Έντυπη Έκδοση

Γιορτή τιμής στον Ηπειρώτη οπλαρχηγό Χατζημιχάλη Νταλιάνη

Πού τελειώνει ο μύθος και αρχίζει η ιστορία; Περίπου δύο αιώνες τώρα το φαινόμενο των Δροσουλιτών μπορεί να εξηγείται επιστημονικά ως αντικατοπτρισμός, πολιτισμικά όμως είναι η γέφυρα που ενώνει Ηπειρώτες και Κρητικούς, αλλά και όλους όσοι μάχονται, σε πείσμα των καιρών, όχι για υλικά αγαθά ή εξουσία, αλλά για την ελευθερία.

Σε ανάμνηση της θυσίας του Ηπειρώτη οπλαρχηγού Χατζημιχάλη Νταλιάνη και των συντρόφων του, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας πήρε την πρωτοβουλία μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων, τον Δήμο Σφακίων και τους συλλόγους Ηπειρωτών, Χανίων, Ηρακλείου και Λασιθίου να συνδιοργανώσουν εκδήλωση τιμής, μνήμης και πολιτισμού στο Φραγκοκάστελλο το Σάββατο 12 Ιουνίου στις 7 το βράδυ. Πολυφωνικά και ριζίτικα, κλαρίνα και λύρες θα τραγουδήσουν για τους ήρωες, που έμειναν επί πολλές δεκαετίες στην αφάνεια.

Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι από την αρχή. Στις αρχές Ιανουαρίου 1828 ο 53χρονος τότε οπλαρχηγός Μιχάλης Νταλιάνης από το Δελβινάκι των Ιωαννίνων κατεβαίνει με 100 ιππείς και 500 πεζούς στην Κρήτη, με προσωπικές του δαπάνες, ύστερα από πρόσκληση των επαναστατημένων Κρητών.

Επιχειρηματίας, σπουδαγμένος στην Τεργέστη, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και Χατζής, αφού έχει βαφτιστεί στον Ιορδάνη ποταμό, ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης, όπως είναι γνωστός, έχει ήδη στις αποσκευές του εμπειρίες από τις επιδρομές κατά του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, ενώ έχει πολεμήσει και στο πλευρό του Γεώργιου Καραϊσκάκη στη μάχη του Φαλήρου.

Στις 18 Μαΐου στο Φραγκοκάστελλο, όπου είναι οχυρωμένος με τους άντρες του, ο Νταλιάνης καλείται ν' αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του Αλβανού πασά της Κυδωνίας Χανίων και διορισμένου γενικού διοικητή Κρήτης, Μουσταφά. Αλλοι μιλούν για 5.000 άντρες, άλλοι για 8.000.

Η μάχη είναι άνιση και το τέλος μοιάζει προδιαγεγραμμένο. Η ηρωική έξοδος των υπερασπιστών του Φραγκοκάστελλου τους οδηγεί στον θάνατο. Παρ' ότι η επίσημη Ιστορία για πολλά χρόνια άφησε απ' έξω τους υπερασπιστές του Φραγκοκάστελλου, η φύση μοιάζει να μην τους ξέχασε ποτέ, με το φαινόμενο των Δροσουλιτών. Τα φαντάσματα των νεκρών πολεμιστών, κατά τον θρύλο, σηκώνονται μες στην ομίχλη την αυγή του Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου από το παρακείμενο νεκροταφείο και αρματωμένοι, όπως άλλοτε, σχηματίζουν μια πομπή που περνά μέσα από το κάστρο και καταλήγει στη θάλασσα. Και μπορεί η επιστημονική εξήγηση να είναι τελείως διαφορετική, το μισοκατεστραμμένο όμως ενετικό Φραγκοκάστελλο ήταν και παραμένει φάρος ελευθερίας και ηρωισμού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα