Έντυπη Έκδοση

Μουσικό fusion στις γειτονιές του Βαμβακάρη

Και πρωτοποριακά σύγχρονα έργα. Και συναυλίες με τους Θάνο Μικρούτσικο, Ψαραντώνη, Νότη Μαυρουδή, Μιχάλη Σιγανίδη, Χρήστο Θηβαίο, Γιάννη Χαρούλη, «Τρίφωνο». Και παραδοσιακές μουσικές της Ελλάδας και της Μεσογείου. Και ροκ ή χιπ χοπ. Και ποίηση, αφηγήσεις, θεατρικά δρώμενα και προβολές.

Τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία και ανέκδοτα κομμάτια θα πει ο Γιάννης Χαρούλης (5 Αυγούστου) Τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία και ανέκδοτα κομμάτια θα πει ο Γιάννης Χαρούλης (5 Αυγούστου) Ολα αυτά «Στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη», στην Ανω Σύρο δηλαδή, όπου για δεύτερη χρονιά ο δήμος διοργανώνει το ομώνυμο φεστιβάλ από αύριο και μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον ταυτισμένο πια με τα κυκλαδίτικα φεστιβάλ Θέμη Ροδαμίτη.

Φυσικό σκηνικό των εκδηλώσεων οι γειτονιές της Ανω Σύρου, εκεί όπου γεννήθηκε ο Μάρκος Βαμβακάρης (1905-1972). «Το σπίτι μας ήτανε στο Σκαλί (...) Απάνω αψηλά στη Χώρα που καθόμουνα εγώ, βουνό σχεδόν ήτανε, και εκεί αρχίσανε και κτίσανε να πούμε σπίτια τα οποία τα εκτίσανε με πέτρες, γερά σπίτια. Ητανε με στενά δρομάκια, δεν είχανε χώρο μεγάλο, δεν είχαν ένα περιβολάκι, μιαν αυλή μεγάλη. Είχαν πεζούλες και καθότανε ο κόσμος», διηγιόταν ο πατριάρχης του ρεμπέτικου στην αυτοβιογραφία του.

«Αυτό το ίδιο σκηνικό, με τα γραφικά σοκάκια, τα σπίτια σε ανθρώπινο μέτρο και με τις αξίες της γειτονιάς, αποτελεί το πιο ιδανικό φόντο για να στηθούν παραστάσεις που αφορούν και συγκινούν όλους μας ως πολίτες του κόσμου», επισημαίνει ο Ροδαμίτης. Ενώ και ο δήμαρχος Ανω Σύρου, Φώτης Ξαγοράρης, πληροφορεί ότι καθ' όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα 'ναι καθημερινά ανοιχτό το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη, καθώς και η Εκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων και το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου.

Οι εκδηλώσεις «ανοίγουν» αύριο, στο Δημοτικό Σχολείο Ανω Σύρου, με το παιδικό εργαστήρι λαϊκής μουσικής της Σύρου, που, υπό την διεύθυνση του Αρίστου Βαμβακούση, θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στους συνθέτες του ρεμπέτικου και στους οργανοπαίκτες του μπουζουκιού. Θ' ακολουθήσει η πρώτη ελληνική προβολή της πολυβραβευμένης τουρκικής ταινίας του Τσαγκάν Ιρμάκ «Ο Μπαμπάς μου κι ο Γιος μου», με τη μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Επονται μουσικές εκδηλώσεις για κάθε ηλικία και προτίμηση. Γιατί μπορεί λόγω της κατεύθυνσης του φεστιβάλ να δίνεται κάποια έμφαση στο ρεμπέτικο, αλλά αυτό καθόλου δεν αποκλείει βραδιές αφιερωμένες π.χ. σε ένα πρόγραμμα με Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Κιθ Τζάρετ και Μπραντ Μελντάου από το Film Noir Quartet, στον ελεύθερο τζαζ αυτοσχεδιασμό των Νίκου Τουλιάτου, Simone Mongelli και David Lynch, ή σε έργα που εμπνεύστηκε ο Γιώργος Κουμεντάκης από το σμυρναίικο ιδίωμα της Μαρίκας Παπαγκίκα ή από ελληνικούς παραδοσιακούς σκοπούς, ερμηνευμένα από τη Μάρθα Μαυροειδή στο λαούτο και το κουαρτέτο εγχόρδων της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Το πρόγραμμα υπόσχεται ακόμα και βραδιές με τον Τίτο Πατρίκιο να διαβάζει ποιήματά του ή τη Νένα Μεντή, μαζί με τη συγγραφέα Λουκρητία Δούναβη, να αφηγούνται «εικόνες» της παλιάς Σύρου, με μουσικές «παρεμβολές» από ρεμπέτικα και ελαφρά τραγούδια της εποχής. Αλλά κι ένα πάρτι με νεανικά συγκροτήματα από τη Σύρο με ροκ, σουίνγκ και χιπ χοπ.

* Το εισιτήριο κάθε εκδήλωσης στοιχίζει 10 ευρώ και 5 ευρώ το φοιτητικό. Εισιτήριο διαρκείας: 30 ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική