Έντυπη Έκδοση

Η λύση είναι ορατή

Ηλικιακές διαταραχές της ωχράς κηλίδας

Καθώς ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί αισθητά χάρη στην πρόοδο της Ιατρικής, τα 70 ή 80 χρόνια δεν αποτελούν πλέον το τέλος της παραγωγικότητας ενός ανθρώπου.

Εντούτοις, τα μάτια φέρουν το σημάδι της ηλικίας τους, η όραση εξασθενεί και περιορίζει την ποιότητα ζωής.

Την τελευταία δεκαετία, τα περιστατικά εκφυλιστικών παθήσεων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, και ιδιαίτερα της ωχράς κηλίδας, που οδηγούν σε σημαντική έκπτωση της λειτουργικής όρασης, αυξήθηκαν δραστικά. Σήμερα, το ποσοστό των ανθρώπων που παθαίνουν αλλοιώσεις στην ωχρά κηλίδα αγγίζει το 40% σε όσους έχουν ξεπεράσει το 75ο έτος της ηλικίας τους, ενώ πάνω από 85 ετών ο ένας στους δύο στερείται φυσιολογικής δράσης.

* Ποιες είναι οι παθήσεις του αμφιβληστροειδούς που οδηγούν στη χαμηλή όραση;

* Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Θεωρείται το κυριότερο αίτιο μη αναστρέψιμης απώλειας της κεντρικής όρασης. Οι δύο τύποι της εκφυλιστικής νόσου είναι η «ξηρά» και η «υγρά» μορφή. Προσβάλλει συνήθως το ένα μάτι και οι πιθανότητες να προσβάλει και το δεύτερο μάτι αυξάνονται κατά 15% ετησίως. Η επιδείνωση της όρασης είναι προοδευτική. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την υγρά μορφή, όπου η απώλεια της κεντρικής όρασης μπορεί να είναι αιφνίδια. Κάτω από την ωχρά κηλίδα αναπτύσσονται παθολογικά αγγεία, τα οποία είναι εύθραστα και δημιουργούν αιμορραγίες, καταστρέφοντας τους φωτοϋποδοχείς, και έτσι οι ασθενείς χάνουν ξαφνικά μεγάλο ποσοστό όρασης.

* Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Εξελισσόμενη μικροαγγειοπάθεια που προσβάλλει τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς με εκδηλώσεις απόφραξης και διαρροής. Στις δυτικές κοινωνίες αποτελεί τη δεύτερη αιτία τύφλωσης (1.000.000 διαβητικοί στην Ελλάδα).

* Επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη της ωχράς,

Προκαλεί διαφορετικού βαθμού αλλά μόνιμη ελάττωση της όρασης.

* Μυωπική ωχροπάθεια

Η υψηλή μυωπία ακολουθείται από εκφυλιστικές αλλοιώσεις του αμφιβληστροειδούς.

* Απόφραξη της κεντρικής αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς.

* Απόφραξη της κεντρικής φλέβας του αμφιβληστροειδούς.

* Οπή της ωχράς κηλίδας.

Ανεξαρτήτως τού ποια είναι η πάθηση της ωχράς, η κεντρική όραση, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάγνωση, το γράψιμο, την αναγνώριση προσώπων και τη μετακίνηση, μειώνεται. Οι ασθενείς δυσκολεύονται να διαβάσουν και βλέπουν τα πρόσωπα παραμορφωμένα και τα χαρακτηριστικά τους αλλοιωμένα. Η περιφερική όραση όμως διατηρείται και, αν αντιληφθούν εγκαίρως τη μείωση στην όρασή τους, μπορούν να βοηθηθούν.

Αφού γίνει η διάγνωση της ωχροπάθειας ο ασθενής πρέπει να καταφύγει το συντομότερο στον εξειδικευμένο στη χαμηλή όραση οπτομέτρη ο οποίος μέσω επισταμένης εξέτασης αξιολογεί την οπτική ικανότητα του ασθενούς και αποκαθιστά το πρόβλημα.

Το 95% των ανθρώπων με διαταραχές της ωχράς κηλίδας μπορεί να βελτιώσει την όρασή τους, αισθητά, με την καθημερινή και συστηματική χρήση ειδικά κατασκευασμένων γυαλιών από τα εργαστήρια που προμηθεύουν τη NASA με υπερευαίσθητα οπτικά όργανα.

Τα επαναστατικά αυτά γυαλιά διεγείρουν τόσο τα εναπομείναντα φωτοευαίσθητα κύτταρα της ωχράς κηλίδας όσο και τους φωτοϋποδοχείς της περιφερικής περιοχής του αμφιβληστροειδούς, με το διάβασμα, την παρακολούθηση της τηλεόρασης, αλλά και με πολλές καθημερινές δραστηριότητες.

Χρησιμοποιώντας τα ειδικά γυαλιά επιβραδύνεται η περαιτέρω εξέλιξη της νόσου και η όραση σιγά σιγά γίνεται ξανά λειτουργική. Ετσι, οι ασθενείς απολαμβάνουν ξανά τις χαρές της ζωής και γίνονται αυτόνομοι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία