Ηλεκτρονική Έκδοση

Τελεσίγραφο ανταρτών στο Σουδάν

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αντάρτικης οργάνωσης του Νταρφούρ, του κινήματος για δικαιοσύνη και ισότητα (JEM), δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες που άρχισαν ανάμεσα στην κυβέρνηση του Σουδάν και μια άλλη οργάνωση ανταρτών στην επαρχία, το κίνημα για την ελευθερία και την δικαιοσύνη, στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, θα αποδειχθούν άκαρπες, χωρίς τη συμμετοχή της δικής του παράταξης.

"Η ειρήνη είναι αδύνατη χωρίς το JEM", δήλωσε στο al Jazeera ο Χαλίλ Ιμπραχίμ.

"Αυτό που γίνεται στη Ντόχα είναι παραποίηση της βούλησης του λαού μας", ενώ "αυτό που θα προκύψει δε θα είναι η ειρήνη".

"Η διαδικασία της Ντόχας έχει εκτραπεί από την πορεία της, και δεν αντιπροσωπεύει τίποτα περισσότερα από αυτό που θέλει η κυβέρνηση του Σουδάν". Χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος, ο Ιμπραχίμ δήλωσε ότι "κατασκεύασαν κινήματα για να διαπραγματευτούν μαζί τους, κι αυτά τα κινήματα υπακούουν σε όλα όσα τους λένε οι υπηρεσίες πληροφοριών του Σουδάν".

Το JEM είχε υπογράψει μια συμφωνία-πλαίσιο το Φεβρουάριο στη Ντόχα, αλλά οι συνομιλίες του Χαρτούμ με την οργάνωση αντιμετώπισαν προβλήματα και η προθεσμία που είχε συμφωνηθεί για την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής συμφωνίας πέρασε την 15η Μαρτίου άκαρπη.

Στο Νταρφούρ, μια άνυδρη περιοχή που έχει μέγεθος περίπου ίσο με εκείνο της Γαλλίας, εξελίσσεται από το 2003 εμφύλια σύρραξη που ο ΟΗΕ εκτιμά ότι έχει στοιχίσει 300.000 ζωές κι έχει εκτοπίσει άλλα 2,7 εκατομμύρια.

Το Χαρτούμ υποστηρίζει ότι οι νεκροί δεν είναι πολλοί περισσότεροι από 10.000.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σουδάν