Έντυπη Έκδοση

* ΣΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ

-93% τα κέρδη της Εθνικής (21 εκατ.), +29% η Κύπρου

Βουτιά πραγματοποίησαν τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αν μάλιστα ο Ομιλος δεν υποστηριζόταν από την Τουρκία θα εμφάνιζε ζημιές. Παρά ταύτα, η τράπεζα στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του έτους θα καταβάλει φόρους και έκτακτες εισφορές 112 εκατ. ευρώ.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο Ομιλος της Εθνικής, στο πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη εμφανίζουν πτώση κατά 93% στα 21 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 122 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύουν τα κέρδη της Finansbank στη γείτονα, ενώ στην Ελλάδα η τράπεζα κατέγραψε ζημιές 133 εκατ. ευρώ, οι οποίες κατά κύριο λόγο προήλθαν από την κατάρρευση των τιμών των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Παρά την ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, οι χορηγήσεις της ΕΤΕ αυξήθηκαν κατά 7% ή 3,3 δισ. ευρώ. Η τράπεζα χορήγησε 546 εκατ. ευρώ σε νέα στεγαστικά δάνεια, περίπου το 1/3 δηλαδή των συνολικών εκταμιεύσεων της αγοράς. Αύξηση κατά 12% εμφάνισαν οι χορηγήσεις δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στις καταθέσεις, παρ' όλο που από την αρχή του έτους εμφανίζουν μείωση κατά 2%, τον Μάιο η τάση φαίνεται να αντιστράφηκε καθώς στην τράπεζα εισέρρευσαν νέες καταθέσεις 1 δισ. ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Απ. Ταμβακάκης διαβεβαίωσε ότι παρά τις δυσμενείς εξελίξεις η κεφαλαιακή της βάση παραμένει ισχυρή.

* Η Τράπεζα Κύπρου, αντιθέτως, στο ίδιο διάστημα κατόρθωσε να αυξήσει την κερδοφορία της κατά 29% στα 81 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 10 εκατ. ευρώ έναντι 7 εκατ. ευρώ που ήταν στο ίδιο διάστημα πέρυσι. Τα δάνεια που χορήγησε η τράπεζα στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 3%, ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1% και κατά 4% στην Κύπρο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζα Κύπρου
Εθνική Τράπεζα