Έντυπη Έκδοση

LENCOIS MARANHENSES. ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Το «λευκό σεντόνι» της Βραζιλίας

Η βορειοανατολική Βραζιλία φυλάει μια ωραία έκπληξη για τον επισκέπτη που θα το τολμήσει: το Εθνικό Πάρκο Lencόis Maranhenses, στην πολιτεία Μαρανιάο (Maranh~ao), ένα από τα κορυφαία φυσικά αξιοθέατα της Βραζιλίας. Η «έρημος» αυτή σχηματίστηκε πριν από χιλιάδες χρόνια, καθώς η άμμος από τις κοίτες των ποταμών μεταφέρθηκε από τους ανέμους και τα θαλάσσια ρεύματα. Τα «λευκά σεντόνια» (lencόis), απλωμένα στη βορειοανατολική ακτή, καλύπτουν περίπου 380.000 στρέμματα

«Οαση» ερήμου, ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση και το ποτάμι «Οαση» ερήμου, ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση και το ποτάμι Εκ πρώτης όψεως η περιοχή μοιάζει με έρημο. Ομως το νερό από τις τροπικές βροχές που πέφτουν στην αρχή του χρόνου συγκεντρώνεται σε μεγάλες ποσότητες στις κοιλάδες που σχηματίζονται ανάμεσα στους αμμόλοφους, δημιουργώντας δεκάδες λίμνες, γεμάτες με καθαρό, βρόχινο νερό.

Οι λιμνοθάλασσες, που γεμίζουν με το νερό της βροχής από τον Ιανουάριο έως και την άνοιξη, πέρα από το μοναδικό θέαμα, δημιουργούν ένα σπάνιο, με λεπτές ισορροπίες οικοσύστημα: μαγκρόβια τροπική βλάστηση, ο ποταμός Πρεγουίσας (Preguicas), αμμόλοφοι έως και 40 μέτρα ύψος, μια «όαση» ερήμου ανάμεσα στο ποτάμι και τον ωκεανό.

Οι αλλαγές στο χρώμα της άμμου από άσπρο σε κίτρινο έχει να κάνει τόσο με την ηλικία της άμμου όσο και με τις πρώτες ύλες που την αποτελούν, αλλά και με την ύπαρξη λιμνών γλυκού νερού ανάμεσα στις θίνες. Σε περιοχές όπου οι λίμνες καλύπτουν το 40% των θινών η άμμος παραμένει λευκή, ενώ σε περιοχές με λιγότερες λίμνες η λεύκανση των αμμοθινών είναι λιγότερο ενεργή.

Από το Σάο Λουίς (S~ao Louis), με λεωφορείο στην Μπαρεϊρίνιας (Barreirinhas), μια μικρή πόλη που στην ουσία είναι η είσοδος του Πάρκου.

Εκεί, θα διασχίσουμε το ποτάμι πάνω σε σχεδίες που μεταφέρουν τα τζιπ, με τα οποία θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας.

Ο «βραδύπους ποταμός» Πρεγουίσας, κυλάει, όπως το λέει και το όνομά του, αργά, και πηγαίνοντας αρχικά στα «μεγάλα» Lencois θα τον διασχίσουμε κάθετα. Η συνέχεια είναι πιο κουραστική, αφού μας περιμένει διαδρομή περίπου μιας ώρας σε ανώμαλο «δρόμο» μέσα στην άμμο.

Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς με λόγια το τοπίο, ακόμη δυσκολότερο όμως είναι να περιγραφούν τα συναισθήματα...

Ο χώρος σού «επιβάλλεται», σε μεταμορφώνει σε μια ελάχιστη μαύρη κουκκίδα ανάμεσα στο λευκοκίτρινο της άμμου και τις δεκάδες κρυστάλλινες μπλε και πράσινες λίμνες-καθρέφτες, που αντανακλούν τα ταξιδιάρικα σύννεφα του «χαμηλού» ουρανού (τόσο χαρακτηριστικού σε όλη τη Λατινική Αμερική).

Πιάνεις τον εαυτό σου να αναρωτιέται αν όλο αυτό είναι μόνο στη φαντασία σου, ενώ γιγαντώνεται μέσα σου μια αίσθηση απομόνωσης, αλλά όχι φόβου, ελευθερίας, χαράς, παιχνιδιού... μια αίσθηση αιωνιότητας.

Κρυστάλλινες λίμνες... ένα κάλεσμα στη μαγεία Κρυστάλλινες λίμνες... ένα κάλεσμα στη μαγεία Κάθε ίχνος πολιτισμού εξαφανίζεται, ενώ τα ίχνη που αφήνουν τα γυμνά πέλματα στην άμμο (να σημειώσουμε ότι η άμμος είναι δροσερή) σβήνουν γρήγορα από τον αέρα.

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κάποιος την περιοχή είναι από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο. Ο καιρός είναι γλυκός και οι λίμνες γεμάτες νερό. Μην ξεχάσετε το μαγιό σας, γιατί οι λίμνες προσφέρονται για κολύμπι, ενώ οι κάτοικοι του Πάρκου (μικρά χωριά υπάρχουν μόνο κατά μήκος του δρόμου) τις χρησιμοποιούν και ως «ιχθυοτροφεία».

Μετά το τέλος του πρώτου εξαμήνου του χρόνου, την εποχή της ξηρασίας, το νερό εξατμίζεται και το τοπίο αλλάζει: μετατρέπεται σε μια στεγνή έρημο με αέρα.

Επιστροφή στην Μπαρεϊρίνιας. Αυτή τη φορά θα αφεθούμε σ' ένα πεντάωρο ταξίδι στον αργόσυρτο νωχελικό ποταμό. Με προορισμό τα «μικρά» Lencois και το μικρό χωριό Καμπουρέ (Cabure).

Ιδιαίτερη εντύπωση κάνουν τα μαγκρόβια δέντρα. Αποτελούν το βασικό είδος βλάστησης της άλλης όχθης του ποταμού. Οι ρίζες τους, που στέκονται πάνω από το χώμα, σταθεροποιούν την άμμο και τη λάσπη και δεν επιτρέπουν τη διάβρωση των ακτών. Παρέχουν επίσης έναν εξαιρετικό βιότοπο για την άγρια ζωή (σπάνια και απειλούμενα είδη, όπως τα πουλιά ιμπίς, ζουν εδώ) και χρησιμεύουν ως φυσικός απομονωτής στους ανέμους και τα κύματα.

Είναι πρώτα η γαλήνη μέσα σου, πριν τη ματιά, που θα σε κάνει να καταλάβεις ότι έφτασες στο Καμπουρέ.

Αργά το απόγευμα, ώρα μαγική, αφήνεσαι χωρίς ενοχές για το φως που χάνεται, σε μια κούραση στο σώμα που κρατάει όμως όλες τις υπόλοιπες αισθήσεις σε εγρήγορση. Φως που αλλάζει από μπλε μολυβί σε χρυσό πριν σβήσει εντελώς...

Λίγα κλικ που θέλουν να κρατήσουν όχι μόνο τη στιγμή, αλλά και τους ήχους... τις καληνύχτες των πουλιών, που αναζητούν μέρος να κοιμηθούν, μπερδεμένες στην ησυχία της νύχτας που έρχεται.

Αν και το μέρος έχει πολλή ζωή γύρω του, εμείς θα φτάσουμε εκεί μια ώρα που μόνο σαν «ώρα της σιωπής» μπορεί να χαρακτηριστεί. Αυτή η αίσθηση θα μείνει: σιωπή, αρμονία, γαλήνη, ένας άχρονος τόπος.

Από την άλλη μεριά, η παραμονή στο Καμπουρέ, μπορεί να εξελιχθεί και σε περιπέτεια, αν το επισκεφθεί κάποιος τη «λάθος» εποχή.

Αιώρες για τον κουρασμένο ταξιδιώτη που επιθυμεί να διανυκτερεύσει Αιώρες για τον κουρασμένο ταξιδιώτη που επιθυμεί να διανυκτερεύσει Από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο είναι ιδανικά. Σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, ο δυνατός άνεμος και το συνεχές μαστίγωμα της άμμου κάνουν τη διαμονή δύσκολη. Η άμμος δε, γίνεται σοβαρό πρόβλημα.

Οι κάτοικοι της κοινότητας συχνά εργάζονται μέχρι και δώδεκα ώρες την ημέρα για να αφαιρέσουν την άμμο από το χωριό.

Το Καμπουρέ, ανάμεσα στον Ατλαντικό ωκεανό και τον Πρεγουίσας, είναι η άκρη του πουθενά... Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ή κάποιο μαγαζί, ένα μικρό ψαροχώρι που σου προσφέρει μια θέα στο απέραντο... Αυτό κι αν είναι πολύ!

Θα φύγουμε ξημερώματα, λόγω της παλίρροιας, θα ταξιδέψουμε κάτω από δυνατή βροχή και θα φτάσουμε στο Παουλίνιο Νέβες (Paulinho Neves).

Αλλο ένα μικρό χωριό, η είσοδος των Μικρών Lencois, περισσότερο τουριστικό, που αναλογικά με τα άλλα, στα μάτια του Δυτικού επισκέπτη μοιάζει με κωμόπολη.

Ωραία χρώματα, καλό φαγητό σε μικρά εστιατόρια, φιλικοί άνθρωποι. Η ηρεμία της μικρής πόλης μας επαναφέρει ήπια στον «πολιτισμό», όμως αναρωτιόμαστε: «Μήπως αφήσαμε πολύ νωρίς το Καμπουρέ;».

Οι τροπικές βροχές πέφτουν κατά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου Οι τροπικές βροχές πέφτουν κατά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου

Προτείνει: ο Alexandro Guinala

Guarana Jesus

Το αναψυκτικό αυτό παρασκευάζεται στο S~ao Luis και είναι το πιο δημοφιλές αναψυκτικό στην περιοχή του Maranh~ao.

Η βασική του ύλη προέρχεται από το φυτό guarana το οποίο έχει τονωτικές ιδιότητες αφού περιέχει καφεΐνη και άλλες ουσίες. Είναι πολύ γλυκό με έντονο ροζ χρώμα και άρωμα κανέλας. Φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 1920 από τον φαρμακοποιό Jesus Noberto Gomes που του έδωσε και το όνομά του.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

η συνταγή

Vatapa

Το Vatapa είναι ένα πολύ διαδεδομένο πιάτο στη Βόρεια και Βορειοανατολική Βραζιλία.

Εχει αφρικανικές επιρροές και για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται τοπικά προϊόντα όπως το φοινικέλαιο και το γάλα καρύδας.

Υλικά:

8-10 γαρίδες καθαρισμένες

2 κρεμμύδια κομμένα

2 σκελίδες σκόρδο

2 πιπεριές τσίλι ή malagueta

½ κούπα φιστίκια τριμμένα

5 κ.σ. σκόνη γαρίδας

½ ποτήρι νερού τριμμένο ξερό ψωμί

½ ποτήρι νερού γάλα καρύδας

4 κ.σ. φοινικέλαιο

1 ποτήρι νερό

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μίξερ το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη σκόνη γαρίδας, το τσίλι και λίγο νερό και τα χτυπάμε πολύ καλά. Ρίχνουμε το μίγμα σε ένα τηγάνι με καυτό φοινικέλαιο, ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 5-7 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα φιστίκια, το ξερό ψωμί, νερό, λίγο αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για άλλα 6-7 λεπτά. Στο τέλος ρίχνουμε τις γαρίδες και το γάλα καρύδας και συνεχίζουμε το βράσιμο για 6 λεπτά επί πλέον. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με λευκό ρύζι.

Γεωπολιτική

Από τους πιο φτωχούς στη Βραζιλία

Το Μαρανιάο είναι μία από τις 26 πολιτείες της Βραζιλίας. Τοποθετημένη στο βορειοανατολικό τμήμα της γιγαντιαίας αυτής χώρας, που αποτελεί το 5ο μεγαλύτερο σε έκταση κράτος στη Γη, βρέχεται από τον Ατλαντικό, κυρίως από βορινή κατεύθυνση και λιγότερο από ανατολική.

Φιλοξενεί πληθυσμό 6,2 εκατομμυρίων κατοίκων σε μια έκταση 332 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, επιφάνεια που καταλαμβάνει περίπου η Φινλανδία. Η γεωοικονομική αξία της περιοχής είναι περιορισμένη καθώς το Μαρανιάο είναι ένας από τους φτωχότερους τόπους της Βραζιλίας, με την τοπική οικονομία να βασίζεται στη γεωργία, την κτηνοτροφία και στη μεταλλευτική δραστηριότητα. Πρωτεύουσα του Μαρανιάο είναι το Σάο Λουίς, μια πόλη που ιδρύθηκε από Γάλλους εξερευνητές το 1612, εξαιτίας της προνομιακής γεωγραφικής θέσης του χώρου που καταλαμβάνει η πόλη σε ένα μεγάλο φυσικό λιμάνι του Ατλαντικού. Το Σάο Λουίς πρόσφερε ασφαλές καταφύγιο στη διατλαντική ναυσιπλοΐα και μεγάλη ευκολία στη διακίνηση των πρώτων υλών που εξορύσσονταν από τη βραζιλιάνικη γη για να κατευθυνθούν στη συνέχεια με μεγάλα εμπορικά πλοία στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης. Αργότερα, μεταφέρθηκε υπό πορτογαλική κυριαρχία, καθώς ολόκληρη η επικράτεια της προεπαναστατικής Βραζιλίας πέρασε στον απόλυτο έλεγχο των Πορτογάλων. Σε όλη την αποικιακή περίοδο, αλλά και στη συνέχεια, επί ανεξάρτητης Βραζιλίας, το Σάο Λουίς λειτούργησε ως ένα από τα σημαντικά διαμετακομιστικά κέντρα της βόρειας Βραζιλίας, με κυριότερο εξαγόμενο προϊόν τα σιδηρομεταλλεύματα και το αλουμίνιο.

ΜΙΝΙ ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΡΚΟ ΛΕΝΣΟΪΣ-ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Χρήσιμες πληροφορίες

Γλώσσα: πορτογαλικά

Θρησκεία: χριστιανοί καθολικοί στην πλειονότητά τους, μικρά ποσοστά προτεσταντών και τοπικές δοξασίες

Νόμισμα: βραζιλιάνικο real (R$)

Ισοτιμία: 1 ― = 2,35 R$

Διαφορά ώρας με Αθήνα: - 5

Μέσες θερμοκρασίες:

Ολο το χρόνο οι μέσες θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 26° και 29°C.

Ακραίες τιμές: 18°C και 37°C

Υπηρεσία Τουρισμού:

S~ao Luis

τηλ.: +559832278484

Πρεσβείες:

Ελλάδας στη Βραζιλία

Μπραζίλια

Πρεσβεία στην Μπραζίλια

Av.das Nacoes

Quadra 805 Lote 22

70480-900 Brasilia DF, Brazil

τηλ.: +556134436573/ 34436421/34437263

τηλ.έκτ.αν.: +556181281712/ 81282822/81281609

www.emb-grecia.org.br

Γενικό Προξενείο στο S~ao Paulo

Avenida Paulista 2073

Conjunto Nacional

Edificio Horsa ΙΙ

23ο andar

S~ao Paulo

CEP. 01311-940 S~ao Paulo, Brazil

τηλ.: +551132510675/ 32831231/32846009

e-mail: consulgrecia@sti.com.br, grcongen.spa@mfa.gr

Πρεσβεία Βραζιλίας στην Ελλάδα

Πλατεία Φιλικής Εταιρίας 14

106 73 Αθήνα

τηλ.: 210-7213039/210-7234450

φαξ: 210-7244731

e-mail: embragre@embratenas.gr και consugre@embratenas.gr (προξενικό τμήμα)

Βίζα

Οι Ελληνες υπήκοοι, κάτοχοι ελληνικού διαβατηρίου δεν χρειάζονται ειδική βίζα για την είσοδο στη Βραζιλία, για παραμονή μέχρι 3 μήνες και με εισιτήριο επιστροφής.

Μετάβαση

Αεροπορικώς:

από Αθήνα για Σάο Πάουλο ή Ρίο ντε Ζανέιρο: Air France (μέσω Παρισιού), Alitalia (μέσω Ρώμης), British Airways (μέσω Λονδίνου), Delta Airlines (μέσω Νέας Υόρκης και επιστροφή μέσω Ατλάντας), Iberia (μέσω Μαδρίτης), KLM (μέσω Αμστερνταμ), Lufthansa (μέσω Μονάχου ή Φρανκφούρτης και Σάο Πάουλο και επιστροφή μέσω Λισαβόνας και Φρανκφούρτης σε συνεργασία με την ΤΑΡ Air Portugal), Swiss (Μέσω Ζυρίχης), ΤΑΡ Air Portugal (μέσω Φρανκφούρτης και Λισαβόνας).

Οι εσωτερικές αερογραμμές GOL (www.voegol.com.br) και ΤΑΜ (www.tam.com.br) συνδέουν το Σάο Λουίς με αρκετές πόλεις (Μπελέν, Μπραζίλια, Φορταλέσα, Μανάους, Παρναΐμπα, Τερεσίνα, Κουριτίμπα, Γκοϊάνια, Ρεσίφε, Ρίο ντε Ζανέιρο και Σάο Πάουλο).

Οδικώς: στο Σάο Λουίς οδηγούν οι αυτοκινητόδρομοι BR 316 και 135 από την Μπελέν και BR 222, 343 και 316 από τη Φορταλέσα. Από Σάο Λουίς ο δρόμος που οδηγεί στην είσοδο του Πάρκου, την πόλη Μπαρεϊρίνιας, είναι ο ΜΑ402 και η διαδρομή διαρκεί περί τις 3 ώρες.

Διαμονή

Μπαρεϊρίνιας (Barreirinhas)

***Porto Preguicas Resort

Από τις πιο προσεγμένες εγκαταστάσεις, με διαμερίσματα, πισίνα, αρκετές παροχές προς τους επισκέπτες και οργάνωση εξορμήσεων στο Πάρκο.

Estrada do Carnaubal

Carnaubal, Barreirinhas

Maranh~ao

τηλ.: +559833496050

www.portopreguicas.com.br

***Parknautico

Ενδιαφέρουσα επιλογή, καθώς είναι εγκατεστημένο επάνω στη θάλασσα, με δική της μαρίνα για σκάφη.

τηλ.: +559833491314

www.parknautico.com.br

***Pousada Boa Vista

Ενδιαφέρον κατάλυμα σε παραδοσιακό τόνο, με αρκετές επιλογές.

Rua Projetada

Boa Vista, Barreirinhas

τηλ.: +559833490348

www.pousada boavista.com.br

***Pousada do Rio

Ολες οι απαραίτητες παροχές κοντά στο Πάρκο για τις εξορμήσεις των επισκεπτών.

Rua Cazuza Ramos 700

τηλ.: +559833491255

www.pousada dorioma.com.br

Σάο Λουίς (S~ao Luis)

***Portas da Amazonia, 5*

Καλή επιλογή, στυλιστικά και από άποψη υπηρεσιών, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Rua do Giz 129

S~ao Luis, Maranh~ao

τηλ.: +559832229937

www.portasdaamazonia.com

***Calhau Praia Hotel, 4*

Καλό και βολικό ξενοδοχείο κοντά στην παραλία Calhau.

Av e Litoranea 1

Calhau, Sao Luis

65067-430 Maranh~ao

τηλ.: +559833111133

www.calhaupraiahotel.com.br

*** Hotel San Fernando, 2*

Οικονομική επιλογή σε παραλιακή τοποθεσία.

Ave Litoranea 750

Praia do Calhau

65076-170 Calhau

Sao Luis, Maranh~ao

τηλ.: +559838786000

www.sanfernandohotel.com.br

Ηλεκτρονικές διευθύνσεις

www.parquelencois.com.br

www.turismo.ma.gov.br/en

www.v-brazil.com/information/

geography/maranhao.html

www.braziltravelvacation.com

Μετακινήσεις

Υπάρχουν λεωφορεία και ταξί που εξυπηρετούν τους προορισμούς γύρω από το Σάο Λουίς, ενώ από κάποια χωριά μέσα στο Πάρκο η μετακίνηση γίνεται με καραβάκια.

Πολιτισμός-Αξιοθέατα

***Σάο Λουίς (S~ao Luis)

Ιστορικό Κέντρο

Το ιστορικό κέντρο του Σάο Λουίς θεωρείται από τα πιο ενδιαφέροντα στη Λατινική Αμερική με έντονες τις «αναμνήσεις» από παλαιότερες, πιο ένδοξες, εποχές τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στις εκκλησίες και τους δρόμους γενικότερα. Το ιστορικό κέντρο της πόλης συμπεριλήφθηκε το 1997 στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

***Λεωφόρος Δον Πέδρο Β' (Avenida Dom Pedro ΙΙ)

Η κεντρική αρτηρία της παλιάς πόλης, πλαισιωμένη από σημαντικά και ενδιαφέροντα κτήρια.

***Μουσείο Θρησκευτικής Τέχνης

Στο μουσείο φιλοξενούνται κυρίως εικόνες των 18ου και 19ου αιώνων.

Rua 13 de Maio 500

τηλ.: +559832351186

***Casa do Maranh~ao

Εκθεση διαφορετικών τοπικών εθίμων με έμφαση στο χορό Bumba Meu Boi και περιηγήσεις και ξεναγήσεις (στα πορτογαλικά).

Rua do Trapiche, Praia Grande

τηλ.: +559832189955

***Morada das Artes

Αίθουσα τέχνης αλλά και μέρος διαμονής πολλών καλλιτεχνών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, όπου οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι να περιηγηθούν και ασφαλώς να αγοράσουν.

Rua do Trapiche

***Mercado das Artes

Καλή επιλογή για αγορά ευφάνταστων και ποιοτικών αντικειμένων λαϊκής τέχνης, σε καλές τιμές.

***Καθεδρικός Ναός

Ο καθεδρικός της πόλης πάνω στη λεωφόρο Δον Πέδρο Β' έχει στο εσωτερικό του πολλές αγιογραφίες και ένα καλοφτιαγμένο ιερό σε στυλ μπαρόκ.

Avenida Dom Pedro ΙΙ

Praia Grande

***Πολιτιστικό Κέντρο Λαϊκής Τέχνης Domingos Vieira Filho

Εντυπωσιακή έπαυλη του 19ου αιώνα, όπου φιλοξενούνται χαρακτηριστικά εκθέματα του καρναβαλιού και των αφροβραζιλιάνικων δοξασιών του Σάο Λουίς, με έμφαση στο Tambor de Mina, τοπική παραλλαγή της θρησκείας καντομπλέ.

Rua do Giz 221 Praia Grande τηλ.: +559832189925

Φαγητό-ποτό

Εστιατόρια

Μπαρεϊρίνιας

**Restaurante Beira Rio

Av. Beira Rio

**Restaurante Brisa do Rio

**Restaurante Rio Preguicas

**Rota dos Lencois Bar

Rua Anacleto de Carvalho 230

Bairro do Cruzeiro

Καμπουρέ

**Restaurante Cabure

Praia do Cabure

τηλ.: +559899840026/ 99840040

***Restaurante Lencois de Areia

τηλ.: +559899647022/ 99659930

***Restaurante Giltur

τηλ.: +55983491177/2317065

***Restaurante Recanto do Mar

τηλ.: +559899659931

Σάο Λουίς

***Α Varanda

Ενδιαφέρουσα επιλογή για καλό ψάρι και θαλασσινά, κρέας και τοπικές συνταγές.

Rua Genesio Rego 185

Monte Castelo

τηλ.: +55982328428

***Base da Lenoca

Εστιατόριο προσανατολισμένο στα θαλασσινά και το ψάρι, με όμορφη θέα.

Ave Dom Pedro ΙΙ 181

τηλ.: +55982310599

***Naturista

Υγιεινές προτάσεις και γεύσεις για χορτοφάγους.

Rua do Sol 517

τηλ.: +55982224526

***Cabana do Sol

Τοπικές γεύσεις σε λιτό περιβάλλον με αέρα εξοχής.

Rua Joao Pereira Damasceno

Ponta do Farol

τηλ.: +55982352586

Churrascarias

Οι «τσουρασκαρίας» είναι οι ψησταριές της Βραζιλίας, με κρέας, φασόλια και καϊπιρίνια στο βασικό μενού. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι τα περισσότερα «πιάτα» σερβίρονται απευθείας με τη σούβλα μόλις έχει βγει από τη φωτιά.

**Churrascaria Pavan

Ave dos Holandeses Qda 33

Lote 10, Calhau

τηλ.: +55982486255

**Churrascaria Passo Fundo

Ave Colares Moreira 1000

Marcus Center, Calhau

τηλ.: +55982358535

**Churrascaria Armando

Ave Jeronimo de Albuquerque

Vinhais, τηλ.: +55982366661

**Churrascaria Paralelu's

Rua 27 Qd 17 Casa 23, Angelim

τηλ.: +55982361829

Μπαρ

**Bar do Porto

Μεγάλο μπαρ με «ζωντανή» ρέγκε μουσική κάποιες ημέρες της εβδομάδας.

Rua do Trapiche 49

Pria Grande

τηλ.: +559832321115

**Flamingo

Δημοφιλές στέκι για όσους προτιμούν άλλη μουσική εκτός από ρέγκε.

Rio Poty Hotel, Ponta D'Areia

Δραστηριότητες/Εκδρομές

Δραστηριότητες

***Καρναβάλι

Δεν λείπει και από εδώ το πιο παραδοσιακό εορταστικό γεγονός της Βραζιλίας. Παρέλαση με παραδοσιακά κοστούμια, μουσική, χορό και πολλή σάμπα.

**S~ao Jo~ao

Θρησκευτική γιορτή που ξεκινάει στις 13 Ιουνίου κάθε καλοκαίρι, ημέρα εορτασμού του Αγίου Αντωνίου, και λήγει στις 29 Ιουνίου, ημέρα εορτασμού του Αγίου Mercal. Κατά την εορταστική περίοδο πολλά δρώμενα γίνονται στην πόλη, κυρίως σε ανοιχτούς χώρους και πλατείες, με κυρίαρχο το χορό και τις θρησκευτικές τελετές.

**Χορός

Πολλές παραδόσεις -λαϊκές αλλά και θρησκευτικές- εμπεριέχουν τελετές με έντονο χορευτικό περιεχόμενο, όπως το Tambor de Crioula, χορό ημίγυμνων γυναικών υπό τους ήχους τυμπάνων, το Tambor de Mina, μια παραλλαγή της θρησκείας καντομπλέ, τη μουσική παντομίμα και παράσταση Bumba Meu Boi (κυρίως κατά τους εορτασμούς του S~ao Jo~ao) και μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του χορού καποέιρα, που αναδεικνύεται σε ιδιαίτερα δημοφιλή χορευτική εξάσκηση για όλο τον κόσμο.

Εκδρομές

**Αλκάνταρα (Alcantara)

Κοντινή μικρή πόλη απέναντι από το Σάο Λουίς στον Κόλπο του Σαν Μάρκο, με παλιά, αποικιακά κτήρια και εκκλησίες, αλλά και κάποια μουσεία λαογραφικού ενδιαφέροντος. Η πόλη βρίσκεται σε απόσταση μιας ώρας με πλοίο από το Σάο Λουίς και αποτελεί καλή αφετηρία για την επίσκεψη και στο νησάκι Καζουάλ (Ilah do Cajual), κέντρο εξερεύνησης για απολιθώματα δεινοσαύρων.

***Σάο Χοσέ του Ριμπαμάρ (S~ao Jose do Ribamar)

Μόλις 32 χλμ. και μία ώρα δρόμος από το Σάο Λουίς, το Σάο Χοσέ είναι μια μικρή πόλη, πλούσια σε παράδοση ψαράδων αλλά και κατασκευαστών καραβιών. Πρόκειται για ευχάριστη εκδρομή, με ευκαιρίες για βόλτα με βάρκα στις γύρω παραλίες και καλά εστιατόρια για μετά το μπάνιο.

Φύση και Εθνικά Πάρκα

***Παραλίες του Πάρκου Λενσόις

Στο Πάρκο βρίσκονται και οι παραλίες Ponta do Mangue, Moitas, Vassouras, Morro do Boi και Barra do Tatu, οι οποίες είναι προσβάσιμες κυρίως με καραβάκι, και τα χωριά Mandacaru και Cabure.

***Δέλτα του Παρναΐμπα (Parnaiba)

Το Δέλτα βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της επαρχίας του Μαρανιάο, κοντά στα σύνορά του με την επαρχία Πιαουί.

Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο Δέλτα στον κόσμο που εκβάλλει σε ωκεανό, με τεράστια βιοποικιλότητα και εντυπωσιακούς αμμόλοφους και λίμνες. Αξίζει μια στάση στα χωριά Tutoia και Araioses.

***Chapada das Mesas

Στο Νότο της επαρχίας Μαρανιάο και στο εσωτερικό της βραζιλιάνικης γης, το τοπίο γίνεται δύσκολο και γοητευτικό με καταρράκτες, μονοπάτια μέσα στο δάσος και σημεία με εξαιρετική θέα. Στην περιοχή υπάρχουν τρεις βασικές πόλεις: η Καρολίνα (Carolina), η Ιμπερατρίς (Imperatriz) και το Ριατσάο (Riach~ao). Ιδιαίτερα ενδιαφέρων είναι ο καταρράκτης Pedra Caida, ύψους 50 μ., 35 χλμ. από την πόλη Καρολίνα (αυτοκινητόδρομος BR230).

***Δάσος των Γκουαράς (Floresta dos Guaras)

Η περιοχή του Μαρανιάο βόρεια του Σάο Λουίς και επί της ακτής παίρνει το όνομά της από ένα ενδημικό είδος πουλιών με κόκκινα φτερά.

Δημοφιλής προορισμός για φανατικούς φυσιολάτρες και εξερευνητές της χλωρίδας και της πανίδας.

Ενδιαφέρον εδώ είναι το αμμώδες νησί Λενσόις (Ilha dos Lencois) στην περιοχή Κουρουρουπού

(Cururupu).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ταξίδι