Έντυπη Έκδοση

GAY PRIDE ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΚΑΙ ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΜΕ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 6 μ.μ.

Κραυγή κατά των διακρίσεων

Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Gay Pride) ανανεώνει σήμερα το καθιερωμένο πλέον ραντεβού του με τους Αθηναίους στην πλατεία Κλαυθμώνος. (Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 18.00 με την πορεία.)

Οι νόμοι κατά των διακρίσεων δεν υπάρχουν ή μένουν ανεφάρμοστοι τονίζει ο Θ. Κατσαγιάννης Οι νόμοι κατά των διακρίσεων δεν υπάρχουν ή μένουν ανεφάρμοστοι τονίζει ο Θ. Κατσαγιάννης Το φετινό σύνθημα του φεστιβάλ «Είμαστε Παντού» έρχεται, σύμφωνα με τους διοργανωτές του, να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα του 2010 συνεχίζει την αδιαφορία και τις διακρίσεις προς την κοινότητα των λεσβιών, των γκέι, των αμφισεξουαλικών και των διεμφυλικών γυναικών κι αντρών (LGTB). Ετσι, σε πρόσφατα δημοσιευμένο ευρωπαϊκό χάρτη για την κατάσταση των LGBT στην Ευρώπη, με άριστα το 10, η Ελλάδα βρίσκεται στο 2 μαζί με χώρες όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Σλοβακία και η Λιθουανία.

«Η θεσμική κατοχύρωση των ομοερωτικών ζευγαριών και των οικογενειών τους έχει παραπεμφθεί στις καλένδες, όταν η συντηρητική και καθολική Πορτογαλία νομιμοποίησε τον πολιτικό γάμο ανάμεσα σε άτομα του ιδίου φύλου. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα παγκοσμίως που έχει θεσμοθετήσει σύμφωνο συμβίωσης μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια», λέει στην «Ε» ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδος (ΟΛΚΕ), Θέμης Κατσαγιάννης, που το 2008 είχε συνάψει στην Τήλο πολιτικό γάμο με πρόσωπο του ιδίου φύλου (ο γάμος ακυρώθηκε πρωτοδίκως το 2009). Ο εκπρόσωπος Τύπου του φεστιβάλ υπογραμμίζει επίσης ότι στην Ελλάδα η νομοθεσία για την προστασία από διακρίσεις στην περίθαλψη, την εκπαίδευση, την απασχόληση και τις κοινωνικές παροχές της είτε δεν υπάρχει είτε παραμένει ανεφάρμοστη.

Πολλά είναι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΟΛΚΕ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη χώρα μας όσοι έχουν κάνει μια διαφορετική σεξουαλική επιλογή, ανάμεσα σε αυτά: Οι γκέι άντρες στοχοποιούνται ως ομάδα υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του ιού HIV και αποκλείονται από την αιμοδοσία και τη δωρεά οργάνων. Αυξημένα είναι επίσης τα περιστατικά παρενόχλησης και βίας κατά LGBT εφήβων.

Δύσκολη είναι η πορεία της LGBT κοινότητας και στον χώρο της εργασίας, αφού ο νόμος 3304/2005 που προστατεύει από διακρίσεις στην απασχόληση παραμένει ουσιαστικά ανεφάρμοστος... *

Διεκδικούν την ισότητα

Με την έμπρακτη αλληλεγγύη διεκδικούν την ισότητα αφού η ομοφοβία δεν γνωρίζει σύνορα.

Δύο ακτιβιστές που μάχονται στις χώρες τους (Κροατία - Βουλγαρία) για ίσα δικαιώματα των ΛεΓκΑΤ, βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα για το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride 2010. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνεργασίας και αλληλοστήριξης των κινημάτων ΛεΓκΑΤ, συμμετείχαν και στο πρώτο συνέδριο Pride που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων με τη συμμετοχή χωρών της ΝΑ Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Για το ίδιο θέμα
Σήμερα το Athens Pride 2010