Έντυπη Έκδοση

Μετρό: προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την απεργία

Με δικαστικά μέτρα επιχειρεί η εταιρεία λειτουργίας του μετρό (ΑΜΕΛ) να κάμψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων που απεργούν σήμερα για 3η συνεχόμενη ημέρα.

Η εταιρεία αναμένεται να καταθέσει σήμερα προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι διαδοχικές στάσεις εργασίας που έχουν εξαγγείλει και για σήμερα τα σωματεία.

Αιτία των κινητοποιήσεων, αλλά και της πρωτοφανούς αναστάτωσης στην κυκλοφορία στην πρωτεύουσα, αποτελεί η απόφαση της ΑΜΕΛ να μην ανανεώσει τουλάχιστον 170 συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν ώς τα τέλη του καλοκαιριού. Εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για επιπλέον 100 συναδέλφους τους που κινδυνεύουν επίσης να βρεθούν εκτός εταιρείας και τονίζουν πως τα αιτήματά τους για συνάντηση με τη διοίκηση της ΑΜΕΛ ή με το υπουργείο Υποδομών πέφτουν στο κενό.

Το τελευταίο διέψευσε, πάντως, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Χαρ. Τσιόκας, λέγοντας χθες στην «Ε» ότι «η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή». Από την άλλη, στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν πως από τη στιγμή που ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έχει διαπιστώσει πως υπήρχαν σοβαρές παρατυπίες στις προσλήψεις προσωπικού, κυρίως πριν από τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, δεν μπορεί η κυβέρνηση να πράξει διαφορετικά. Σημειώνεται ότι το πόρισμα κάνει λόγο για 237 προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν χωρίς να προβλέπονται σχετικές θέσεις στο οργανόγραμμα της εταιρείας. Το ίδιο πόρισμα εισηγείται επίσης την υπαγωγή της ΑΜΕΛ στους μηχανισμούς ελέγχου του ΑΣΕΠ προκειμένου να ασκηθεί αποτελεσματικότερος έλεγχος στις προσλήψεις προσωπικού. Για σήμερα το μόνο βέβαιο είναι πως η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού θα συνεχιστεί. Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε νέες στάσεις εργασίας το Σαββατοκύρικο και προειδοποιούν με επανάληψη των κινητοποιήσεών τους από τη Δευτέρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συγκοινωνίες-Μεταφορές
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Για το ίδιο θέμα
Χωρίς μετρό και σήμερα