Έντυπη Έκδοση

Κατηγορία: Brasserie - Bistrot

Τα βραβευμένα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης

Βραβείο Gourmet

«Β» (Βήτα)

Καλύτερο από ποτέ, το μπιστρό αυτό του Βυζαντινού Μουσείου προσφέρει μια καθημερινή κουζίνα η οποία όμως χαρακτηρίζεται από διάθεση υψηλής γαστρονομίας. Υπό την εποπτεία του μοναδικού Σωτήρη Ευαγγέλου και με μια ικανότατη μπριγάδα στην κουζίνα, ο σεφ του εξαιρετικού αυτού μπιστρό δημιουργεί πιάτα που αποπνέουν φρεσκάδα, εντιμότητα και αβίαστη νοστιμιά, ενώ η προσοχή στην εκτέλεση εγγυάται μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία.

Διεύθυνση: 3ης Σεπτεμβρίου 2, τηλ. 2310 869695

Κατηγορία: Brasserie - Bistrot

«ΑΓΙΟΛΙ», «EXCELSIOR», «IDEAL»

Διάκριση

«ΑΓΙΟΛΙ»

Επειτα από μια χρονιά αστάθειας, λόγω της αποχώρησης του Αστέρη Κουστούδη, η θαυμάσια αυτή μπρασερί βρήκε ξανά τις ισορροπίες της, τις καλές και ψαγμένες πρώτες ύλες, τη γαστρονομική ανησυχία και την καλή εκτέλεση, τα οποία πλέον συνδυάζει και με μια πιο υγιεινή προσέγγιση. Σε συνδυασμό με την πολύ καλή λίστα κρασιών και την υπέροχη ατμόσφαιρα, το «Αγιολί» επανέρχεται δριμύτερο με την προοπτική να ανέβει ακόμη περισσότερο.

Διεύθυνση: πλατεία Αριστοτέλους 9, τηλ. 23122 06339

«EXCELSIOR»

Πολύ καλό ξεκίνημα για το μπιστρό του νέου ξενοδοχείου στο κέντρο της πόλης. Πιάτα μεσογειακής κουζίνας καλά δουλεμένα από τον σεφ Γιώργο Παπαδόπουλο, με συγκρατημένη δημιουργικότητα και καλές πρώτες ύλες.

Διεύθυνση: Κομνηνών και λεωφ. Μητροπόλεως 23, τηλ. 2310 021000, 2310 021020

«IDEAL»

Σταθερά καλό, με το ίδιο μικρό, σεμνό αλλά πολύ ενδιαφέρον μενού, με πιάτα σπιτικά (εξαιρετικά ντολμαδάκια γιαλαντζί) αλλά και με πολλά και καλά τυριά και αλλαντικά για να συνοδέψουν -ως επί το πλείστον- την επιμελημένη συλλογή κρασιών που προσφέρει ο οινόφιλος ιδιοκτήτης.

Διεύθυνση: Γρ. Παλαμά 1 και Τσιμισκή 87, τηλ. 2310 288244

Κατηγορία: Διεθνής κουζίνα

«LE DUE TERRE»

Βραβείο Gourmet

Το συμπαθέστατο αυτό εστιατόριο προσφέρει μια από τις αυθεντικότερες εκδοχές της νοτιοϊταλικής κουζίνας στην πόλη και όχι μόνο. Και δεν είναι μόνο η διάθεση της αυθεντικότητας που το χαρακτηρίζει, αλλά πιο σημαντικά η διάθεση της καλής και απλής γαστρονομίας που είναι συστατικό στοιχείο της ιταλικής κουζίνας.

Διεύθυνση: Βασ. Γεωργίου 22, τηλ. 2310 888123

Κατηγορία: All time classic

«TIFFANY'S»

Βραβείο Gourmet

Εδώ και περίπου σαράντα χρόνια, το εμβληματικό αυτό εστιατόριο ταΐζει με πολύ κέφι και αξιοπρέπεια γενιές και γενιές Θεσσαλονικιών που βρίσκουν ένα καλοφτιαγμένο, σπιτικό φαγητό μακριά από το σπίτι τους. Δικαίως θεωρείται από τα σύμβολα της γαστρονομίας της πόλης.

Διεύθυνση: Ικτίνου 3, τηλ. 2310 274022

Κατηγορία: Δημιουργική κουζίνα

«ARTO2 RISTORARTE TELOGLION», «ALFREDO'S»

Βραβείο Gourmet

«ARTO2 RISTORARTE TELOGLION»

Σε χώρο απρόσμενο, στο Τελλόγλειο, λειτουργεί το εστιατόριό του ένας από τους κορυφαίους έλληνες σεφ, ο Εκτορας Μποτρίνι. Με ιδανικό εκτελεστή τον σου σεφ του, Γιάννη Κιόρογλου, αλλά και με τη συνδρομή της μπριγάδας του «Etrusco», προσφέρεται μια πρωτόγνωρη, για την πόλη, γαστρονομική εμπειρία η οποία ενίοτε θυμίζει μοντέρνα τέχνη.

Διεύθυνση: Αγ. Δημητρίου 159Α, τηλ. 2310 201421

«ALFREDO'S»

Το μοναδικό άλλοθι υψηλής κουζίνας στην πόλη με όλα τα απαραίτητα συμπαρομαρτούντα: εξαιρετική λίστα κρασιού, άψογο σέρβις, πολυτελή χώρο (αν και το γεγονός ότι βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το καζίνο τού αφαιρεί πόντους), σεφ άξιο και ένα μενού που διαθέτει την απαραίτητη για το χώρο πολυτέλεια αλλά και πιάτα που θα μπορούσαν να σταθούν επάξια σε οποιοδήποτε καλό εστιατόριο στον κόσμο.

Διεύθυνση: Hyatt Regency, 12ο χλμ. Θεσ/κης-Αεροδρομίου, τηλ. 2310 491234

Κατηγορία: Δημιουργική κουζίνα

«ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ»

Διάκριση

Το καλό αυτό εστιατόριο παραμένει σε πολύ καλό επίπεδο. Ο συνδυασμός ανάμεσα στον ατμοσφαιρικό χώρο, την εξαιρετική λίστα κρασιού και το φαγητό, το οποίο χαρακτηρίζεται από εκλεπτυσμένες αλλά και μεστές γεύσεις, καθιστά το «Μανδραγόρας» ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης.

Διεύθυνση: Μητροπόλεως 98, τηλ. 2310 285372

Κατηγορία: Ελληνική κουζίνα

«ΒΟΤΣΑΛΟ»

Βραβείο Gourmet

Με τα καλοστρωμένα τραπέζια του, την οικεία ατμόσφαιρα, το φιλικότατο σέρβις και τις παρηγορητικές γεύσεις ενός μενού από άλλη εποχή, όταν η αστική ελληνική κουζίνα ήταν ακόμη στις δόξες της, το «Βότσαλο» παραμένει η ναυαρχίδα της γαστρονομικής ελληνικότητας της πόλης και όχι μόνο.

Διεύθυνση: Προξένου Κορομηλά 17, τηλ. 2310 267000

Κατηγορία: Ελληνική κουζίνα

«WOLVES», «ΕΡΜΗΣ»

Διάκριση

«WOLVES»

Ενα μαγειρειό με μια βιτρίνα η οποία θυμίζει μια γαστρονομική σπηλιά του Αλί Μπαμπά, γεμάτη θησαυρούς της ελληνικής κουζίνας. Ολα τα πιάτα σφύζουν από φρεσκάδα και οικεία νοστιμιά.

Διεύθυνση: Βασ. Ολγας 6, τηλ. 2310 858419

«ΕΡΜΗΣ»

Καθημερινό στέκι, με εξαιρετική ατμόσφαιρα, στο κέντρο της πόλης, το «Ερμής» συνεχίζει να προσφέρει μια νοστιμότατη εκδοχή της ελληνικής κουζίνας, με οικείες γεύσεις, από τον πολύ φίνο ταραμά μέχρι τους λαχανοντολμάδες και το λαχανόρυζο.

Διεύθυνση: Ρογκότη 4, τηλ. 2310-270783

Κατηγορία: Ψαροταβέρνα

«ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ»

Βραβείο Gourmet

Στη στεριά μπορεί να μη βγαίνει το ψάρι, αλλά στην Τούμπα, μακριά από τη θάλασσα, η σπουδαία αυτή ταβέρνα βγάζει το πιο φρέσκο και το πιο άψογα ψημένο ψάρι στην πόλη. Μόνο και μόνο γι' αυτό του αξίζει το βραβείο σε μια ομολογουμένως δύσκολη και πολύ ανταγωνιστική κατηγορία, ακόμη κι αν οι μεζέδες που προσφέρει στην αρχή δεν βρίσκονται στο ύψος των ψαριών.

Διεύθυνση: Αν. Θράκης 63, Κάτω Τούμπα, τηλ. 2310 932542

Κατηγορία: Ψαροταβέρνα

«ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙ»

Διάκριση

Δίπλα ακριβώς από τα καλύτερα σουτζουκάκια της χώρας βρίσκεται το «Αγκυροβόλι», ένα εστιατόριο που προσφέρει με συνέπεια και συνέχεια μια αξιόπιστη ψαροφαγία η οποία αποτελείται από μεζέδες φτιαγμένους με μεράκι, άψογο τηγάνι και σχάρα, αλλά και πολλά μαγειρευτά με θαλασσινά.

Διεύθυνση: Λώρη Μαργαρίτη 13, τηλ. 2310 239599

Κατηγορία: Μεζεδοπωλείο

«ΩΡΑΙΑ ΣΜΥΡΝΗ», «ΟΥΖΑΚΙ», «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ», «ΤΖΙΒΑΕΡΙ»

Διάκριση

Η επιτροπή φέτος δεν απονέμει βραβείο στην πολύ ανταγωνιστική αυτή κατηγορία, για να τιμήσουν τον Σωτήρη Αδαλάκη και το εμβληματικό του μεζεδοπωλείο, το οποίο κλείνοντας ύστερα από τόσα χρόνια λειτουργίας αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό στη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

«ΩΡΑΙΑ ΣΜΥΡΝΗ»

Η λαϊκή αλλά εξόχως μερακλίδικη εκδοχή του θεσσαλονικιώτικου μεζεδοπωλείου, όπου η γαστρονομική εμπειρία δεν εστιάζεται τόσο στα ψάρια ή στα θαλασσινά, τηγανητά ή ψητά, τα οποία είναι επίσης εξαιρετικά στο «Ωραία Σμύρνη», αλλά στα απίθανα παστά που προσφέρονται στην αρχή, τα οποία είναι φτιαγμένα στο μαγαζί.

Διεύθυνση: Κουντουριώτου 24, Νέα Κρήνη, τηλ. 2310 436035

«ΟΥΖΑΚΙ»

Αγαπημένο στέκι μερακλήδων, και άξιος διάδοχος του Αδαλάκη, το «Ουζάκι» προοδεύει από χρονιά σε χρονιά. Η έμφαση στη φρεσκότατη πρώτη ύλη είναι εμφανής με το πρώτο δάγκωμα, ενώ εξέχουσα θέση έχουν πιάτα που βασίζονται στα παραδοσιακά για την πόλη αχνιστά. Η καλύτερη ταραμοσαλάτα της πόλης.

Διεύθυνση: Υψηλάντου 58, τηλ. 2310 305545

«ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ»

Αξιόπιστο μεζεδοπωλείο στο κέντρο της πόλης το οποίο εδώ και πολλά χρόνια προσφέρει με συνέπεια μια κλασική εκδοχή μεζέδων που βασίζονται κυρίως στη φρεσκότατη πρώτη ύλη της θάλασσας.

Διεύθυνση : Αριστοτέλους 8, τηλ. 2310 233195

«ΤΖΙΒΑΕΡΙ»

Κλασικό, αυθεντικό μαγαζί, όπου η έμφαση δίνεται στα θαλασσινά και στους ψαρομεζέδες, όλα φρεσκότατα και μερακλίδικα, όπως αρμόζει σ' ένα θεσσαλονικιώτικο μεζεδοπωλείο.

Διεύθυνση: Αφροδίτης και Τιβερουπόλεως, πάρκο Μ. Κατράκη, τηλ. 2310 456803

Κατηγορία: Ψησταριά

«ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ»

Βραβείο Gourmet

Τα σουτζουκάκια στη σχάρα αποτελούν μια παλιά παράδοση της Θεσσαλονίκης. Κάποτε επικρατούσε ο Ρογκότης, όπως και κάποια μαγαζιά στα Λαδάδικα. Στη Μοδιάνο τώρα μπορεί να βρει κανείς τα εξαιρετικά μπιφτεκάκια στα «Βομβίδια». Αλλά τα σουτζουκάκια που κρατάνε την παράδοση αυτή επάξια, και ίσως καλύτερα από άλλη φορά, είναι αυτά που προσφέρονται στο «Διαγώνιος». Μαζί με το γύρο του μαγαζιού, αποτελούν λόγο για να επισκεφτεί κανείς την πόλη.

Διεύθυνση: Στρ. Καλλάρη 13, τηλ. 2310 260958

Κατηγορία: Ψησταριά

«ΝΕΑ ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ»

Διάκριση

Λαϊκή ψησταριά η οποία όμως αποτελεί ναό της κρεοφαγίας. Προσφέρεται ο καλύτερος και λιπαρότερος τζιγεροσαρμάς της πόλης, όπως επίσης και εξαιρετικά σουβλιστά κάθε είδους, με κορυφαία τη σουβλιστή μπριζόλα.

Διεύθυνση: Κ. Καραμανλή 103, τηλ. 2310 908202, 924585

Κατηγορία: Λίστα κρασιού

«ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ»

Βραβείο Gourmet

Πληθωρική και άριστα ενημερωμένη λίστα που καλύπτει τον αμπελώνα του Παλιού Κόσμου αλλά κυρίως του Νέου. Προσφέρονται επίσης πολλές ετικέτες σε ποτήρι, κάτι που καθιστά πολλά καλά κρασιά προσιτά για κάθε βαλάντιο.

Διεύθυνση: Μητροπόλεως 98, τηλ. 2310 285372

Κατηγορία: Λίστα κρασιού

«ALFREDO'S»

Διάκριση

Μια εξαιρετική λίστα η οποία καλύπτει όλα τα οινικά γούστα. Συμπληρώνει δε επάξια το γαστρονομικό μενού του εστιατορίου.

Διεύθυνση: Hyatt Regency, 12ο χλμ. Θεσσ/νίκης - Αεροδρομίου, τηλ. 2310 491234

Κατηγορία: Service

«ARTO2 RISTORARTE TELOGLION»

Βραβείο Gourmet

Μπορεί το εστιατόριο αυτό να είναι μικρό και όχι τόσο πολυτελές. Αλλά πέρα από την έξοχη κουζίνα που προσφέρει, διαθέτει επίσης μια ομάδα ανθρώπων στη σάλα η οποία, πέρα από την προθυμία, ταχύτητα και εξυπηρετικότητα, χαρακτηρίζεται από γνώση και αγάπη για τη γαστρονομία, κάτι που βοηθά πολύ στην απόλαυση του γεύματος.

Διεύθυνση: Αγ. Δημητρίου 159Α, τηλ. 2310 201421

Κατηγορία: Service

«ALFREDO'S»

Διάκριση

Το σέρβις του καλού εστιατορίου είναι αντάξιο της κουζίνας που προσφέρει. Ευγενικό, πρόθυμο, αλλά και ενημερωμένο βοηθά πολύ στην επιλογή πιάτων αλλά και κρασιού.

Διεύθυνση: Hyatt Regency, 12ο χλμ. Θεσσ/νίκης-Αεροδρομίου, τηλ. 2310 491234

Κατηγορία: Bar - Restaurant

«SHARK»

Διάκριση

Η επιτροπή αποφάσισε ότι δεν υπάρχει εστιατόριο σε αυτή την κατηγορία που να πληροί τις προϋποθέσεις για απονομή βραβείου.

Από τότε που ανέλαβε το εστιατόριο του εμβληματικού «Shark» ο Στέφανος Κολυμάδης, το φαγητό ανέβηκε στο ίδιο επίπεδο με το χώρο και την ατμόσφαιρα του καλού αυτού μπαρ-ρεστοράν. Μπορεί το φαγητό του σεφ να επιδέχεται βελτίωσης -κυρίως ως προς τις πρώτες ύλες και ως προς την απλότητα του μενού, έτσι ώστε αυτό να συνάδει με τη χαλαρότητα του χώρου- όμως παραμένει κατά τη γνώμη μας το καλύτερο στο είδος.

Διεύθυνση: Αργοναυτών 2, Καλαμαριά, τηλ. 2310 416855-6

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Νοστιμιές