Έντυπη Έκδοση

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤ. ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗΝ «Ε»:

«Διαρκές το έγκλημα, σε 15 χρόνια η παραγραφή»

Η κατοχή βρώμικου χρήματος, εφόσον με αυτήν την πράξη προσδίδεται νομιμοφάνεια, είναι διαρκές έγκλημα και η παραγραφή του είναι 15ετής από την τέλεση του εγκλήματος, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Ε» ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Στέφανος Παύλου.

- Είναι διαρκές το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος;

«Το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος μπορεί να τελεστεί με μια σειρά επί μέρους εγκληματικές πράξεις. Μια από αυτές είναι και η πράξη της κατοχής, εφόσον βέβαια με αυτήν προσδίδεται νομιμοφάνεια στο βρώμικο χρήμα. Η πράξη της κατοχής είναι διαρκής».

- Ποιες πράξεις είναι αυτές που προηγούνται του ξεπλύματος ώστε να τελείται το τελευταίο;

«Ο νόμος διαχρονικά προβλέπει μια σειρά εγκληματικών πράξεων που παράγουν οικονομικό προϊόν. Μια από αυτές είναι πάντοτε και το έγκλημα της δωροδοκίας, το οποίο κάποια περίοδο τιμωρούνταν σε βαθμό πλημμελήματος, κατόπιν αναβαθμίστηκε σε κακούργημα, αλλά πάντοτε μπορούσε να είναι κακούργημα εφόσον αφορούσε υπάλληλο και στρεφόταν κατά του Δημοσίου, το δε δώρο υπερέβαινε τις 150.000 ευρώ».

- Στην πράξη της κατοχής τιμωρείται μόνο αυτός που κατέχει το βρώμικο χρήμα ή και αυτός που το δίνει;

«Ως αυτουργός φυσικά τιμωρείται αυτός που το κατέχει. Ενδεχομένως όμως να ανακύπτει ποινική ευθύνη γι' αυτόν που το δίνει είτε στο πλαίσιο της ευθύνης του ως ηθικού αυτουργού είτε ως συνεργού. Προϋπόθεση όμως για την τιμωρία όλων είναι να γνωρίζουν τη μη νόμιμη προέλευση του χρήματος».

- Πότε παραγράφεται η πράξη του ξεπλύματος;

«Το ξέπλυμα τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος. Η παραγραφή του επομένως είναι 15ετής από την τέλεση του εγκλήματος και όταν πρόκειται για διαρκές έγκλημα, από την ολοκλήρωση της διαρκούς συμπεριφοράς. Το ίδιο ισχύει και για τον ηθικό αυτουργό και τους συνεργούς, αφού πάγια ο χρόνος παραγραφής και της δικής τους αξιόποινης συμπεριφοράς παρακολουθεί τον χρόνο παραγραφής του φυσικού αυτουργού».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση Siemens
Για το ίδιο θέμα
Κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο Μαντέλης