Έντυπη Έκδοση

ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΠΟΝΤΙΚΙΑ

Συγκόλληση σε κομμένα νεύρα

Την επιτυχημένη συγκόλληση κομμένων νεύρων σε ποντίκια, στο εργαστήριό του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έχει πραγματοποιήσει ο σπεσιαλίστας της επιστημονικής αξιοποίησης των υγρών του σώματος, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και μέλος της Ακαδημίας των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φούλερ.

Ο Αμερικανός καθηγητής Τζέραλντ Φούλερ (αριστερά) ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ο Αμερικανός καθηγητής Τζέραλντ Φούλερ (αριστερά) ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ο διάσημος Αμερικανός καθηγητής ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με εισήγηση του Προέδρου του Τμήματος, καθηγητή Ηλία Περάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από την ίδρυσή του και ως αναγνώριση της πρωτοποριακής έρευνας που πραγματοποιεί το εν λόγω Τμήμα σε διεθνές επίπεδο, ενώ τώρα ερευνητικά ανεβάζει ταχύτητα.

Ο κ. Φούλερ που έχει δημιουργήσει εκτός των άλλων και το υγρό τζελ, το οποίο χρησιμοποιείται ως συγκολλητική ύλη στη χειρουργική αγγείων, στη συνέντευξή του στην «Ε» τόνισε χαρακτηριστικά, «η έρευνα είναι παιχνίδι».

«Πολύπλοκα» ρευστά

Κύριε Φούλερ, τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος από τα λεγόμενα «πολύπλοκα» ρευστά;

«Τα "πολύπλοκα" ρευστά είναι ένα ευρύ επιστημονικό αντικείμενο, οπότε χρειάζεται διεπιστημονική συνεργασία, φυσικοί, χημικοί, μηχανικοί, βιολόγοι κ.λπ. πρέπει να συνεργαστούμε. Εμένα ως χημικό μηχανικό με ενδιαφέρει ο τρόπος που ρέουν τα "πολύπλοκα" υγρά και πώς να τα επεξεργαστώ. Ως μηχανικό μάλιστα με ενδιαφέρουν οι εφαρμογές αυτών των ρευστών και πιο συγκεκριμένα τα βιολογικά υλικά. Αυτή την εβδομάδα μίλησα για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να φτιάξουμε πολύπλοκα υλικά που χρησιμοποιούνται στις χειρουργικές επεμβάσεις».

Εκτός από το ρευστό τζελ, τι άλλο έχετε φτιάξει στο εργαστήριο;

«Ενα άλλο παράδειγμα είναι το δάκρυ του ματιού, το λεγόμενο δακρυϊκό φιλμ που προστατεύει τον ξηρό οφθαλμό. Προσπαθούμε να καταλάβουμε το συγκεκριμένο φαινόμενο. Αυτό το υγρό του ματιού βγαίνει από την κάτω πλευρά του ματιού και είναι πολύ σημαντικό να μη διαλύεται. Διότι ο ξηρός οφθαλμός δημιουργείται από τη διάλυση αυτού του υγρού υμένα (meibonien fluid).

Καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι ή φοράνε φακούς επαφής, σπάει αυτός ο υγρός υμένας και δημιουργείται το φαινόμενο του ξηρού οφθαλμού. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εταιρείες, οι οποίες πουλάνε φάρμακα για τη συγκεκριμένη πάθηση, αλλά μειώνονται τα συμπτώματα χωρίς να υπάρχει θεραπεία. Εμείς προσπαθούμε να κατανοήσουμε στο εργαστήριό μας τον μηχανισμό λειτουργίας για να τον θεραπεύσουμε.

Ειδικότερα, στο εργαστήριό μας έχουμε τώρα δημιουργήσει μεθόδους, με βάση τις οποίες μπορούμε να μετρήσουμε τις μηχανικές ιδιότητες πολύ λεπτών υμενίων. Στη θερμοκρασία του σώματος το υμένιο αυτό που δημιουργείται στο μάτι είναι υγρό και ρέει. Εμείς μελετάμε αυτό το υγρό, το οποίο όταν το ψύξουμε υπάρχει μία απότομη μετάβαση φάσης σε ένα είδος στερεού υλικού (ζελές). Σε αυτή τη μεταβατική φάση του ζελέ, παρατηρήσαμε στο εργαστήριό μας πως οι ιδιότητές του είναι διαφορετικές στους υγιείς ανθρώπους και διαφορετικές στους ασθενείς με τον ξηρό οφθαλμό».

Συμβατότητα

Υπάρχει κάποιο στοιχείο-κλειδί σε αυτό το πεδίο της έρευνας;

«Εχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ο σχεδιασμός και η μελέτη των αποκρίσιμων ή "έξυπνων" υλικών στην αλλαγή της ιοντικής ισχύος τους ή και της θερμοκρασίας, πράγμα που και στο Τμήμα της Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχουν προχωρήσει σημαντικά, δηλαδή η αλλαγή από υγρό σε στερεό και αντίστροφα.

Αυτό που θεωρώ πάντως "κλειδί", από τη στιγμή που σχεδιαστεί ένα υλικό, είναι η κατανόηση της αντίδρασής του με τα κύτταρα, γιατί αυτό καθορίζει τη συμβατότητα του υλικού. Επάνω εκεί εμπλέκεται η συνεργασία διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων, βιολόγων μηχανικών, γιατρών φυσικών κ.λπ.

Ενα τέτοιο παράδειγμα διεπιστημονικής συνεργασίας είναι η πρόσφατη ανακάλυψη στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, όπου βρέθηκε ότι η κατεύθυνση ανάπτυξης των βλαστοκυττάρων, εξαρτάται από την ελαστικότητα της επιφάνειας, πάνω στην οποία έχουν αναπτυχθεί τα βλαστοκύτταρα. Αυτή η ελαστικότητα ελέγχεται εξωτερικά και με αυτό τον τρόπο καθορίζεται η κατεύθυνση ανάπτυξης των βλαστοκυττάρων».

Κολλαγόνο

Ποιο υμένιο θα έχει στρατηγική σημασία στο αντικείμενό σας;

«Ενα από τα πράγματα για τα οποία μιλήσαμε είναι η δυνατότητα να ελεγχθεί ο προσανατολισμός του κολλαγόνου που είναι η πρωτεΐνη, με τη μεγαλύτερη ποσότητα στον ανθρώπινο οργανισμό. Με βάση τον τρόπο ελέγχου του προσανατολισμού του κολλαγόνου, μπορούν να κατασκευαστούν οδηγοί, οι οποίοι βοηθάνε στη συγκόλληση κομμένων νεύρων, προσανατολίζοντας τη γέννηση νέων νευρώνων στη συγκεκριμένη κατεύθυνση που θέλουμε για να κολλήσουν τα κομμένα νεύρα. Αυτό εφαρμόζεται με επιτυχία στο εργαστήριό μας σε ποντίκια».*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ιατρικές έρευνες & μελέτες