Έντυπη Έκδοση

140 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ, ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Το λεκανοπέδιο αλλάζει «πρόσωπο»

Ανατροπές στην εικόνα του λεκανοπεδίου αλλά και στις καθημερινές συνήθειες των Αθηναίων σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενισχύοντας τις πεζοδρομήσεις και τους ποδηλατόδρομους, φιλοδοξώντας να απαλλαγούν σταδιακά οι δρόμοι από το 50% των Ι.Χ. που παρκάρουν σήμερα νόμιμα ή και παράνομα. Η καινούργια πρόταση αφορά την ενοποίηση γειτονικών τετραγώνων και την πεζοδρόμηση των εσωτερικών δρόμων.

Το πρόγραμμα «Αθήνα, Αττική 2014», που παρουσίασε χθες η Τίνα Μπιρμπίλη, φιλοδοξεί να επαναφέρει την κατοικία στις υποβαθμισμένες γειτονιές και να ανακόψει την απρογραμμάτιστη ανάπτυξη της πρωτεύουσας σε βάρος των ορεινών όγκων, της παράκτιας ζώνης και των Μεσογείων. Σ' ένα εξάμηνο θα ακολουθήσουν ανάλογες παρεμβάσεις για τη Θεσσαλονίκη.

Η χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος, συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ που θα αυξηθεί με την προβλεπόμενη συμβολή ιδιωτικών επενδύσεων, χαρακτηρίζεται από έντονο συμβολισμό, καθώς γίνεται σε συνθήκες κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής κρίσης. Στοχεύει να διώξει το «γκρίζο» από την καθημερινότητα του πολίτη. Συνειδητή και η επιλογή του έτους 2014 για να σηματοδοτήσει τη χαμένη δεκαετία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Το 2014 το έπαθλο θα είναι η αναβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος και της ζωής μας» τόνισε η υπουργός μπροστά σε ένα διακομματικό ακροατήριο.

Οι άμεσες παρεμβάσεις αφορούν την πεζοδρόμηση της Β. Ολγας, που θα ολοκληρώσει τον αρχαίο περίπατο ο οποίος ξεκινά από την Πειραιώς και μέσω της Απ. Παύλου και της Δ. Αρεοπαγίτου θα καταλήγει στο Παναθηναϊκό στάδιο. Ως το τέλος του χρόνου ξεκινούν οι παρεμβάσεις σε τέσσερις πλατείες (Θεάτρου, Αττικής, Αγίου Παντελεήμονα και Αγίου Νικόλαου Αχαρνών), με κοινό παρονομαστή την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων σε ιστορικές γειτονιές που βρίσκονται σε διαδικασία γκετοποίησης. Η τονωτική «ένεση» προβλέπεται να ακολουθήσει και θα περιλαμβάνει κίνητρα σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού (π.χ. φοιτητές, νέα ζευγάρια) για να νοικιάσουν ή να αγοράσουν την κατοικία τους. Για τις πέντε βασικές παρεμβάσεις έχουν εξασφαλιστεί 12 εκατ. ευρώ.

Το επόμενο βήμα αφορά άλλες τρεις πλατείες στον Κολωνό, τα Καμίνια του Πειραιά και τον Αγιο Στυλιανό στα Ανω Λιόσια. Οι μελέτες θα προωθηθούν με τους αρμόδιους δήμους και θα χρηματοδοτηθούν με 350.000 ευρώ.

Δρομολογούνται οι πολυσυζητημένοι ποδηλατόδρομοι στις διαδρομές από την Κηφισιά ώς το Φάληρο κατά μήκος της γραμμής του Ηλεκτρικού και με διακλαδώσεις προς τους αρχαιολογικούς χώρους και το Παναθηναϊκό στάδιο. Πρόκειται για διαδρομή 25 χλμ., με τα πρώτα 1.500 μέτρα να ξεκινούν άμεσα από την πλευρά της Καλλιθέας. Θα ακολουθήσει η παραλιακή διαδρομή από το Φάληρο ώς τα Λιμανάκια Βουλιαγμένης. Για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ. Μελετάται η διάθεση eco check, που αφορούν κίνητρα προς όσους εργαζόμενους θελήσουν να στραφούν προς το ποδήλατο για τις καθημερινές μετακινήσεις τους. Για την ενίσχυση του περπατήματος προβλέπονται διαπλατύνσεις πεζοδρομίων κατά 30% έως 50% σε σχέση με το σημερινό πλάτος τους.

Η καινούργια ιδέα, που ανακοινώθηκε χθες, αφορά έξι αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με τον γενικό τίλτο «Αθήνα επί 4», για τους οποίους έχουν εξασφαλιστεί 400.000 ευρώ. Είναι μια παραλλαγή του δύσκολου εγχειρήματος για γωνιές πράσινου σε υποβαθμισμένες γειτονιές. Αφορά προτάσεις για τέσσερα γειτονικά οικοδομικά τετρά.γωνα, όπου οι εσωτερικοί δρόμοι καταργούνται και δημιουργούνται πεζόδρομοι με γωνιές πράσινου. Θεωρείται ευκολότερη λύση από το γκρέμισμα πολυκατοικιών και σύμφωνα με πληροφορίες θα συνοδεύεται από κίνητρα για το «άνοιγμα» των ισογείων και τη διάχυση των κοινόχρηστων χώρων μέσα στα κτίρια.

Στις παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας περιλαμβάνονται:

* Το θαλάσσιο μέτωπο στην περιοχή του Φαληρικού όρμου, όπου προβλέπονται έργα ύψους 80-100 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνουν τη δημιουργία παράκτιου πάρκου 230 στρεμμάτων και την αντιπλημμυρική θωράκιση των γειτονιών της Καλλιθέας και του Μοσχάτου, χωρίς όμως το ανοιχτό κανάλι που θεωρείται ότι θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα με τα στάσιμα νερά του. Θα συνδυαστεί με το πρόγραμμα του ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», που αφορά τον παλιό Ιππόδρομο και προβλέπει νέα στέγη για τη Λυρική και την Εθνική Βιβλιοθήκη, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2015.

* Το Ελληνικό, για το οποίο είπε ότι είναι το πιο πολυσυζητημένο «οικόπεδο» της πρωτεύουσας. Εξετάζονται πολλές προτάσεις, αλλά έχει ήδη αποκλειστεί η οικοπεδοποίηση.

* Οι παρεμβάσεις στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπου ήδη έχει επιβληθεί αναστολή έκδοσης οικοδομικών εργασιών, ώστε να προωθηθούν οι μελέτες για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου με την κατάργηση των οδών Δράκοντος και Κρατύλου, που τον διχοτομεί, και την ενίσχυση του πράσινου.

* Η ανάδειξη των 9.000 στρεμμάτων του Ελαιώνα, που κατά την υπουργό Περιβάλλοντος αποτελεί το πιο σημαντικό πρόγραμμα για την πρωτεύουσα.

* Οι προσφυγικές πολυκατοικίες της Καισαριανής, έργο που θα ξεκινήσει πιλοτικά σ' ένα οικοδομικό τετράγωνο.

Δημιουργείται ενιαίος φορέας για τους ορεινούς όγκους και ολοκληρώνονται ώς το 2013 οι δασικοί χάρτες για ολόκληρη την Αττική.

Στη χθεσινή παρουσίαση ήταν παρόντες ο Κ. Μητσοτάκης, τομεάρχης Περιβάλλοντος της Ν.Δ., και ο δήμαχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, που εξέδωσαν αργότερα δηλώσεις επιδοκιμασίας των μέτρων. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Πολεοδομία και Χωροταξία
Για το ίδιο θέμα
Από το... 1985 «έρχεται» η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου