Έντυπη Έκδοση

Φυτεύουν γκι και ελπίδες στην ορεινή Χαλκιδική

Τα γκι μπορεί να σώσουν τους αγρότες της ορεινής Χαλκιδικής! Πειραματική καλλιέργεια του καλλωπιστικού φυτού ilex, που χρησιμοποιείται ευρύτατα στις χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις, επιχειρεί η Σχολή Δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, σε έκταση 40 στρεμμάτων που παραχώρησε η Διεύθυνση Δασών για το σκοπό αυτό.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι δασολόγοι του ΑΠΘ θα δοκιμάσουν την καλλιέργεια 14 διαφορετικών ειδών του συγκεκριμένου είδους φυτού, που είναι ιδιαίτερα εμπορικό διεθνώς, για να διαπιστώσουν κατά πόσο μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ορεινούς και ημιορεινούς όγκους σε μεσογειακά κλίματα. Σε περίπτωση που το... «πείραμα» επιτύχει, θα δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς της περιοχής να το καλλιεργήσουν με τη συνδρομή και την επιστημονική επίβλεψη του πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του εργαστηρίου δασικής γενετικής του ΑΠΘ, καθηγητή Απόστολο Σκαλτσογιάννη, «πρόκειται για ένα είδος φυτού με υψηλή αισθητική αξία, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης σε χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ».

Η εξαγωγή του μπορεί να αποφέρει σημαντικά κέρδη στους παραγωγούς. Ενα μόνο κλαδί γκι πωλείται στην αγορά προς ένα ευρώ, ενώ δεν απαιτείται η κοπή όλου του δέντρου για τη συγκομιδή του, όπως για παράδειγμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, που εδώ και χρόνια καλλιεργείται στην περιοχή του Χολομώντα.

Σε ένα στρέμμα γης, μπορούν να τοποθετηθούν 100 έως 200 δενδρύλλια (ύψους 3-4 μέτρων), χαρακτηριστικό των οποίων είναι η ανθεκτικότητα.

Η καλλιέργεια ξεκινά τον Νοέμβριο και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική