Έντυπη Έκδοση

Τα έιτις είναι... κόλλημα, δικέ μου

Οχτακοσίων σελίδων και κοντά ένα πεντόκιλο, το ασήκωτο «κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό λεξικό» με τίτλο «Η Ελλάδα στη Δεκαετία του '80» των εκδόσεων «Το Πέρασμα» κέρδισε τις εντυπώσεις με το που προσγειώθηκε με γδούπο στο γραφείο.

Η Μελίνα δίνει πλαστική σημαία στον Αντρέα, καθώς σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί τον τελικό του Ευρωμπάσκετ Η Μελίνα δίνει πλαστική σημαία στον Αντρέα, καθώς σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί τον τελικό του Ευρωμπάσκετ Το τεράστιο αυτό λεξικό προσπαθεί να ανακατασκευάσει λήμμα το λήμμα μια ολόκληρη εποχή που ξεκίνησε το 1980 και τελείωσε το 1989. Εξ ου και σε προκαλεί να πετάγεσαι από θέμα σε θέμα σαν να σου έχουν μόλις χαρίσει μια χρονομηχανή. Και από χωροχρονικές «πύλες», το λεξικό είναι τίγκα. Πιστό στην εγκυκλοπαιδική παράδοση αριθμεί 264 λήμματα, τα οποία συνοδεύονται από 800 τεκμήρια και σχετική βιβλιογραφία, ενώ συνδέονται μεταξύ τους και συμπληρώνονται από παραπομπές. Για να ολοκληρωθεί χρειάστηκε πάνω από τέσσερα χρόνια και οι Βασίλης Βαμβακάς και Παναγής Παναγιωτόπουλος επιμελήθηκαν τη δουλειά 143 συνεργατών. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεις επιστήμονες των κοινωνικών, πολιτικών, αλλά και θετικών επιστημών, ειδήμονες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους.

Στο γράψιμό τους οφείλει κανείς να αναγνωρίσει σαν επίτευγμα πως διατηρούν μια επιστημονική «ψυχραιμία». Δεν νοσταλγούν και δεν υποκύπτουν στον πειρασμό να περιγράψουν το εκάστοτε λήμμα με τη γλαφυρότητα που του αναλογεί και στην οποία ήταν βουτηγμένη ολόκληρη η δεκαετία -πράγμα που θα έβγαζε και πολύ γέλιο μεταξύ μας. Από την άλλη, πολλά λήμματα θυμίζουν -κυρίως γλωσσικά- την κοινωνιολογία των '80s, που μεταξύ μας δεν είναι και το απολαυστικότερο ανάγνωσμα. Αλλά αν συνδυάσει κανείς το θέμα, την επιστήμη και την εποχή, κάτι τέτοιο μπορεί να ήταν και αναπόφευκτο.

Το αντίθετο συμβαίνει με τις γελοιογραφίες και κλιμακώνεται με τις φωτογραφίες, που από λήμμα σε λήμμα μπορούν να σου βγάλουν τον καφέ από τη μύτη, σπάζοντας τη βελόνα στο «κιτσόμετρο». Ξαναζωντανεύουν περιόδους, στιγμιότυπα, καταστάσεις και γεγονότα που διάσημοι και άσημοι θα πλήρωναν και θα σκότωναν για να εξαφανίσουν για πάντα.

Τα έιτις δεν είναι μια οποιαδήποτε εποχή. Αλλά αυτή που οι σημερινοί γυροφέρνοντες τα σαράντα ξεκίνησαν να πλοηγούνται στον κόσμο, την ίδια στιγμή που και η ίδια η Ελλάδα άρχισε να μετασχηματίζεται σε αυτό που ζούμε σήμερα. Γι' αυτό όποιος έχει ημερομηνία γέννησης εκεί γύρω στο 1970, θα «πάθει». Θα έχει τέλος πάντων μια δυσκολία να το αφήσει κάτω αυτό το λεξικό. Το επίπεδο της πληροφορίας σε πολλά λήμματα -όπως αυτό της «Πληροφορικής» με την ελληνική ιστορία της συμπυκνωμένη σε δύο μόλις σελίδες- είναι πολύ καλό. Αυτό όμως που κάνει το λεξικό «αφασία», είναι τα θραύσματα της εποχής μέσα του, που μοιάζουν σήμερα από αστεία μέχρι σουρεαλιστικά.

Η Ελλάδα συνέρχεται από τη χούντα και τρέχει να προλάβει το ραντεβού με τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Αλλά έχει αργήσει πάνω από δέκα χρόνια και τρέχει και δεν φτάνει. Καβάλα σ' ένα πειραγμένο παπί, ακούγοντας γουόκμαν, μπουκωμένη πίτσες, με ένα «Κλικ» στη μια μασχάλη και ένα ταγάρι στην άλλη γεμάτο ελληνικές βιντεοκασέτες να της κόβει την αεροδυναμική βάτα του φιστικί κουστουμιού με τα σηκωμένα -α λα Miami Vice- μανίκια, μπλέκει στις ακτίνες, πέφτει και το τεράστιο Atari της από τη σχάρα, γλιστράνε και οι εσπαντρίγες...

Το λεξικό αυτό είναι ένα λεπτομερέστατο «δελτίο συμβάντος» που λέει πώς έγινε το σημειολογικό ατύχημα που κράτησε μια δεκαετία. Μέσα από τις σελίδες του μπορεί κανείς να παρακολουθήσει, όπως βλέπει τα γκαγκ στις παλιές ταινίες του βωβού, και τον μετασχηματισμό μιας ολόκληρης χώρας μέσα από ιστορικά γεγονότα δοσμένα με επιστημονική καθαρότητα. Από την άνοδο και... κάθοδο του ΠΑΣΟΚ, μέχρι την ταυτόχρονη ισχυροποίηση του φεμινισμού, του νεοφιλελευθερισμού ή του... ρεμπέτικου. *

Ο φεμινισμός μιλάει ανοιχτά για την -καθόλου αυτονόητη ακόμα τότε- αντισύλληψη και το δικαίωμα της γυναίκας στις επιλογές της Ο φεμινισμός μιλάει ανοιχτά για την -καθόλου αυτονόητη ακόμα τότε- αντισύλληψη και το δικαίωμα της γυναίκας στις επιλογές της

Λήμματα για τα πάντα, από την «Αλλαγή» μέχρι την «Ορίτζιναλ»

Το ευρετήριο είναι από μόνο του ένας καταιγισμός από φλας μπακ, σαν ένα βασανιστήριο εξαγνισμού από το κιτς, αλλά και τα λάθη της εποχής.

Ανάμεσα στην «Αλλαγή» και τον «Ασιμο», τη «Βαβέλ» και τα «Βίντεο κλιπ», τον «Γκάλη» και τα «Goody's», τα «Ηλεκτρονικά Παιχνίδια» και τη «Θύρα 7», τα «Καμάκια» και το «ΚΟΔΗΣΟ», το «Μαλάκα» και το «Μονοτονικό», την «Καφετέρια» και την «Ντισκοτέκ», το «Νέφος» και τον «Νικολαΐδη», την «Οικουμενική» και την «Ορίτζιναλ 21», τον «Πανούση, Τζίμη» και το «Πάρτι στη Βουλιαγμένη», τους «Ραδιοπειρατές» και το «Rock In Athens», τον «Σιδηρόπουλο» και τον «Σαρτζετάκη», τα «Σκυλάδικα» και τα «Σουπερμάρκετ», το «Τσερνομπίλ» και τους «Τσαντάκηδες-Καμικάζι», τις «Υποκλοπές» και τις «Υποκουλτούρες», τον «Χάρρυ Κλυνν» και το «Χέβι Μέταλ», τον «Χατζιδάκι» και τους «Χούλιγκαν» μια ολόκληρη εποχή γίνεται αντικείμενο έρευνας και ανάλυσης και ξαναζωντανεύει.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία