματιά ενός κοριτσιού που ετοιμάζεται για την πρώτη της Κοινωνία: η μοναξιά της μητέρας της, η παράνομη σχέση της αδελφής της, η σχέση του ομοφυλόφιλου αδελφού της.

Η Φραντσέσκα Κομεντσίνι στο «Μου αρέσει να δουλεύω» (2004) καταπιάνεται με ένα γυναικεία θέμα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα στη δουλειά της. Αντίθετα, στο «Ζήτημα καρδιάς» (2009) της Φραντσέσκα Αρκιμπούτζι πρωταγωνιστούν δύο άντρες που γίνονται στενοί φίλοι, όταν παθαίνουν αμφότεροι καρδιακή προσβολή.

Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με μια σύντομη ανασκόπηση σε ταινίες Ιταλίδων δημιουργών. Ανάμεσά τους δύο κλασικές ταινίες της Λίνα Βερτμίλερ, «Η κυρία και ο ναύτης» (1974) και «Ιστορία έρωτα και αναρχίας» (1973), «Ο άντρας που αγαπά» (2008) της Μαρίας Σόλε Τονιάτσι και «Πέρα από το καλό και το κακό» (1977) της Λιλιάνα Καβάνι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινηματογράφος