Έντυπη Έκδοση

Εκεί, εκεί στη Νότια Αφρική

Ολος ο πλανήτης μια μπάλα που φωσφορίζει στις εσχατιές της Αφρικής, εκεί που ξαγρυπνάει το αιώνιο ακρωτήριο, χορτασμένο μνήμες από ατρόμητους θαλασσοπόρους και πειρατές, εκεί στη Νότια Αφρική που ποτέ δεν ξεπέρασε τον διχασμό της (παλιότερα η δυναστική μπότα των λευκών απέναντι στη θάλασσα του μαύρου πληθυσμού, σήμερα το χάσμα πλουσίων και φτωχών), εκεί, λοιπόν, στη χώρα του Μαντέλα, στο Γιοχάνεσμπουργκ του Κούτσι (τι βιβλίο «Η Ατίμωση»!), εκεί αρχίζει σήμερα στις πέντε το ματς και ξεκινάει το Μουντιάλ, η γιορτή της μάγισσας μπάλας που πιάνει στα δίχτυα της τα παιδιά και δεν τ' αφήνει ποτέ να μεγαλώσουν, τα σκλαβώνει για πάντα και τα κάνει να νομίζουν πως ο κόσμος γεννήθηκε στρογγυλός για να μοιάζει στην μπάλα, τη θεά, που πάντοτε ασπρόμαυρη θα παραμείνει στις καρδιές των παλαιών κι ας θυμίζει σκάκι -τι βαρετό παιχνίδι κι αυτό-, εκεί που λες χτυπάει η καρδιά του κόσμου κι ας λένε πως πάλλεται στις Βρυξέλλες και στη Γουώλ Στριτ, άσ' τους να λένε και αυτούς και εκείνους με τα χειρουργικά εργαλεία του ξεθυμασμένου προοδευτισμού που ισχυρίζονται πως η μπάλα είναι όπιο των λαών -τα ίδια λένε και για τη θρησκεία, αλλά εκείνη ζει και βασιλεύει στους ναούς της ψυχής, γιατί θρησκεία είναι αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι προοδευτικοί της ισοπέδωσης-, αλλά πώς να καταλάβουν μπάλα τι σημαίνει, αφού ποτέ δεν βγήκαν ούτε στο γήπεδο να φάνε χώμα ούτε στις αλάνες της κοινωνίας για να νιώσουν το μεγαλείο που κρύβουν οι μικροχαρές και να δουν τι θα πει φρενίτις και φανατισμός για ένα τίποτε, και μένουν στις ψυχρές αναλύσεις για τις μπίζνες του ποδοσφαίρου, τις διαιτησίες και τα κέρδη -σιγά το νέο, εκλαμπρότατοι-, εκεί λοιπόν βγαίνει αύριο και η γαλανόλευκη, κάπως χλωμή και μουδιασμένη, αλλά δεν πειράζει, μαζί της είμαστε και στους θριάμβους και στα ρεζιλίκια της, εκεί μαζί με τον ξεροκέφαλο Γερμανό, τον σεβάσμιο, την ίδια ώρα που χιλιάδες Γερμανοί θα διαδηλώνουν στη Στουτγκάρδη φωνάζοντας «Είμαστε όλοι Ελληνες»...

«Είμαστε όλοι Ελληνες»...

Το γεγονός: μεγάλη διαδήλωση το Σάββατο στη Γερμανία από συνδικάτα, οργανώσεις, αναρχικούς κ.ά.

Ο λόγος: η οικονομική κρίση και η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα... Το σύνθημα: «Από την Αθήνα ώς το Βερολίνο, την κρίση να πληρώσουν οι τράπεζες και οι πολυεθνικές. Είμαστε όλοι Ελληνες»...

Από την «Αυγή», απόσπασμα του κειμένου που κυκλοφόρησε διαδικτυακά από τους οργανωτές:

- «Ο κόσμος στην Ελλάδα αγωνίζεται ενάντια στην επίθεση που δέχεται η ζωή του. Γι' αυτό, η αντίσταση των Ελλήνων πολιτών πρέπει να αποτελέσει για μας στη Γερμανία πρότυπο και χρειάζεται την αλληλεγγύη μας!»

- «Ο κόσμος στην Ελλάδα όχι μόνο δεν ευθύνεται για την κρίση του ευρώ, αλλά αντίθετα αποτελεί τον αποδιοπομπαίο τράγο της γερμανικής κυβέρνησης και των γερμανικών ΜΜΕ για την ανεπίλυτη κρίση του καπιταλισμού. Γι' αυτό τον λόγο μόνο με αντίσταση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορέσουμε να εμποδίσουμε την πολιτική που ασκείται προς όφελος των τραπεζών και των πολυεθνικών!»

Εκ των Εσω

* ΚΑΤΑΣΧΕΤΑΙ!.. Στον πλειστηριασμό ένα σαλονάκι 31 ετών για χρέη χιλίων ευρώ από τη ΔΟΥ Νίκαιας... Και για χρέη 147 ευρώ κατάσχεται μια κουρτίνα! Εν τω μεταξύ στα δικαστήρια καταγράφεται αύξηση έως 110% στις κατασχέσεις από τράπεζες...

Ο Στέλιος Βραδέλης, στα «Νέα»:

- «Ενα σαλονάκι 31 ετών και δύο "συνομήλικες" πολυθρόνες ήταν το μοναδικό περιουσιακό του 70χρονου συνταξιούχου Γιάννη Κ. και της γυναίκας του, της κ. Ευμορφίας (...) Η οφειλή είχε δημιουργηθεί από εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις του και με τα 550 ευρώ σύνταξη που παίρνει από το ΙΚΑ είχε εξηγήσει πως δεν μπορούσε να πληρώσει το χρέος».

- «"Οταν βρήκα το εξώδικο με το οποίο η ΔΟΥ Κορυδαλλού μου κοινοποιούσε πως έβγαζε σε πλειστηριασμό την κουρτίνα μου για αρχική οφειλή 147 ευρώ και με ποσό εκκίνησης του πλειστηριασμού τα 200 ευρώ, νόμιζα πως ήταν φάρσα. Στη συνέχεια διαπίστωσα δυστυχώς πως κάποιοι πράγματι εννοούσαν να μου κατάσχουν μια κουρτίνα και να τη βγάλουν σε πλειστηριασμό", λέει στα "ΝΕΑ" η κ. Ελισάβετ Μ.».

* ΠΩΛΕΙΤΑΙ... «Σε ξένα χέρια ίσως καταλήξει τελικά η εμβληματική γαλλική εφημερίδα "Le Monde", η οποία αναζητεί εναγωνίως αγοραστή που θα τη σώσει από τη χρεοκοπία»...

Από την «Καθημερινή»:

- «Παρά την αισιόδοξη επιστολή του εκδότη Ερίκ Φοτορινό την περασμένη εβδομάδα, ολοένα και λιγότεροι ξένοι όμιλοι εκφράζουν ενδιαφέρον για το φύλλο. Η ιταλική L' Espresso ανακοίνωσε έτσι χθες ότι αποσύρεται από τη διεκδίκηση, ενώ ο ισπανικός όμιλος Prisa, εκδότης της El Pais -που κατέχει ποσοστό 15% του μετοχικού κεφαλαίου της Monde- ανακοίνωσε και αυτός ότι δεν σχεδιάζει να επεκτείνει το μερίδιό του, όσο δεν έχει γίνει ακριβής καταγραφή των κεφαλαίων της γαλλικής εφημερίδας. Αλλοι πιθανοί αγοραστές είναι το γαλλικό Nounel Observateur και όμιλος επενδυτών υπό τον σύντροφο και κληρονόμο του μόδιστρου Ιβ Σεν Λοράν, Πιερ Μπερζέ».

Οι τίτλοι

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Στο «σφυρί» για μια χούφτα ευρώ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Αυξήσεις φωτιά στις αντικειμενικές αξίες.

ΑΥΡΙΑΝΗ

Ανοίγουν οι λογαριασμοί επιχειρηματιών.

ΕΘΝΟΣ

Ανατροπές από την πτώση των βάσεων.

ΕΛ. ΩΡΑ

Η Μασονία κουμαντάρει την Ευρώπη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Μας κάλεσε ο Σημίτης για να «μαγειρέψουμε» την οικονομία σας.

ΕΛ. ΤΥΠΟΣ

Ανοίγουν λογαριασμούς 18 γνωστών επιχειρηματιών.

ESPRESSO

Ετσι έριχναν τα κορίτσια στα κρεβάτια των πλουσίων.

ΕΣΤΙΑ

Η Ελλάς παράγει γραφειοκρατία - Το κυριώτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη.

Η ΑΥΓΗ

Οι «νερουλάδες» ξανάρχονται...

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

Πρόταγμα η ανάπτυξη.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Προκλητική εύνοια 1,3 δισ. στους πρώην της Ολυμπιακής.

Η ΝΙΚΗ

Ο δρόμος για τις κάλπες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ψάχνουν κύκλωμα με πλαστές συνταγές.

Ο ΛΟΓΟΣ

Πολιτικά πρόσωπα στις «λίστες» της Siemens.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Να μην πληρώσει ο λαός τα χρέη και τα ελλείμματα.

ΤΑ ΝΕΑ

Ανατροπή στα εργασιακά με διαδικασίες-εξπρές.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Στο μικροσκόπιο 25 για το πλυντήριο της Siemens.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Ολα τα ραντεβού Χριστοφοράκου με πολιτικούς και άλλους.

ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Η Αφρική πίσω από το παραβάν του Μουντιάλ

««Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι μια μέρα οι ιστορικοί θα αντιμετωπίζουν το Μουντιάλ του 2010 ως τη στιγμή που η Αφρική όρθωσε το ανάστημά της και γύρισε αποφασιστικά σελίδα ύστερα από αιώνες φτώχειας και συγκρούσεων».

Αυτά έγραφε το 2003 ο τότε πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τάμπο Μπέκι σε μια επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της FIFA Σεπ Μπλάτερ. Υπό μία έννοια, οι προσδοκίες του επαληθεύτηκαν. Ως και πριν από 20 χρόνια, το 90% του πληθυσμού της χώρας του είχε εντολή να το βουλώνει. Η τηλεόραση δεν έδειχνε καν τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αλλωστε, μέχρι το 1976 δεν υπήρχε καν τηλεόραση στη Νότια Αφρική.

"Το 1985, όταν καθόμουν στη βεράντα του σπιτιού του παππού μου στο λευκό Γιοχάνεσμπουργκ κι έβλεπα τη μαύρη υπηρέτριά μας να κόβει το σοκολατένιο κέικ και τα εγγόνια της να παίζουν στην αυλή φορώντας τα παλιά μας εσώρουχα, δεν μπορούσα φυσικά να φανταστώ ότι μια μέρα θα διοργανωνόταν εκεί ένα Παγκόσμιο Κύπελλο", γράφει ο δημοσιογράφος των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" Σάιμον Κούπερ. "Η μητέρα μου και η υπηρέτρια, ηλικιωμένες γυναίκες σήμερα, θα παρακολουθήσουν με μεγάλη συγκίνηση την έναρξη αυτής της διοργάνωσης. Εκείνες ξέρουν πόσο πολύ δρόμο έχει διανύσει η Νότια Αφρική".

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος, συναισθηματικά φορτισμένη, αλλά και ουσιαστική. Η Αφρική είναι πλέον χωρίς αμφιβολία ένας σοβαρός παίκτης στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Οπως επισημαίνει όμως ο Ντέιβιντ Ράνσιμαν στην "Γκάρντιαν", ο κόσμος του ποδοσφαίρου είναι πολύ διαφορετικός από τον πραγματικό κόσμο. Σ' αυτό το Μουντιάλ δεν μετέχουν ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία. Δεν μετέχει ούτε η Ρωσία, που αποκλείστηκε από τη μικρή Σλοβενία, ούτε η Ινδονησία ή το Ιράν. Το σόου της FIFA αντιπροσωπεύει στην πραγματικότητα έναν κόσμο του παρελθόντος, όπου στην καρδιά των πάντων βρισκόταν η Ευρώπη. Οχι μόνο επειδή οι μισές από τις ομάδες είναι ευρωπαϊκές. Αλλά κι επειδή οι καλύτεροι αφρικανοί παίκτες παίζουν στην Ευρώπη. Χώρες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα -η Ισπανία, η Ιταλία, η Αγγλία- εξακολουθούν να συντηρούν υπέρογκους προϋπολογισμούς για το ποδόσφαιρο ώστε να τροφοδοτείται η όρεξη του πλανήτη για το άθλημα. Η Αφρική αποτελεί πλέον μέρος αυτής της μηχανής του χρήματος. Αλλά δεν αποκομίζει κάνενα κέρδος.

Ναι, τα στάδια είναι υπέροχα -αλλά κτίστηκαν από εργάτες που έχουν ήδη απολυθεί. Πολλοί θα πλουτίσουν από αυτήν την ιστορία: στα ταμεία της FIFA έχουν εισρεύσει 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά αυτό που χρειάζονται οι Νοτιοαφρικανοί, το ένα τρίτο των οποίων ζει με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα, είναι σπίτια, ηλεκτρικό, γιατρούς, διακοπές. Και χρήματα γι' αυτά δεν θα μείνουν».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ο τύπος των ήλων