Έντυπη Έκδοση

Αρειος Πάγος: μείωση ποινής για τον πλοίαρχο του «Εξπρές Σαμίνα»

Δέκα χρόνια μετά το τραγικό ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα» ανοιχτά της Πάρου, ο Αρειος Πάγος αποφαίνεται τελεσίδικα ότι τα κατώτερα δικαστήρια που είχαν χειριστεί την υπόθεση έκαναν νομικά σφάλματα ως προς τα αδικήματα που απέδωσαν στους βασικούς κατηγορούμενους, γεγονός που οδηγεί στην ευμενέστερη ποινική μεταχείρισή τους.

Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου με απόφαση που δημοσίευσε χθες (4/2010) έκανε δεκτή την εισήγηση του αντεισαγγελέα Αθ. Κονταξή και έκρινε ότι πρέπει να μειωθεί η ποινή του πλοιάρχου Βασ. Γιαννακή και να ανατραπεί η σε βάρος του καταδικαστική απόφαση με την οποία του έχει επιβληθεί κάθειρξη 12 ετών. Το Πενταμελές Εφετείο Πειραιά τον είχε κρίνει ένοχο για τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της σωματικής βλάβης από αμέλεια και της διατάραξης της ασφάλειας της υδάτινης συγκοινωνίας, αλλά όπως έκρινε ο Αρειος Πάγος, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ερμήνευσε εσφαλμένα την ποινική νομοθεσία, διότι τα δύο πρώτα αδικήματα απορροφώνται από το τρίτο. Ετσι, η ποινική δίωξη σε βάρος του πλοιάρχου έχει παύσει αφού τα δύο πλημμελήματα για τα οποία είχε καταδικαστεί σε 6 χρόνια και 5 μήνες έχουν παραγραφεί. Αντίθετα, παραμένει η ποινή των 5 ετών και 6 μηνών που του επιβλήθηκε για διατάραξη της ασφάλειας της υδάτινης συγκοινωνίας και για τα πλημμελήματα της μη αυτοπρόσωπης διεύθυνσης πλοίου και του ναυαγίου από αμέλεια. Ο ίδιος έχει αποφυλακιστεί μετά την έκτιση του μεγαλύτερου μέρους της ποινής του, αλλά τώρα δικαιώνεται από τον Αρειο Πάγο, αφού τον ισχυρισμό του λάθους είχε προβάλει στην αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει.

Το θέμα είχε παραπεμφθεί στην Ολομέλεια από το ποινικό τμήμα ως ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος προκειμένου να κριθεί εάν για τον πλοίαρχο υπάρχει πραγματική συρροή εγκλημάτων, όπως δέχτηκε το Εφετείο, ή φαινομενική συρροή, όπως αποφάνθηκε ο Αρειος Πάγος.

Υπενθυμίζεται ότι το ναυάγιο το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 80 επιβάτες συνέβη στις 26 Σεπτεμβρίου 2000 όταν το «Εξπρές Σαμίνα» προσάραξε στη βραχονησίδα Πόρτες της Πάρου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαιοσύνη