Ηλεκτρονική Έκδοση

Γιορτάζει σε κατ΄οίκον περιορισμό τα 65α γενέθλιά της η επικεφαλής της βιρμανικής αντιπολίτευσης

Διεθνής συμπαράσταση στην Αούνγκ Σαν Σου Κι

Η επικεφαλής της βιρμανικής αντιπολίτευσης γιόρτασε σε κατ΄ οίκον περιορισμό, όπου βρίσκεται τα 15 από τα τελευταία 21 χρόνια της ζωής της, τα 65α γενέθλιά της και ηγέτες απ΄όλον τον κόσμο έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης καλώντας το καθεστώς της Βιρμανίας στην απελευθέρωσή της.

Χθες, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε "τη βιρμανική κυβέρνηση να απελευθερώσει την Αούνγκ Σαν Σου Κι και όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, αμέσως και χωρίς όρους, και να τους επιτρέψει να οικοδομήσουν μια Βιρμανία, μεγαλύτερης σταθερότητας και ευημερίας που θα σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών της".

"Με την ευκαιρία των 65ων γενεθλίων της στις 19 Ιουνίου, διαβιβάζω τις σκέψεις μου στην Αούνγκ Σαν Σου Κι, τη μόνη βραβευμένη με Νομπέλ Ειρήνης που κρατείται", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, αναφερόμενος στην βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 1991 Αούνγκ Σαν Σου Κι, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό και κάλεσε το καθεστώς να απελευθερώσει όλους του πολιτικούς κρατούμενους άμεσα προκειμένου να συμμετάσχουν στις πολιτικές διαδικασίες της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χεγκ ζήτησε χθες από το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας να απελευθερώσει αμέσως και χωρίς όρους τους τουλάχιστον 2.100 πολιτικούς κρατούμενους και να σεβασθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των Βιρμανών.

Ο Εθνικός Συνασπισμός για τη Δημοκρατία του οποίου ηγούνταν η Αούγκ Σαν Σου Κι,  κέρδισε τις εκλογές του 1990, όμως δεν του επετράπη από το στρατιωτικό καθεστώς να αναλάβει την εξουσία.

Το κόμμα κηρύχθηκε παράνομο και εξακολουθεί να μην του επιτρέπεται να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν μέσα στο 2010.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βιρμανία